Τα όπλα των μονομάχων μέχρι τις εκλογές
H κυβέρνηση, ξέρει καλά ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει την ερχόμενη Τρίτη (23/12/2014) 200 βουλευτές για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Στ. Δήμα μετά από την χθεσινή (17/12/2014) πρώτη εικόνα.
Οι περισσότεροι, μάλιστα, εκτιμούν ότι δεν έχουν τύχη ούτε στην τρίτη ψηφοφορία. Συνεπώς, το Μαξίμου ετοιμάζεται για χοντρή αντεπίθεση, κυρίως δια της οδού των εκβιασμών και των υποσχέσεων. «Υπάρχει έδαφος που μπορεί να αξιοποιηθεί», θεωρούν από την Συγγρού.
Στο διάστημα μεταξύ της 23ης και της 29ης Δεκεμβρίου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και πρωτίστως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ριχτούν στη μάχη με όλα τους τα όπλα και να ξεδιπλώσουν την τακτική τους, η οποία δεν θα απέχει πολύ με αυτήν που θα ακολουθήσουν στην προεκλογική περίοδο, στην περίπτωση φυσικά που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η ΝΔ μάλιστα θα εντείνει τις πιέσεις της προς τους βουλευτές των δύο κομμάτων, αλλά και σε αυτούς που δεν διαθέτουν κομματική στέγη.
Θα κλιμακώσει την επίθεσή της κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενη και το κλίμα που δημιουργούν με τις ευθείες παρεμβάσεις τους στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, και αγορές.
Σε καθημερινή βάση θα θέτουν τα διλήμματα "Ευρώπη ή απομόνωση", "ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή", σταθερότητα ή διάλυση της οικονομίας και της χώρας. Λες και σήμερα, υπάρχει ανάπτυξη και σταθερότητα...
Η ΝΔ θα παρουσιάζει επιλεκτικά δείκτες της οικονομίας, σε μία προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη, ότι η χώρα εξέρχεται από την κρίση, ότι αρχίζει η ανάπτυξη της οικονομίας και πως κάθε κίνηση αποσταθεροποίησης της συγκεκριμένης ρότας, θα οδηγούσε την οικονομία σε κατρακύλα. Με δυο λόγια, θα παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα.
Τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να αναδείξουν και τη διγλωσσία που προκύπτει από τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε μία προσπάθεια να πείσουν την κοινή γνώμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου από την κρίση και πως παράλληλα δεν αποτελεί «σοβαρή» πολιτική δύναμη διακυβέρνησης.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές, ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία παρά του ότι πρόσφατα οι υποσχέσεις συναντήσεων είχαν δώσει τους 182.
Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε και εκείνη της ΝΔ, δεν στοχεύει στους βουλευτές ή κυρίως σε αυτούς, αλλά πρωτίστως στους πολίτες, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρεί δεδομένες τις πρόωρες εκλογές.
Στο επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ακόμη πιο επιτακτικά τα διλήμματα "μνημόνιο ή όχι", "υποταγή στους ισχυρούς της Ευρώπης ή ουσιαστική και επιθετική διαπραγμάτευση", "συνέχιση του κυβερνητικού αυταρχισμού ή δημοκρατική διακυβέρνηση". Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι τα διλήμματα που θέτει και θα θέσει σε νέες βάσεις το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, θα επηρεάσουν τη μερίδα των ψηφοφόρων που θα επιθυμούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι "ο λαός έχει εμπειρία από τις εκλογές του 2012, όταν και τότε τα δύο κόμματα τρομοκρατούσαν τους πολίτες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να προβάλλει την εικόνα ενός ευρωπαϊκού κόμματος, το οποίο θα μπορέσει και να διαπραγματευτεί και να διαμορφώσει τις συμμαχίες που απαιτούνται κυρίως στην περιφέρεια της ευρωζώνης για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών.
Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι στην πορεία για τις κάλπες να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, κάτι που όπως επισημαίνουν στελέχη του, δεν φαίνεται ξεκάθαρα ακόμη.