Πολεμικές επανορθώσεις και Siemens έριξε στο τραπέζι ο Τσίπρας
Η συνάντηση των δυο ηγετών έγινε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα και για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τη Γερμανία προ των ευθυνών της για καυτά ζητήματα που απασχολούν τη δράση Γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα αλλά και για τα θέματα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΕΣΕ «ΚΑΥΤΑ» ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός με όλες τις προβλεπόμενες τιμές αν και η κυρία Μέρκελ φρόντισε – για να σπάσει τον πάγο – να ξεφύγει από τα «πρωτόκολλα» και να ξεναγήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο κτίριο της Καγκελαρίας.
Το κλίμα και το πλαίσιο της συζήτησης το έθεσε ο Α. Τσίπρας λέγοντας: «Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο με διάλογο, για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας. Η ίδια η κ. Μέρκελ μου είπε πως είναι καλύτερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο», ανέφερε.
Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο... σπίτι της Άγκελα Μέρκελ έθεσε ευθέως θέματα που άλλοι πρωθυπουργοί δεν τολμούσαν να ψελλίσουν.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από το Γερμανικό κράτος δικαστική συνδρομή για υποθέσεις διαφθοράς και ανέφερε χαρακτηριστικά την υπόθεση Siemens. «Θέλουμε τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας. Παράλληλα, θέλουμε να μιλήσουμε για το θέμα των κατοχικών δανείων και των πολεμικών αποζημιώσεων. Είναι ένα ηθικό θέμα που αφορά και τους δύο λαούς που έδωσαν μεγάλο φόρο αίματος».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος απέφυγε να πει το παραμικρό για αυτό το θέμα, ενώ στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για όλες τις Ναζιστικές θηριωδίες που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό και για τις οποίες όπως τόνισε δεν γνωρίζουν αρκετά οι Γερμανοί.
Μάλιστα η κυρία Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι σε υλικό επίπεδο το θέμα δεν έχει κλείσει και θα απασχολήσει τις δυο πλευρές σε νέες συζητήσεις που θα υπάρξουν στο μέλλον ώστε να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο για όλα αυτά τα ζητήματα.
Η κυρία Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ζητήματα των projects τα οποία ενδιαφέρουν τη Γερμανία και τα οποία σας είχαμε αποκαλύψει λεπτομερώς με ρεπορτάζ από το Newsbomb.
Η Καγκελάριος είπε για άλλη μια φορά ότι θέλει να ξέρει μέχρι ποιου σημείου θα συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών σε ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Υγείας, αν και αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσίπρας – δημοσίως – δεν απάντησε.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν πήγε στο Βερολίνο για να πάρει χρήματα αλλά για να βρεθεί όπως είπε ένας κοινός τόπος συνεννόησης με τη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως τα χρηματοδοτικά προβλήματα ρευστότητας θα λυθούν θεσμικά από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει στην κυρία Μέρκελ ότι το μείγμα της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας απέτυχε και δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ από την πλευρά της η Καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε.
«Συζητήσαμε θέματα του ευρώ, της Ε.Ε αλλά και διμερούς ενδιαφέροντος», είπε η κ. Μέρκελ και χαρακτήρισε «ζεστές, θερμές και ουσιαστικές τις σχέσεις των λαών των δύο χωρών».
«Συζητήσαμε τις αναγκαιότητες προκειμένου να καλυφθούν όλες οι συμφωνίες», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι «τα οικονομικά στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι σαφή».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «δεν θα κρίνει η Γερμανία εάν οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς».
«Θέλω η Ελλάδα να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.
«Είχαμε μία διάθεση καλής συνεργασίας και μπορούμε να θίξουμε και τα δύσκολα θέματα», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι «Ελλάδα και Γερμανία ανήκουν και θα ανήκουν στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους απεργάζονται σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.