Βενιζέλος για ΣΥΡΙΖΑ: Έχουν σκυλιάσει μήπως βγούμε από το μνημόνιο
Πιστός στον Αντώνη Σαμαρά εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς όχι μόνο ταυτίστηκε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αλλά εξαπέλυσε με τη σειρά του μία ακόμη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-Τι είπε για τη συνάντηση του Τσίπρα με τον Καμμένο και για το χρηματισμό βουλευτών ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αφού λοιπόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «ο προσδιορισμός της έναρξης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο και η πρωτοβουλία να ζητηθεί η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή, έχει ενοχλήσει βαθύτατα την αντιπολίτευση γιατί ακύρωσε σενάρια και στην πραγματικότητα διέψευσε μια ολόκληρη στρατηγική», συμπλήρωσε: «Αποτέλεσμα αυτών ήταν η αλαζονική εμφάνιση που είδαμε στη Βουλή, η απαίτηση η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το έργο της και την αποστολή της, η χώρα να οδηγηθεί τώρα σε εκλογές, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την οριστική έξοδο από την κρίση και την αλλαγή σελίδας για τη μετά το μνημόνιο εποχή. Δε θέλουν να φτάσουμε σε αυτή τη φάση», για να αναρωτηθεί:
«Η κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καμμένος ή η αντιπροεδρική πλειοψηφία στην οποία θα μετέχει η Χρυσή Αυγή είναι η προοδευτική λύση;».
Για την αντίδραση της αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Έχουν πραγματικά σκυλιάσει γιατί αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτό συντελεστεί και κυρίως αν αυτό αρχίσει να φαίνεται στην πραγματική οικονομία στην καθημερινή ζωή, στο χρήμα, καταλύεται η τεχνική βάση αντιπαράθεσης «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», η οποία έχει αλλοιώσει το πολιτικό σύστημα, τους συσχετισμούς, τις συμπεριφορές και έχει οδηγήσει σε ακραία σημεία, όχι δημαγωγίας και λαϊκισμού, αλλά συνωμοσιολογίας».
Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: «Πρόβλημα δημοκρατίας, πρόβλημα κράτους δικαίου, πρόβλημα πολιτικής λογικής και -θα μου επιτρέψετε να πω- πρόβλημα πολιτικής αισθητικής. Τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό; Δηλαδή, η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ, είναι «συντηρητική» και η κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καμμένος ή η «αντιπροεδρική πλειοψηφία» στην οποία θα μετέχει η Χρυσή Αυγή είναι η «προοδευτική» λύση;».
Αναλυτικά η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου:
«Συμφωνώ απολύτως με την εισαγωγή του Πρωθυπουργού, είναι όμως χρήσιμο να υπογραμμίσω κι εγώ ορισμένες διαστάσεις των φαινομένων που ζούμε τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας.
Η πρωτοβουλία μας να προσδιορίσουμε την έναρξη της διαδικασίας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο και να ζητήσουμε εμείς την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση, έχει ενοχλήσει βαθύτατα την αντιπολίτευση γιατί ακύρωσε σενάρια και στην πραγματικότητα διέψευσε μια ολόκληρη στρατηγική.
Το αποτέλεσμα ήταν η αλαζονική εμφάνιση που είδαμε στη Βουλή, η απαίτηση η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το έργο της και την αποστολή της, η χώρα να οδηγηθεί τώρα σε εκλογές, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την οριστική έξοδο από την κρίση και την αλλαγή σελίδας για τη μετά το μνημόνιο εποχή. Δεν θέλουν να φτάσουμε σε αυτή τη φάση. Έχουν πραγματικά σκυλιάσει γιατί αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτό συντελεστεί και κυρίως αν αυτό αρχίσει να φαίνεται στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινή ζωή, στο κλίμα, καταλύεται η τεχνική βάση αντιπαράθεσης «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», η οποία έχει αλλοιώσει το πολιτικό σύστημα, τους συσχετισμούς, τις συμπεριφορές και έχει οδηγήσει σε ακραία σημεία, όχι δημαγωγίας και λαϊκισμού, αλλά συνωμοσιολογίας.
