Σκουρλέτης: Έχουν ψηφίσει πάνω από 400 μνημονιακούς νόμους
«H τρόικα ζητά αυτά που είναι ήδη γνωστά από καιρό ότι θα ζητούσε. Θέλω να πω ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο είναι στην τελευταία του φάση, ήταν γνωστή η φάση της αξιολόγησης» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «ΑLPHA 989» o Πάνος Σκουρλέτης.
«Η κυβέρνηση ουδέποτε αμφισβήτησε τη φιλοσοφία, τον πυρήνα αυτής της πολιτικής. Πάντοτε συζητούσε τα προαπαιτούμενα, τα επιπλέον μέτρα με την τρόικα και τα αποδεχόταν. Άρα, κινείται στην πεπατημένη».
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη «η συζήτηση γύρω από τον νόμο για τις απολύσεις, για το ασφαλιστικό, για τον ΦΠΑ, για το νέο μισθολόγιο, για τις απολύσεις στο Δημόσιο, δεν είναι καινούργια ζητήματα» και «κατά συνέπεια, η αποκρυπτογράφηση αυτών που συνέβησαν στο τελευταίο Eurogroup, αλλά και όσων δηλώνονται εκ μέρους της κυβέρνησης, είναι ότι κατ’ ουσίαν έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονιακού οικοδομήματος, που δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ότι έχουμε μπει στη μεταμνημονιακή περίοδο».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται και σημείωσε ότι η ελληνική Βουλή, «έχει ψηφίσει πάνω από 400 νόμους μνημονιακούς» και «έπονται άλλα 19 προαπαιτούμενα που μπαίνουν τώρα στο τραπέζι με τις συζητήσεις με την τρόικα», αλλά «εξακολουθεί να είναι ένα κυρίαρχο όργανο» και «κατά συνέπεια, η ίδια η ελληνική Βουλή έχει τη δυνατότητα να καταργήσει αυτούς τους νόμους...», οι οποίοι «δεν αποτελούν διεθνείς συμβάσεις».
Συμπλήρωσε, πάντως, ότι «το σκέλος των δανειακών συμβάσεων έχουμε πει ότι θα το διαπραγματευτούμε με τους εταίρους», αλλά «αυτά τα οποία αφορούν ένα πλέγμα νόμων και μέτρων που συνδέονται με το μνημόνιο και έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, έχουμε δεσμευτεί ότι θα τα καταργήσουμε».
Τέλος, στο ερώτημα μήπως δεν είναι ακόμα ασφαλές το περιβάλλον για την Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της απάντησε:
«Κοιτάξτε... Με αυτήν τη λογική, έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, ουσιαστικά θα είμαστε στο διηνεκές σε ένα μνημονιακό τούνελ. Τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων, ώστε να μπουν τα πράγματα αυτά στο τραπέζι. Δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αφορούν συνολικά την επόμενη μέρα για την Ευρώπη. Το έχουμε αντιληφθεί αυτό; Η Γαλλία δεν συζητά με τον δικό της τρόπο -και το πέτυχε σε έναν μεγάλο βαθμό- την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας; Η Ιταλία δεν είναι το ίδιο ακριβώς;... Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών και των μεγεθών, πρέπει να δούμε πού υπάρχουν κοινά συμφέροντα, πού μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αντιφάσεις και του απέναντι στρατοπέδου, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε σήμερα ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση μετά από χρόνια για την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής, που έχει περιθωριοποιήσει συνολικά την Ευρώπη στην παγκόσμια οικονομία».