Γ. Ρωμανιάς: Με «μαϊμού» μελέτες, έκοβαν συντάξεις!
Απίστευτες καταγγελίες κατά των πρώην υπουργών Εργασίας...Στο κάδρο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος για το PSI.
Συνέντευξη του γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Newsbomb.gr
Ευθεία επίθεση στους πρώην υπουργούς Εργασίας Γ.Βρούτση και Γ.Κουτρουμάνη εξαπολύει ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανίας και μιλώντας στο Newsbomb τονίζει ότι οι μελέτες πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι περικοπές των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν "κατασκευασμένες" για να δικαιολογήσουν τις μειώσεις, αλλά και να βάλουν σε μια διαδικασία συνεχούς μείωσης τις αποδοχές των συνταξιούχων.
Ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων σημειώνει ότι τα πορίσματα της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης για το Ασφαλιστικό είναι άκρως επισφαλή στερούμενα αξιοπιστίας, καθώς παραλήφθηκε, σκοπίμως, από την συγκεκριμένη μελέτη ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία του συστήματος και το σύνολο των αποδόσεων της περιουσίας. "Οι υπεύθυνοι για το σφαγιασμό των αποθεματικών του ασφαλιστικού συστήματος και για το γκρέμισμα των συντάξεων δεν δικαιούνται να εμφανίζονται σήμερα ως τιμητές. Εάν είχαν ένα ελάχιστο βαθμό ευαισθησίας θα έπρεπε να κρύβονται και να μην εμφανίζονται καν δημοσίως", τονίζει φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο που έκλεισε τη συμφωνία για το PSI και το οποίο "κούρεψε" σχεδόν 13 δις. ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων.
Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Ρωμανιά, ανοίξατε ένα μείζον θέμα, αυτό των αναλογιστικών μελετών για το Ασφαλιστικό Σύστημα που πάντα θα έλεγα ήταν "τοπίο στην ομίχλη" όσον αφορά την τεκμηρίωση και τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αλλεπάλληλες αναλογιστικές μελέτες τόσο για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο σύνολό του όσο και για επί μέρους ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ των προσεγγίσεων αυτών περιλαμβάνονται και προσεγγίσεις που έγιναν για λογαριασμό αλλά και αντίστοιχες προσεγγίσεις για λογαριασμό του Κράτους (π.Χ. η προσέγγιση που έγινε πριν από 10 χρόνια από την αναλογιστική υπηρεσία του Βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών – Government Αctuaries Department). Όλες αυτές οι προσεγγίσεις αναφέρονται στο μέλλον και συγκεκριμένα σε χρονικές περιόδους 30 ως 50 ετών. Σε όλες τις προσεγγίσεις αυτές χωρίς καμιά εξαίρεση λαμβάνονται υπ' όψιν οι αναμενόμενες εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορές, οι αναμενόμενες δαπάνες παροχών, οι αναμενόμενες αποδόσεις του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ασφαλιστικού συστήματος (τόκοι καταθέσεων, αποδόσεις ομολόγων, μεταβολές μετοχών, αποδόσεις κοινού κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος) και ασφαλώς η κινητή και ακίνητη περιουσία του συστήματος. Το πρόβλημα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη συνίσταται στο ότι παραλήφθηκαν από τις αναλογιστικές προβολές ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία του συστήματος και το σύνολο των αποδόσεων της περιουσίας αυτής. Συνεπώς, τα πορίσματα της μελέτης είναι άκρως επισφαλή στερούμενα της αναγκαίας αναλογιστικής αξιοπιστίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρχε σκοπιμότητα παράλειψης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και της αποδόσεώς της κατά την πραγματοποίηση της μελέτης αυτής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Είναι φανερό, ότι, με την παράλειψη της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των αποδόσεών της η μελέτη έλαβε υπ΄όψιν της ως αναμενόμενα έσοδα για την περίοδο των προβολών μόνο τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και επομένως τα αναλογιστικά συμπεράσματα οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας εικόνας του ασφαλιστικού συστήματος δυσμενέστερης σε σχέση με την εικόνα που θα προέκυπτε αν είχαν συνυπολογιστεί και οι εισπράξεις από την απόδοση της περιουσίας και η ίδια η περιουσία. Συνεπώς, τα αναλογιστικά συμπεράσματα της μελέτης λειτουργούν αμφίδρομα, δηλαδή, ανατρέχουν τόσο στο παρελθόν αλλά και προδιαγράφουν το μέλλον.
