Το Ποτάμι: Απαντήσεις για παιδεία, πολιτισμό και οικονομία ζητούν οι βουλευτές του
«Βροχή» επερωτήσεων στη Βουλή έκαναν σήμερα (24/3/2015) οι βουλευτές του «Ποταμιού».
Από την παιδεία και τον πολιτισμό μέχρι και την οικονομία, οι εκπρόσωποι του κόμματος "Το Ποτάμι" στη Βουλή ζητούν απαντήσεις.
Αναλυτικότερα, η Βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη υπέβαλε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης του πακέτου Juncker για την κοινωνική συνοχή και τη δημιουργία στα πλαίσια αυτού ενός μόνιμου και σταθερού Κοινωνικού Ιστού Ασφαλείας, όπως είναι για παράδειγμα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ).
Η κ. Λυμπεράκη είχε εισηγηθεί και στο παρελθόν τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κοινωνικής προστασίας, όμως αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης είχαν απάντησαν προφορικά στη Βουλή, ότι μα τέτοια πρωτοβουλία θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό κατά ένα δις ευρώ τουλάχιστον.
Σύμφωνα με τη Βουλευτή Β΄ Αθηνών, το πακέτο Juncker των δύο δις ευρώ, είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να θέσει επιτέλους γερές βάσεις σε ότι αφορά την κοινωνική προστασία και να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του μόνιμου και σταθερού μηχανισμού του ΕΕΕ, χωρίς παράλληλα να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.
Η Χριστίνα Ταχιάου, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι έθιξε το φλέγον θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου με αφορμή τα δυσάρεστα γεγονότα της πρωτοφανούς ομηρίας μελών της Συγκλήτου στο ΑΠΘ και την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Τόνισε ότι η μετατροπή των πανεπιστημιακών χώρων σε κρησφύγετα παρανόμων θίγει αυτό που πρέπει να προστατεύει το πανεπιστημιακό άσυλο, δηλαδή την ακαδημαϊκή ελευθερία, την απρόσκοπτη επιστημονική έρευνα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών με θύματα τους φοιτητές, το προσωπικό των ΑΕΙ, αλλά και την περιουσία των ιδρυμάτων.
Απηύθυνε ερώτηση στους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας και των παράνομων πράξεων αλλά και την προστασία αυτών των χώρων.
Τέλος, οι Βουλευτές του Ποταμιού Νίκος Ορφανός Β’ Πειραιά και Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας κατέθεσαν ερώτηση, στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με τις καταστροφές σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του κέντρου της Αθήνας.
Η προστασία του δημόσιου χώρου αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, τα ιστορικά κτίρια, οι ναοί, και τα μνημεία, συνθέτουν και αποτυπώνουν την ιστορία της πόλης των Αθηνών. Γι’ αυτό, δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο εκτόνωσης του όποιου θυμού μειοψηφικών ομάδων, ενώ την ίδια στιγμή τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να παραμένουν απαθή και αμέτοχα.
Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση της και εξασφαλίσει το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στον δημόσιο χώρο.