Δηλαδή, στην πραγματικότητα, η αντιπαράθεση είναι ανάμεσα στην κοινή λογική και τα μη ορθολογικά φαινόμενα, τα οποία όμως διεκδικούν την άσκηση της εξουσίας και συνιστούν τη βάση για έναν ετερόκλητο συνασπισμό, όπως αυτόν που είδαμε να αναθερμαίνουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος με τη χθεσινή τους συνάντηση.
Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πρόβλημα δημοκρατίας, πρόβλημα κράτους δικαίου, πρόβλημα πολιτικής λογικής και -θα μου επιτρέψετε να πω- πρόβλημα πολιτικής αισθητικής. Τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό; Δηλαδή, η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ, είναι «συντηρητική» και η κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καμμένος ή η «αντιπροεδρική πλειοψηφία» στην οποία θα μετέχει η Χρυσή Αυγή είναι η «προοδευτική» λύση;
Γιατί φυσικά, στους ψήφους της Χρυσής Αυγής θεμελιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό οποιοσδήποτε μαθηματικός υπολογισμός ο οποίος είναι τελείως πρόωρος και αναπόδεικτος.
Έφτασαν μάλιστα στο σημείο κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με γλοιώδεις συνοδοιπόρους, να πουν σήμερα ότι τα προβλήματα που έχουμε στις διεθνείς αγορές, τα προβλήματα στη διεθνή αγορά ομολόγων, σταspreads, ή στο Χρηματιστήριο δεν είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της αποσταθεροποίησης την οποία προκαλούν αυτοί ως αντιπολίτευση, αλλά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εμείς θέλουμε πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο. Προσέξτε, αυτό δεν το υποστηρίζει ούτε ο πιο ακραίος συντηρητικός κύκλος στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ.
Λένε: Όχι, θα μείνετε στο μνημόνιο. Αν πάτε για λόγους πολιτικούς να διεκδικήσετε και να διαπραγματευτείτε τώρα έξοδο από το μνημόνιο… Ποια έξοδο από το μνημόνιο; Λήγει το πρόγραμμα της ΕΕ το 2014. Άρα μιλάμε για διευθέτηση της σχέσης με το ΔΝΤ για πολύ μικρά ποσά, με κριτήριο στην πραγματικότητα τα επιτόκια. Άρα, λένε: «Όχι, η πρόωρη επιθυμία σας να απαλλαγείτε από αυτό, άρα να μας στερήσετε το παιχνίδι, οδηγεί στην αντίδραση των αγορών». Ποια είναι η αντίδραση των αγορών; Την αντίδραση των αγορών την είδαμε όταν βγάλαμε τα νέα ομόλογα την Άνοιξη. Είδαμε πως υποδέχτηκε η αγορά τις νέες εκδόσεις, πώς άρχισε να διαμορφώνεται πολύ φυσιολογικά και ελπιδοφόρα η καμπύλη των ομολόγων. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Πορτογαλίας κάποια στιγμή, της πορτογαλικής τράπεζας, αλλά τελικά αυτό εξελίχθηκε με πάρα πολύ θετικό τρόπο. Γιατί οι αγορές ξέρουν. Ξέρουν ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου χρέους.
Ο μεγαλύτερος επενδυτής (θέλετε να πούμε κερδοσκόπος;) στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου υποστηρίζει σοβαρά στις πιο έγκυρες εφημερίδες ότι πρέπει να γίνει διαφορετικά ο υπολογισμός του ελληνικού δημοσίου χρέους. Ότι είναι 60% του ΑΕΠ το ελληνικό δημόσιο χρέος ορθά υπολογισμένο και ότι είναι 120% το ιταλικό, είναι 80% το πορτογαλικό.
