Εκλογές 2015: Aνησυχία Kικίλια για μετανάστευση, αφοπλισμό της ΕΛΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Τα παιδιά της κρίσης στην ΕΛΑΣ κράτησαν τη χώρα όρθια κι αυτά που πέτυχαν δεν πρέπει ν' αλλάξουν, λέει ο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και υποψήφιος της ΝΔ στην Α' Αθήνας, Βασίλης Κικίλιας
Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ, η αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών, η τομή που έγινε στο θέμα της ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να πιστωθούν στα παιδιά που τη στελεχώνουν, παιδιά της κρίσης που κράτησαν τη χώρα όρθια στις πιο δύσκολες στιγμές. Και αυτά που έχουν πετύχει δεν πρέπει να αλλάζουν με τις αλλαγές των κυβερνήσεων, δηλώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και υποψήφιος της ΝΔ στην Α΄Αθήνας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία ως προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πιο ελεύθερη μεταναστευτική πολιτική και αφοπλισμό της ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να σταθμίσει ανάμεσα σε αυτό που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της και στον υπόλοιπο κόσμο και να μην τίθεται εν αμφιβόλω η ίδια η υπόσταση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο ίδιος, δηλώνει ότι ήταν και είναι ανοικτός στην επικοινωνία με όλες τις παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου, πιστεύει στις συνεργασίες για τα μείζονα θέματα και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δυόμισι χρόνια δεν συνεργάστηκε ούτε στην ψήφιση ενός νόμου, ευχόμενος πάντως ότι μετά τις εκλογές θα επικρατήσει η λογική της συναίνεσης.
Θεωρεί τον αθλητισμό και την ιατρική, που έχει υπηρετήσει, βαριές αποσκευές που θωρακίζουν τον αξιακό και ηθικό του κώδικα, ώστε να προσφέρει πραγματικά στην πολιτική.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
ΕΡ: Τι σχέση έχετε με την Α' Αθηνών και γιατί να σας ψηφίσουμε;
ΑΠ: 'Εχω «μη προεκλογική» σχέση. Γεννήθηκα στα Πετράλωνα και έζησα την Αθήνα, ως αθλητής, ως γιατρός, ως δημοτικός σύμβουλος και ως βουλευτής. Είμαι ένας κοινωνικοποιημένος άνθρωπος και θέλω μέσα από τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου να προσφέρω.
ΕΡ: Μιλάτε για «νέο ήθος» και «κοινωνική ειρήνη», κάτι που δεν φαίνεται στον δημόσιο πολιτικό διάλογο. Ούτε καν ψήγματα συναίνεσης δεν βλέπουμε, την οποία έχει άμεση ανάγκη ο τόπος. Εσείς συμφωνείτε με αυτόν τον πολεμικό λόγο, που χαρακτηρίζει και ένα μέρος των στελεχών του κόμματός σας;
ΑΠ: Σε ότι με αφορά, ως υπουργός, ήμουν σε ανοικτή επικοινωνία με όλες τις παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου. Εγώ πιστεύω στις συνεργασίες στα μείζονα, στα εθνικά ζητήματα και για να είμαι ειλικρινής είναι κάτι που δεν είδαμε, ούτε προεκλογικά, από την αξιωματική αντιπολίτευση και δεν το είδαμε ούτε σε όλη τη διάρκεια των δυόμισι χρόνων. Δεν μπορεί να μην υπήρξε ούτε ένας νόμος που να άξιζε να ψηφιστεί και από τη μείζονα αντιπολίτευση. Εμείς ως αντιπολίτευση ψηφίσαμε ό,τι είχε αναπτυξιακή ή μεταρρυθμιστική διάσταση. Ωστόσο, ο πολιτικός χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα και είμαι σίγουρος ότι θα υποχρεωθούν όλοι μετεκλογικά να δείξουν την αναγκαία συναίνεση για συνεργασία.
ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχειεκφράσει μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης, ή μιλάει για αφοπλισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Πώς θα βλέπατε τέτοιου είδους αλλαγές;
ΑΠ: Με τα Σώματα Ασφαλείας δεν μπορεί να παίζει κανείς. Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν υπάρχει αφοπλισμένη αστυνομία, τη στιγμή μάλιστα που οι συμπολίτες μας ζητούν περισσότερη αστυνόμευση. Τα παιδιά των Σωμάτων Ασφαλείας κάνουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, σε αυτούς πιστώνονται οι επιτυχίες του υπουργείου. Και αισθάνομαι ότι είναι άδικο απέναντί τους να μην ακούγεται ένα μπράβο για τις επιτυχίες στον τομέα του βαρέως εγκλήματος και της τρομοκρατίας και να τίθεται εν αμφιβόλω η ίδια η υπόσταση της ελληνικής αστυνομίας, που έδειξε να αντέχει στην κρίση, σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες που κρύφτηκαν μη αντέχοντας την πίεση.