Σε σχέση με το παρελθόν η εμφάνιση μιας δυσμενέστερης εικόνας για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης επιχειρεί να δικαιολογήσει αναδρομικώς όλες τις μειώσεις συντάξεων και όλες τις αυξήσεις ορίων ηλικίας. Σε σχέση με το μέλλον επιχειρεί να δικαιολογήσει τα προβλεπόμενα από την προηγούμενη κυβέρνηση δυσμενή μέτρα, δηλαδή τη μείωση τω επικουρικών συντάξεων, (είχε ήδη προβλεφθεί μείωση 15% για το 2015), την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων με συνέπεια την μείωσή τους από 1.1.2015 , τον περιορισμό της εγγύησης του Κράτος στα 360 €, την ανατροπή των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των μειωμένων συντάξεων, αλλά κυρίως την απίστευτη δέσμευση που είχε αναλάβει η ελληνική πλευρά για το νέο μνημόνιο το Μάιο του 2014, σύμφωνα με την οποία η εξέλιξη των συντάξεων θα συνδεόταν και θα εξαρτιόταν όχι από τις εισφορές και τα χρόνια του ασφαλισμένου αλλά κυρίως από την εξέλιξη του δημοσίου χρέους. Είναι φανερό επίσης ότι το προβληθέν επιχείρημα ότι τις μειώσεις των συντάξεων δεν τις έκανε η αναλογιστική μελέτη αλλά τις έκαναν τα μνημόνια στηρίζεται σε μυωπική αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και όμως η συγκεκριμένη καταγγελία προκάλεσε τόσες αντιδράσεις ακόμα και προσωπικές επιθέσεις σε εσάς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι μετά την καταγγελία μου αυτή ολόκληρο το γνωστό σύστημα ξεσηκώθηκε εναντίον μου , σε μερικές βέβαια περιπτώσεις (π.χ. ΠΑΣΟΚ) με πεζοδρομιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις. Στο σύστημα αυτό βέβαια περιλαμβάνονται οι προηγούμενοι Υπουργοί Εργασίας (Βρούτσης και Κουτρουμάνης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και μικρός αριθμός δημοσιογράφων. Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι ο κ. Κουτρουμάνης και κάποιοι άλλοι δήλωσαν, ότι και αν ακόμα είχε υπολογιστεί η περιουσία, τα αποτελέσματα θα είχαν μικρή επίπτωση στο αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης. Βέβαια τη δήλωση αυτή έκαναν χωρίς να γίνει νέα αναλογιστική μελέτη αλλά έκαναν πρόχειρους και «μπακαλίστικους» υπολογισμούς αγνοώντας ότι οι αναλογιστικές προβολές καλύπτουν 30 ως 50 χρόνια και συνέχεια οι αναπροσαρμογές της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και των αποδόσεων του έχουν πολλαπλασιαστικές ή εκθετικές συνέπειες. Παρόμοιες, λοιπόν προσεγγίσεις δείχνουν την ασχετοσύνη εκείνων που τις προβάλουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή η πολεμική εναντίον σας έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις και καταγγελιες...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Είναι σαφές ότι το δικαίωμα της κριτικής ανήκει σε όλους και συνεπώς θεωρώ ότι η καλόπιστη κριτική είναι καλοδεχούμενη και σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποβεί και επωφελής. Όμως, όταν οι υπεύθυνοι για το σφαγιασμό των αποθεματικών του ασφαλιστικού συστήματος και για το γκρέμισμα των συντάξεων δεν δικαιούνται να εμφανίζονται ως τιμητές. Εάν είχαν ένα ελάχιστο βαθμό ευαισθησίας θα έπρεπε να κρύβονται και να μην εμφανίζονται καν δημοσίως. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμη και η απλή εμφάνισή τους προκαλεί. Ο λαός δεν έχει ξεχάσει τη στάση τους και τις ευθύνες τους. Άλλωστε οι πολίτες εξακολουθούν να υφίστανται συνεχώς τις οδυνηρές συνέπειες των πράξεων και των αποφάσεων.