Ζυμώσεις και αιχμές στο συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης
Με τις τοποθετήσεις, εκ μέρους των ομάδων εργασίας για το Συνέδριο, αλλά και τοποθετήσεις συμμετεχόντων ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, στον χώρο της «Αθηναΐδας, στον Βοτανικό.
Αργότερα στον χώρο της «Αθηναΐδας», με πρωτοβουλία παλαιών και νυν βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Θανάσης Δημητρακόπουλος, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Φοίβος Ιωαννίδης, Βασίλης Γερανίδης και Γιάννης Δριβελέγκας, σε συνεργασία με τον Νίκο Σαλαγιάννη) διοργανώνεται δείπνο στο οποίο έχουν κληθεί να πάρουν μέρος όλοι οι εν ζωή βουλευτές του Κινήματος, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και βρίσκονται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, με στόχο τη συσπείρωση και ως μια επαφή ανθρώπων που έχουν προσφέρει στη διαδρομή τους στο ΠΑΣΟΚ και στη δημοκρατική παράταξη. Στο δείπνο θα παραβρεθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνεδρίαση συνεχίζεται αύριο με περαιτέρω τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.
«Τώρα είναι η ώρα, χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη χώρα, για την ευρεία δημοκρατική παράταξη. Τώρα πρέπει να εκφράσουμε τα βασικά αιτούμενα της σημερινής συγκυρίας: συναίνεση και συνεννόηση για οριστική έξοδο από την κρίση, ρήξη με τις παθογένειες του χθές, ενότητα των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης».
Αυτό τόνισε εκ μέρους της Γραμματείας για το πρόγραμμα και τις πολιτικές θέσεις ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ο Κώστας Σκανδαλίδης. Είπε ότι στους επόμενους μήνες πρέπει «να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε τη δύναμη να αναδείξουμε έναν εναλλακτικό δρόμο απέναντι στη συντηρητική δεξιά ΝΔ και τον λαϊκιστικό δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ», κάνοντας λόγο για νέο, αξιόπιστο, εναλλακτικό, προοδευτικό δρόμο για τη, μετά το μνημόνιο, εποχή. «Η Δημοκρατική Παράταξη», πρόσθεσε, «προτείνει παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και ευημερίας, κράτος σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό». Σημειώσε γενικότερα ότι πρέπει να ανακαθοριστεί τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι πρέπει να διαμορφωθεί και να προταθεί το εθνικό σχέδιο επανεκκίνησης της χώρας που προϋποθέτει την υπέρβαση του μνημονίου και θα είναι ένα σχέδιο ευρύτερης από τα κάτω συμφωνίας. «Μόνο με μια νέα πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου μπορεί να ανοίξει ο εναλλακτικός δρόμος», είπε ο κ. Σκανδαλίδης για να τονίσει: «Είμαστε και θα παραμείνουμε εγγυητές της σταθερότητας, που, αν είναι εθνική, μπορεί να είναι προοδευτική. Αν δεν είναι, δεν είναι ενότητα».
Σε οργανωτικά ζητήματα αναφέρθηκε εκτενώς ο Χρήστος Πρωτόπαπας, εκ μέρους της Γραμματείας Οργανωτικής Ανασυγκρότησης. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για συμπαράταξη και όχι κόμμα και απέρριψε αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί ότι πρόκειται για «κλείσιμο» του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την αυτονομία και τα όργανά του, όπως και οι άλλες κινήσεις. Καθώς πρόκειται για συμπαράταξη, είπε, εκ των πραγμάτων το μητρώο μελών είναι αυτοί που συμμετέχουν στις διαδικασίες σε όλη την Ελλάδα, αυτοί που θα συμβάλουν στην διαδικασία ανάδειξης των συνέδρων. Προκειμένου να οργανωθεί σωστά το Συνέδριο, είπε, πρέπει να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου, για να προσθέσει ότι η ανάδειξη συνέδρων θα γίνει δημοκρατικά, ανοικτά και γνήσια. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι επειδή πρόκειται για συμπαράταξη θα πρέπει να εκφραστούν όλοι, θα υπάρξουν ρήτρες και προβλέψεις που θα αποφασιστούν από τη Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ώστε και οι κινήσεις να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ισότιμα στο συνέδριο. Το Συνέδριο θα αποφασίσει διακήρυξη και προγραμματικές θέσεις και τον κανονισμό λειτουργίας της Δημοκρατικής Παράταξη. Θα αναδείξει και μια συντονιστική επιτροπή σεβόμενη και εκεί τη συμμετοχή όλων των προσώπων των κινήσεων. Ο ίδιος ευχήθηκε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν λειτουργούμε εν κενώ», «αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο». Ακόμα, αναφέρθηκε στην περιφερειακή και, ανά κλάδους, οργάνωση της Δημοκρατικής Παράταξης και ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνουν ανοικτές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις και το Λεκανοπέδιο.
