Μαξίμου: Η διαρροή της λίστας δεν έγινε από την ελληνική πλευρά
Η λίστα μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία, τονίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας ότι η διαρροή στους Financial Times δεν έγινε από την ελληνική πλευρά.
Προς αποφυγή «παρερμηνειών» των δημοσιονομικών στόχων τους οποίους θέτει η κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζει: «Εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ. Πότε, όμως, κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως, ενώ, αν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5%, προφανώς και δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους, αφού η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν σαφέστατη: η υποχρέωση για υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα αποτελεί πλέον παρελθόν. Έτσι, εφόσον καταφέρουμε μεγαλύτερα από τη δέσμευση (1,2% έως 1,5%) πλεονάσματα, αυτά θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (π.χ. κοινωνική πολιτική, φοροαπαλλαγές, κλπ.)».
Επομένως, το βασικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ «και αν τα μέτρα αποδώσουν, το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις». Διευκρινίζεται, επίσης, ότι προβλέπονται έσοδα 3 δισ. ευρώ, τα οποία «δεν θα προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ».
Αναφορικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι θα καταργηθεί μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, τέλος, θα έλθει στη Βουλή ο νέος φορολογικός νόμος, που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016.