Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης
Στη σημερινή (20/3/2015) Διεθνή Διάσκεψη κατά της Τρομοκρατίας στη Βιέννη στην οποία συμμετείχε και οΕπίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμφωνήθηκε ότι έχει έλθει η ώρα να αντιμετωπιστεί ο τζιχαντισμός ώστε η κοινή βούληση να μετατραπεί σε κοινή δράση.
Αναλυτικότερα, τόνισε ότι η καταπολέμηση του προβλήματος απαιτεί χρόνο και μπορεί μόνον από κοινού να επιτευχθεί.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη συνιστά εγγύηση ασφάλειας δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ Δ. Αβραμόπουλος μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι θα διατεθεί στην Ελλάδα το ποσό των 2 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και ειδικότερα της ανεργίας.
Στη δήλωσή του, στο περιθώριο της διυπουργικής διάσκεψης της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων που διεξήχθη στη Βιέννη, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «Η Ελλάδα σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεν είναι μόνη της».
Επισήμανε μάλιστα ότι η απόφαση της Επιτροπής «είναι δηλωτική της αλληλεγγύης της Ευρώπης, κυρίως έναντι εκείνων που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και καταδεικνύει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη συνιστά εγγύηση ασφάλειας».
Για τη τρομοκρατία
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στο θέμα της τρομοκρατίας τόνισε ότι οι «ξένοι μαχητές» αποτελούν μια σημαντική απειλή για την περιφερειακή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, και το κοινό συμφέρον είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της εισροής των, γεννημένων στην Ευρώπη, εξτρεμιστών στη Συρία, στο Ιράκ και οπουδήποτε αλλού.
Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, και την Κοπεγχάγη επιβάλλουν τον χαρακτήρα του επείγοντος για αυτήν την απειλή και για τον λόγο αυτό, η Ευρώπη επικεντρώνεται στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού στο διαδίκτυο, την βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων και την πάταξη των δικτύων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Οι προσπάθειες αυτές, πρόσθεσε, μπορεί να επιτευχθούν μόνο με στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ, των κρατών μελών, καθώς και τρίτων χωρών με πρώτες τις χώρες των Δυτικών Βαλκάνιων και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε ακόμη το πώς μπορεί να υπάρξει βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και της στενότερης συνεργασίας με τους οργανισμούς της ΕΕ.
Ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε στις δηλώσεις του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως να στηρίξει την "Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τρομοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια", έχοντας ως στόχο την καλύτερη κατανόηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην αντιμετώπιση της απειλής του τζιχαντισμού και την διερεύνηση ευκαιριών για ενίσχυση της συνεργασίας.
Επιπλέον, όπως σημείωσε, το Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση έχει προσκαλέσει ειδικούς από τα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του.
Τη σημερινή Διεθνή Διάσκεψη κατά της Τρομοκρατίας στη Βιέννη, που ολοκληρώνεται απόψε, συγκάλεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη συμμετοχή, πέραν του Επιτρόπου της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου, των υπουργών Εξωτερικών ή Εσωτερικών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
πηγη ΑΠΕ