Ειδικά αυτή την εποχή, που η εξωτερική τρομοκρατία ή ο θρησκευτικός εξτρεμισμός εξαπλώνεται και γυρίζει νέα σελίδα για την Ευρώπη, το να λέει κάποιος ότι νομιμοποιώ 500.000 παράνομους μετανάστες και ότι ανοίγω τα σύνορά μου, σημαίνει ότι δίνω σήμα στις χώρες που φλέγονται γύρω από τη Μεσόγειο, «εδώ είμαστε ελάτε». Σ' αυτές τις εποχές που έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και τα οικονομικά προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, με προβληματίζει και με ανησυχεί, τι απ όλα αυτά μπορεί να ισχύσει και τι όχι, τι λέγεται σοβαρά ή προεκλογικά για προσέλκυση συγκεκριμένου κοινού.
ΕΡ: Να πάμε στην Αθήνα και να μου πείτε, τι υπηρεσίες έχει προσφέρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στους Αθηναίους και αν είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα.
ΑΠ: Πιστεύω ότι το πρόγραμμα "Θησέας", με 800 αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών στο κέντρο και στα επτά διαμερίσματα της Αθήνας, ήταν τομή. Εμείς φτιάξαμε μια ομάδα μεικτή που εμπεριείχε όλες τις διευθύνσεις της Ελληνικής Αστυνομίας (ΜΑΤ,ΖΗΤΑ, ΔΙΑΣ,ΗΘΩΝ, Ναρκωτικών, Ανθρωποκτονιών κλπ) και αποφασίσαμε να σαρώνουμε κάθε διαμέρισμα και το κέντρο. Σε διαμερίσματα, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, τα Κ. Πετράλωνα, ο Κολωνός που δέχονται τεράστια πίεση μεταναστευτικών ροών και παρανόμων. Στην κατάσταση που υπήρχε, να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς τα βράδια, έχουμε απαντήσει καταλυτικά.
ΕΡ: Πρόσφατα, είχατε επιτυχίες στον τομέα της εγχώριας τρομοκρατίας, αλλά και του εγκλήματος που συνδέεται με τους έγκλειστους. Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι επιτυχίες για την ασφάλεια αλλά και την εξωτερική εικόνα της χώρας;
ΑΠ: Το μόνο που έκανα ήταν να δώσω εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους, που ήταν παραγκωνισμένοι και να τους εμπνεύσω. Η επιτυχία πιστώνεται στην ΕΛΑΣ, όπως και οι μειωμένες κατά 50% πυρκαγιές το καλοκαίρι στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι χαμένη γενιά αρκεί να τους πιστέψεις και να τους εμπιστευτείς. Η ΕΛΑΣ είχε επιτυχίες, συλλήψεις, πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, ηχηρά ονόματα. Πρέπει να φανεί ότι σε μια εποχή που καταρρέουν θεσμοί, ένα κομμάτι του κράτους λειτουργεί. Αναμφίβολα, όμως, για να επανέλθω στην προηγούμενη ερώτησή σας, κάτι που πετυχαίνει δεν πρέπει ν αλλάξει.
ΕΡ: Το μεταναστευτικό είναι μεγάλη πληγή και απαιτείται το κράτος να απαντήσει και στο αίτημα της ασφάλειας και του ανθρωπισμού. Κατά καιρούς το υπουργείο ΔΤ έχει κατηγορηθεί για έλλειμμα και στα δύο.
ΑΠ: Τώρα που φλέγεται η λεκάνη της Μεσογείου, κύματα παράτυπων μεταναστών προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Πρόσφυγες μέσα σ' αυτούς, αλλά και trafficking, εμπόριο όπλων, ναρκωτικά και τώρα εξτρεμιστικά θρησκευτικά στοιχεία.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έγιναν προσπάθειες να δημιουργηθούν δομές -που δεν υπήρχαν- πρώτης υποδοχής, έλεγχοι αποτυπωμάτων, υγειονομικής στήριξης, επαναπροώθησης, ασύλου σ' αυτούς που είναι θύματα πολέμου. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, γιατί δυστυχώς η χώρα υπέγραψε γρήγορα το Δουβλίνο 1 και 2 μη σκεπτόμενη τι έρχεται στο μέλλον. Το δίκαιο είναι να επωμιστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αναλόγως τα βάρη και να γίνει κατανοητό ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία και το Πακιστάν, που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Ευρώπη αλλά δεν συμμορφώνονται, θα πρέπει να καταλάβουν ότι μπορεί να έχουμε 16,5 χιλιάδες μίλια ναυτικών συνόρων αλλά δεν μπορεί να περνάει όποιος θέλει και να γίνεται η Ελλάδα αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.