Ως πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης χαρακτήρισε η Τόνια Αντωνίου, εκ μέρους της Γραμματείας, για τα μαζικά και κοινωνικά κινήματα, τη σημερινή συνεδρίαση. Η κ. Αντωνίου σημείωσε ότι: «Η χώρα χρειάζεται πολιτική δύναμη ισχυρή και υπεύθυνη με προοδευτικό πρόσημο για να δώσει μάχη για την έξοδο από το μνημόνιο με ασφάλεια και να σχεδιάσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο μέσα στην ΕΕ». «Για να μας ακούσουν οι πολίτες χρειάζεται να τους αποδείξουμε ότι μπορούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις της εποχής, ότι αλλάζουν ουσιαστικά αυτά που πρέπει να αλλάξουν», είπε και υπογράμμισε ότι σε αυτό θα παίξουν κρίσιμο ρόλο τόσο το συνέδριο όσο και η διαδρομή σε αυτό. Ακόμα ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθούν δίκτυα θεματικά ανά κοινωνική ομάδα και να αναπτυχθούν επαφές με όλα τα κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθελοντισμού, οικολογίας, πολιτών.
Εκ μέρους των κινήσεων, ο Γιάννης Τούντας είπε ότι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα καλούνται να υλοποιήσουν το αίτημα της ενότητας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και να υπηρετήσουν τα δύο κυρίαρχα αιτήματα της κοινωνίας, για σταθερότητα και για αλλαγή. «Σταθερότητα για να βγούμε από την κρίση» και «αλλαγή για να βάλουμε τέλος στα μνημόνια, τη λιτότητα, την ανεργία». «Το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να είναι ανοικτό ώστε όλοι να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους», είπε. Ο Χρήστος Δερβένης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του προγράμματος, που πρέπει να είναι δυναμικό, να είναι πρόγραμμα αλήθειας, όχι άσκηση επί χάρτου αλλά να δίνει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα.
Μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν τον λόγο, ο Παναγιώτης Ρήγας τόνισε ότι «η Δημοκρατική Παράταξη μας έχει ανάγκη όλους» και πως αν και είναι δύσκολο το εγχείρημα «πρέπει να το τολμήσουμε και δεν θα χάσουμε». Η Εύη Χριστοφιλοπούλου μίλησε για την αναγκαιότητα καλλιέργειας ενότητας ενόψει ενός πολιτικού συνεδρίου συμπαράταξης, είπε « όχι» «στην ισοπεδωτική λογική ενός λαϊκισμού που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ» και έκανε λόγο για έναν «διμέτωπο αγώνα έναντι του μικρού διπολισμού, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χτίζοντας την ταυτότητα μας». Είπε ακόμα ότι "a priori δεν πάμε με κανέναν", για να εξηγήσει πως «ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ταυτιστούμε» και πως «η συγκυβέρνηση με τη Δεξιά έχει ημερομηνία λήξης». «Δεν ήρθαμε για να δώσουμε τις μάχες του παρελθόντος, αλλά τη μάχη του αύριο για την παράταξη και τη χώρα», είπε, μεταξύ άλλων, ο Παντελής Καψής.