Έκανα σήμερα μία δήλωση σε απάντηση ερωτήσεων με δύο στοιχεία:
Το πρώτο είναι ότι αυτά που ζούμε είναι σκηνές από το μέλλον, σκηνές από ένα μέλλον που πρέπει να αποφύγει η χώρα. Διότι η αποσταθεροποίηση και η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε στην πορεία μας προς την έξοδο από την κρίση και στην αλλαγή σελίδας. Και ό,τι λέμε εδώ, ό,τι κάνουμε, αν είμαστε ενωμένοι, προβάλλεται θετικά, αν είμαστε δέσμιοι μιας μικροκομματικής αντίληψης της αντιπολίτευσης, αυτό προβάλλεται αρνητικά και το πληρώνουμε, το πληρώνει ο ελληνικός λαός, το πληρώνουν οι οφειλέτες, το πληρώνουν οι τράπεζες, το πληρώνει η οικονομία. Είναι πραγματικά λεφτά και πραγματική κύρωση αυτή που υφίστανται οι πολίτες.
Και το δεύτερο είναι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι εδώ έχουμε μια σταλινική μέθοδο προληπτικής συκοφάντησης. Όποιος βουλευτής ψηφίσει υπέρ της εκλογής ΠτΔ, μπορεί να έχει το στίγμα ότι είναι μέρος μιας συναλλαγής και ότι ενδεχομένως έχει χρηματιστεί. Μιλάμε ότι αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε στη δεκαετία του ’60, ούτε στη δεκαετία του ‘50. Μπορεί κάποιος να έχει κατηγορηθεί εκ των υστέρων, επί τη βάσει κάποιων υποθέσεων, αλλά εκ των προτέρων τέτοιου είδους συκοφαντία δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε στις πιο σκληρές εποχές της ελληνικής πολιτικής ζωής, της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής ζωής. Ποτέ!
Σε αυτό χρειάζεται μια απάντηση. Δεν γίνεται αυτοί να θέλουν να εκβιάσουν συνειδήσεις και συμπεριφορές, διότι περί αυτού πρόκειται. Διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση και ορθώς την παράγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία έχει την εξής εικόνα: Ότι ο δημοσιογράφος που το έγραψε και ο εκδότης που το δημοσίευσε επικαλείται το δημοσιογραφικό απόρρητο, αλλά λέει ότι οι πηγές του είναι σοβαρές κι ότι δεν μπορεί να μας τις πει. Και όλοι οι άλλοι παραπέμπουν στο δημοσίευμα αυτό, ο συντάκτης του οποίου δεν μπορεί να μας πει τις πηγές του γιατί καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο! Δηλαδή πρόκειται για απύθμενο θράσος το οποίο στρέφεται κατά της χώρας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Γιατί αυτό είναι πια και μια λοιδορία προς τη Δικαιοσύνη. Λοιδορούν τη Δικαιοσύνη!
Σε αυτά πρέπει να δώσουμε μια απάντηση και η απάντηση είναι η δουλειά μας, η οποία βέβαια δυσκολεύει πάρα πολύ γιατί έχουμε απέναντί μας ένα ολόκληρο κλίμα. Αλλά πρέπει να την κάνουμε τη δουλειά μας εις πείσμα των όσων συμβαίνουν γιατί δεν έχουμε άλλη λύση για τη χώρα, στην οποία χώρα και στην πορεία της έχουμε υποθηκεύσει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο, ιστορικό κεφάλαιο. Έτσι πρέπει να γίνουν όλα αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, για τα οποία πρέπει να ξέρουμε ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο να χάσουμε, δηλαδή ούτε μία μέρα. Ο χρόνος έχει πυκνώσει εξαιρετικά πολύ. Δεν υπάρχει περιθώριο για δευτερεύοντα θέματα για να μην ανοίγουν άλλα κεφάλαια. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ στοχευμένοι με μεγάλους στόχους, όπως αυτοί που αφορούν την έξοδο από την κρίση, τη μεγάλη διαπραγμάτευση, αλλά και την προβολή των όσων έχουμε κάνει και σε θέματα που έχουν σχέση με την αγωνία του κόσμου, δηλαδή κόκκινα δάνεια, δόσεις και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή όλα αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα».
Διαβάστε ακόμα:
Ο Σαμαράς χρεώνει την πτώση του Χρηματιστηρίου στον Τσίπρα!