Στα βόρεια σύνορά μας, υπάρχει πρόοδος με τον φράκτη και το πρόγραμμα "Ασπίδα", που έχουν περιορίσει στο 10% το πρόβλημα που υπήρχε. Παραμένει όμως το μεγάλο πρόβλημα των θαλάσσιων συνόρων μας. Υπάρχει μια συνεργασία του Λιμενικού με την ΕΛΑΣ. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τα δύο σώματα. Καθώς τα κοινωνικά κράτη μειώνονται, πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών σου και αυτού που μπορείς να κάνεις για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή την ισορροπία δεν την βλέπω στον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω άλλες κατευθύνσεις.
ΕΡ: Θα ήθελα να μας λέγατε δυό λόγια, τι κάνατε για την εγκληματικότητα στο διαδίκτυο;
ΑΠ: Στο διαδίκτυο, μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να βρεις πώς κατασκευάζεται μια βόμβα, πώς να γίνεις μέλος μιας τρομοκρατικής ομάδας. Το διαδίκτυο είναι ένας πολύ ωραίος κόσμος, τον οποίο πιστεύω, στηρίζω και χρησιμοποιώ, αλλά χρειάζεται φίλτρα ασφάλειας. Υπάρχει το cyber bulling, υπάρχει η εκμετάλλευση παιδιών από παιδόφιλους. Σε αυτόν τον τομέα έχουμε κάνει άλματα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στα σχολεία περάσαμε την πλατφόρμα cyber kid, μια εφαρμογή που μπορείς να κατεβάσεις και μέσα από αυτή να παίζουν τα παιδιά όλα τα παιχνίδια του διαδικτύου και αν αισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά, με το πάτημα ενός κόκκινου κουμπιού, cyber alert, συνδέεσαι απ ευθείας 24ώρες το 24ωρο δωρεάν με αξιωματικό της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ώστε να αντιμετωπίσεις απ ευθείας τον κίνδυνο.
ΕΡ: Υπάρχει δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των Σωμάτων Ασφαλείας για το μισθολογικό τους αλλά και για άλλες ελλείψεις στις υπηρεσίες;
ΑΠ: Ο πρωθυπουργός αποφάσισε κι εγώ συνέβαλα να δοθεί ένα κομμάτι του μισθολογικού τους και των αναδρομικών τους. Συμβάλαμε επίσης στην υπηρεσία, η οποία δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώνει πανάκριβα το απαρχαιωμένο σύστημα ΤΕΤRA. Φεραμε μια τεράστια δωρεά στην ΕΛΑΣ με τελευταίου τύπου σύστημα ασφάλειας και επικοινωνίας του 2014 με τους κωδικούς ασφαλείας να ανήκουν σε μας, αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ, που μπορεί να αναβαθμίσει άλλη μια Ελληνική Αστυνομία. Δεν πρέπει όλα να τα φορτώνουμε στο κράτος, δηλαδή στον φορολογούμενο. Πρέπει να αναπτυχθουν οι σχέσεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, στο επίπεδο του ΣΔΙΤ, να δοθεί η ευκαιρία της ανταποδοτικότητας.
Εχει κλείσει η συμφωνία και μένει στα χέρια της επόμενης ηγεσίας, για 3000 αυτοκίνητα, δωρεά από την κορεατική κυβέρνηση με ανταποδοτικότητα το σέρβις, το οποίο πληρώνουμε έτσι κι αλλιώς πολλαπλάσιο, στα παλιά αυτοκίνητα που έχουμε. Ναι, και μέσα στην κρίση μπορείς να βρεις λύσεις.
ΕΡ: Ακούγεται συχνά, αν και χαμηλόφωνα, ότι ένα υπολογίσιμο ποσοστό μέσα στα σώματα ασφαλείας φλερτάρει με το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.
