Αυτό είναι το αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης
Σε δύο φάσεις η υλοποίηση του σχεδίου, ούτε βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις - εξαγγελίες. Το μήνυμα στους εταίρους - δανειστές είναι ξεκάθαρο.
ΤΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
του Ανδρέα Πετρόπουλου
Με το βλέμμα στο έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει σήμερα (8/2/2015) τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων και των προγραμματικών εξαγγελιών όσον αφορά το «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και στο άμεσο σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα των προθέσεων του στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές.
Η προετοιμασία της κυβέρνησης για τις προγραμματικές δηλώσεις βρέθηκε χθες (Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου) στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια στη Βουλή και στον ελληνικό λαό, θα περιγράψει τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και δεν θα κρύψει το παραμικρό.
«Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης», θα αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Το σχέδιο της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr σε δύο φάσεις ή πιο σωστά σε δύο στάδια. Το πρώτο, συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και θα προβλέπει ένα εμπροσθοβαρές σχήμα μεταρρυθμίσεων του κράτους και των φοροελεγκτικών μηχανισμών για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα συνοδεύεται από ρυθμίσεις για τον έλεγχο της ανθρωπιστικής κρίσης. Και το δεύτερο, θα εξελιχθεί σε μακρύτερή χρονική περίοδο και θα διαμορφώνει τις συνθήκες εφαρμογής του νέου κοινωνικού συμβολαίου.
Το «πρόγραμμα - γέφυρα» και το τέλος της λιτότητας
Πιο συγκριμένα ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα σχέδιο για τα επόμενα 3,5 χρόνια.
Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει:
- Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμο όπως: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
- Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει συνέχισης της καταστροφικής λιτότητας», θα αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Ειδικότερα όσον αφορά μέρος των δεσμεύσεων - εξαγγελιών, το Μαξίμου επιβεβαίωνε το Σάββατο ότι:
- Επανέρχεται ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ με την προώθηση νόμου, αλλά ενταγμένου σε ένα πλέγμα μέτρων για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ρυθμίσεις χρεών σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία). Η εφαρμογή του μέτρου ενδέχεται να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο τετράμηνο.
- Επαναχορηγείται η 13η σύνταξη σε 1.300.00 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ.
- Πέραν από τις δύο δόσεις που τρέχουν, ο ΕΝΦΙΑ καταργείται και αντικαθίσταται για το 2015 από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.