Σουλτς: «Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα χρεοκοπήσει»
Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς έστειλε αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως, στην περίπτωση που η Αθήνα δράσει μονομερώς και δεν τηρήσει τις συμφωνίες, τότε ούτε οι εταίροι της θα είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ο προκλητικός κ. Σουλτς φαίνεται πως άλλα λέει μπροστά στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και άλλα δηλώνει στις εφημερίδες και τα κανάλια.
Λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Σουλτς φρόντισε να... εκβιάσει και πάλι την Αθήνα με τον φόβο της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Από την άλλη, όπως μεταδίδει η Handelsblatt, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δράσει μονομερώς και δεν τηρήσει τις συμφωνίες, τότε ούτε οι εταίροι της θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις . Όπως τόνισε, σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα δεν θα λάβει άλλη χρηματοδότηση και η χώρα δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την χρηματοδότησή της.
Μάλιστα, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι μπορεί να μιλήσει για παραχωρήσεις, μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στην ΕΕ.
Μόλις ο κ. Τσίπρας υποχωρήσει, θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν κάποια πράγματα για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, η ΕΕ θα μπορούσε να φροντίσει ώστε οι πλούσιοι Έλληνες που καταθέτουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό να φορολογηθούν στη χώρα τους.
«Αν ο Τσίπρας το ζητήσει, θα βρεθούν τα μέσα και ο δρόμος» για να επιτευχθεί, διαβεβαιώνει ο κ. Σουλτς και διευκρινίζει ότι αυτό θα μπορούσε να αφορά και τις χώρες εκτός ΕΕ με τις οποίες όμως η Ένωση έχει συνάψει σχετικές συμφωνίες.
Λίγες ώρες νωρίτερα, πάντως, ο κ. Σουλτς, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο για έναν πρωθυπουργό, που δίνει μάχη για συνεργασία και όχι για τον διχασμό της ΕΕ, κάτι που -όπως σημείωσε- το οποίο αποτελεί πολύ ισχυρό και θετικό μήνυμα.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στην απόλυτη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτό το μέτωπο, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι καλοδεχούμενος στο Ευρωκοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.