Ο Ρόντος «δίνει» Παπανδρέου και Λοβέρδο για το σκάνδαλο της ΜΚΟ
Τους τότε πολιτικούς του προϊσταμένους στο υπουργείο Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο, «έδειξε» ο Άλεξ Ρόντος, ως αρμόδιους για να αναζητηθούν ευθύνες στο πλαίσιο της υπόθεσης της «αμαρτωλής» ΜΚΟ και των φερόμενων ως παράνομων χρηματοδοτήσεων που έλαβε από το ΥΠΕΞ την περίοδο 2000-2004.
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, αφέθηκε την Παρασκευή ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ, μετά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια Δήμητρα Αυγουστοπούλου. Το άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για χρηματοδοτήσεις προς τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έλαβε σύμφωνα με τη δικογραφία επιδοτήσεις ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, για δράσεις –που έχουν χαρακτηριστεί βιτρίνα- σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιράκ και Λίβανο. Το επίμαχο διάστημα υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού το 2002 μέχρι το 2004, με ευθύνη μεταξύ άλλων την έγκριση κονδυλίων που προορίζονταν για ΜΚΟ.
Μάλιστα, το «έργο» της συγκεκριμένης ΜΚΟ είχε διαφημιστεί από τον κ. Λοβέρδο, όταν είχε επισκεφθεί τον Λίβανο για να εποπτεύσει τις δράσεις «αποναρκοθέτησης» που εκτελούσε η οργάνωση στην περιοχή Ναμπατίγιε. Όταν τον περασμένο Φεβρουάριο την υπόθεση της ΜΚΟ ανέλαβε η δικαιοσύνη, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι ενέκρινε τα κονδύλια επειδή η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργαζόταν με τον ΟΗΕ και έκανε καλή δουλειά. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο ΟΗΕ διέψευσε ότι υπήρξε ποτέ συνεργασία με το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».
Ο Άλεξ Ρόντος εκείνο το διάστημα διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Άλεξ Ρόντος κλήθηκε να λογοδοτήσει στη δικαστική λειτουργό για κατηγορίες που αφορούν σε απιστία στην υπηρεσία, ψευδείς βεβαιώσεις κ.α. σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις στην εν λόγω ΜΚΟ ύψους, που φέρονται πως δόθηκαν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί κακουργηματικές κατηγορίες σε συνολικά οκτώ πρόσωπα, υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδιώτες, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Κώστας Τζεβελέκος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, ο κ. Ρόντος, ως υπεύθυνος του υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα από 10/7/2002 έως 24/1/2003, υπέγραψε δικαιολογητικά για την εκταμίευση ποσού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ στη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία και τον Λίβανο χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του.
Ο κ. Ρόντος αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του φέρεται να υποστήριξε ότι ο ρόλος του ως γενικού διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Φέρεται επίσης να τόνισε ότι ο ρόλος του ήταν πολιτικός, λόγω της εμπειρίας του σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και άσκησης εξωτερικής πολιτικής και αφορούσε στη συνεργασία του με τους αντίστοιχους διεθνείς φορείς και οργανισμούς ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ανάληψη των υποχρεώσεων της χώρας για την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες και υπό μετάβαση χώρες μετά την ένταξη της Ελλάδας ως κράτος-μέλος του ΟΟΣΑ. Τόνισε δε, ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Όμως, τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα με ανακοίνωση του γραφείου του, είχε επισημάνει τον Φεβρουάριο ότι «την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνο τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ».
Αν λοιπόν το θεσμικό πλαίσιο που επικαλείται ο κ. Παπανδρέου ήταν ικανό να αναγνωρίσει παρατυπίες, αποτελεί ερώτημα γιατί δεν λειτούργησε στην προκειμένη περίπτωση.
Απάντηση οφείλει να δώσει η δικαιοσύνη, διερευνώντας πια και τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου και του Ανδρέα Λοβέρδου, όταν μάλιστα αυτό αφήνει να εννοηθεί ο πρώην στενός συνεργάτης του πρώτου, ο οποίος σημειωτέον συνεχίζει να αξιοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση ως ειδικός εκπρόσωπος στο Κέρας της Αφρικής...
Διαβάστε επίσης:
Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο Αλ. Ρόντος για την ΜΚΟ
Ο ΟΗΕ διαψεύδει τον Α. Λοβέρδο για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ
Απάντηση Γ. Παπανδρέου για την υπόθεση της απάτης με τη ΜΚΟ
Εν κρυπτώ στην ανακρίτρια ο Ρόντος