ΑΠ: Οι ηγέτες της γενιάς του Πολυτεχνείου καταχρέωσαν αυτή την κοινωνία εφαρμόζοντας μετά το '80, πολιτικές με δανεικά, χρεώνοντας τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Και αφήσανε αυτά τα νέα παιδιά, που στελεχώνουν σήμερα τα Σώματα Ασφαλείας, στη χειρότερη κρίση της χώρας, να αντιμετωπίσουν την αγανάκτηση, την πίκρα, την οργή όλων των Ελλήνων. Και αυτά τα παιδιά κράτησαν τη χώρα όρθια και δεν το αναγνώρισε κανείς στην αρχή αυτό. Υποπληρωμένοι και με την κοινωνία να τους δείχνει με το δάχτυλο, ως νεοναζί, νεοφασίστες. Αυτό είναι πολύ άδικο. Αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι δεν επαληθεύτηκαν αυτά τα στοιχεία. Και καταλήγω: Δεν θα πω σε κανέναν, μην ψηφίσεις ΧΑ. Αλλά θα τους πω ότι εγώ, με το παράδειγμά μου, με τη συμπεριφορά μου θα προσπαθήσω να σας κερδίσω. Ετσι κερδίζεις τους νέους ανθρώπους, δεν τους κουνάς το δάχτυλο. Και νομίζω ότι το στοίχημα αυτό κερδήθηκε τους τελευταίους 8 μήνες. Υπάρχει αμοιβαία σχέση σεβασμού και αγάπης ανάμεσα σε μένα και σ' αυτά τα παιδιά της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος, μια γενιά που όλοι πίστεψαν ότι είναι τελειωμένη, αλλά εγώ πιστεύω ότι αξίζει να αγωνιστεί και είναι η γενιά της ευκαιρίας.
ΕΡ:'Εχετε ασχοληθεί συστηματικά με την ΑΟΖ. Πιστεύετε σ' αυτή τη διάσταση της εξωτερικής μας πολιτικής;
ΑΠ: Είναι ένα στρατηγικό εργαλείο, στο οποίο εγώ πιστεύω πολύ και μπορεί να δώσει και οικονομικές λύσεις στη χώρα. Θεωρώ ότι τα πράγματα που πρέπει να προχωρήσουν στη γεωστρατηγική, την εξωτερική μας πολιτική και στις διεθνείς μας σχέσεις προχωρούν χωρίς να διαφημίζονται. Οι διαπραγματεύσεις με τις γείτονες χώρες δεν μπορεί να γίνουν αντικείμενο διαφήμισης. Η Κύπρος, όταν χάραζε ΑΟΖ το έκανε χωρίς να είναι καν στην ΕΕ, ούτε είχε την προστασία της.
Εμείς, προχωρήσαμε σε συμφωνίες με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο και αυτή είναι σημαντική τομή. Οποιος γνωρίζει τι είναι η ΑΟΖ γνωρίζει ότι είναι πολλά: κυματική, αιολική, ηλιακή ενέργεια, θέματα αλιείας και υπεδάφους. Αλλά κυρίως είναι οι σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Όταν αναπτύσσονται οι σχέσεις, αναπτύσσεται ο τουρισμός σου, με άλλο τρόπο μιλάς για την ασφάλειά σου, το εμπόριό σου -ήμασταν έμποροι ανά τους αιώνες- ανοίγεσαι στον κόσμο. Αυτό δεν ψάχνουμε; Να μεγαλώσει η πίτα της παραγωγής, να γίνουμε παραγωγική οικονομία, από καταναλωτική που τζιράραμε δανεικό χρήμα.
ΕΡ: Αθλητισμός,ιατρική, πολιτική. Τι θέση έχει καθένα από αυτά τα κεφάλαια στη ζωή σας;
ΑΠ: Παραμένω αθλητής, γυμνάζομαι. Υπήρξα όμως πρωταθλητής κι αυτό ήταν μεγάλο σχολείο για μένα. Ευτυχισμένη περίοδος, με πρωταθλήματα, συμμετοχή στο μπάσκετ με μεγάλες ομάδες, διακρίσεις. Κρατάω από αυτό την αγάπη του κόσμου. Γιατί ήμουν ομαδικός παίχτης. Δεν ήμουν ο καλύτερος παίχτης, αλλά ήμουν ίσως ο καλύτερος συμπαίκτης.
Μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου είναι και η ιατρική γιατί σπούδασα με πολύ κόστος και θυσίες και την εξασκούσα και ως βουλευτής, δουλεύοντας ως χειρουργός αθλητίατρος.
Στην πολιτική, θέλω επίσης να προσφέρω πράγματα και να πάρω χαρά. Και επειδή δεν είμαι επαγγελματίας, ούτε άεργος πολιτικός, ενδεχομένως να αποφασίζω πιο καθαρά και να μην υπάρχει μείωση του αξιακού και του ηθικού μου κώδικα. Ισως το μεγαλύτερο επίτευγμά μου στην πολιτική είναι ότι δεν κουβαλάω σκελετούς στην ντουλάπα μου!
Διαβάστε επίσης
Μπακογιάννη: Κάναμε λάθη αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα
Εκλογές 2015 - Βενιζέλος: Ας επωμισθούν και άλλοι την κυβερνητική ευθύνη
Εκλογές – Παπανδρέου: Ο Σαμαράς τα έκανε μαντάρα