Εκλογές 2015: Guardian - Η κατάσταση στην Ελλάδα σε αριθμούς

Σε σημερινό (20/01/2015) της δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στις ελληνικές εκλογές και επιχειρεί να εξετάσει τους αριθμούς πίσω από την πολιτική και την εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας.

Εκλογές 2015: Guardian - Η κατάσταση στην Ελλάδα σε αριθμούς
2'

Όπως μάλιστα αναφέρει το δημοσίευμα, η εκλογική μάχη της 25ης Ιανουαρίου λαμβάνει πλέον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό μέλλον.

Με πέντε γραφήματα η εφημερίδα επιχειρεί να προβλέψει το ποσοστό που θα λάβει κάθε κόμμα το βράδυ των εκλογών, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυτοδυναμία, την επιλογή των Ελλήνων προς το ευρώ, την αύξηση της ανεργίας και του χρέους.

Στα πρώτα γραφήματα η Guardian εξετάζει τα ποσοστά που έχουν λάβει όλα τα κόμματα από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Οι βρετανοί αναλυτές υπολόγισαν τον μέσο όρο όλων των γκάλοπ και βγάζουν, τελικά, μια Βουλή οκτώ κομμάτων, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 4% από τη ΝΔ), τρίτο το Ποτάμι.

1

Το δεύτερο γράφημα δείχνει τη συσχέτιση του συνολικού ποσοστού που θα λάβουν τα κόμματα τα οποία ενδέχεται να μείνουν εκτός Βουλής, με την αυτοδυναμία που διεκδικούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία.

2

Το δημοσίευμα κάνει την εκτίμηση ότι η πτώση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης θα είναι αισθητή σε αυτές τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε το 17% του 2012 να ανεβαίνει στο 27% τους επόμενους μήνες και τώρα να βρίσκεται σταθερά μπροστά. Πτώση βλέπει για τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ΑΝΕΛ, που αν μπουν στη Βουλή θα είναι με οριακό ποσοστό.

Στη συνέχεια η Guardian αναφέρεται στην οικονομική κρίση και το πώς επηρρεάζει τις εκλογές.

3

Τα δύο επόμενα γραφήματα ασχολούνται την ανεργία και το υψηλό χρέος.

Δύο στοιχεία που την ταλανίζουν τα τελευταία πέντε χρόνια και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Όπως σημειώνει το άρθρο πολλά από τα προβλήματα των Ελλήνων έμειναν εκτός μεταρρυθμίσεων. Η διαφθορά δεν αντιμετωπίστηκε, η φοροδιαφυγή παραμένει ένας άλυτος γρίφος, ενώ δεν χτυπήθηκε μόνο η μεσαία τάξη, αλλά και ανώτερα στρώματα.

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τη λιτότητα. Άντεξε έξι χρόνια ύφεσης, το ήμισυ των νέων είναι χωρίς δουλειά, ενώ 200.000 έφυγαν για κάποιο ξένο κράτος σε αναζήτηση ευκαιριών. Στο μεταξύ, οι τηλεοπτικές άδειες είναι τζάμπα, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι από τις υψηλότερες χωρών του ΝΑΤΟ, το ασφαλιστικό είναι προβληματικό, ενώ στο χώρο της υγείας παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. Κάπως έτσι δεν είναι έκπληξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως θα καταργήσει τη λιτότητα και ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τα μνημόνια που έθεσε η Τρόικα. Από την άλλη ο κ. Σόιμπλε λέει πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ενώ τον σιγοντάρουν κι άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί όπως ο Φιλανδός πρωθυπουργός Άλεξ Σταμπ », σημειώνει το δημοσίευμα.

4
5

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή