Ο διεθνής Τύπος για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα

Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και βέβαια η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο ευρωπαϊκός Τύπος στο σύνολό του αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα συνέβησαν επί ρωσικού εδάφους.

Ο διεθνής Τύπος για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα
8'

Με έντονα επικριτική διάθεση, οι αυστριακές εφημερίδες, -σχεδόν στο σύνολό τους- δίνουν στα σημερινά τους φύλλα ιδιαίτερα μεγάλη έκταση -με σχετική ειδησεογραφία, σχόλια και αναλύσεις- στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα.

«Η νέα φιλία εξοργίζει την ΕΕ», γράφει στον τίτλο πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της, με φωτογραφία των Αλέξη Τσίπρα και Βλαντίμιρ Πούτιν, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας λαϊκιστική "Κρόνεν Τσάιτουνγκ", παρατηρώντας ότι «τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γίνεται δεκτός στο Κρεμλίνο από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δελεάζει τον Τσίπρα με εμπορικές ανακουφίσεις».

Στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «προκλητική επίσκεψη στη ρωσική αρκούδα, που εξαιτίας του ρόλου της στην κρίση της Ουκρανίας είναι απομονωμένη από την ΕΕ» και από την άλλη πλευρά «οι Έλληνες εισέπραξαν και θέλουν να εισπράξουν και άλλα δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ».

Στο σχετικό της σχόλιο, και παραπέμποντας σε περσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, σημειώνει ότι το ταξίδι ήταν για μερικούς από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα «προσκύνημα», καθώς «δεν ξέχασαν το κομμουνιστικό τους παρελθόν και τον χαμένο εμφύλιο 1946-1948, που απέτρεψε να γίνει η Ελλάδα μια λαϊκή δημοκρατία υποταγμένη στο Κρεμλίνο».

«Οχι χρήματα, αλλά φυσικό αέριο για τους Έλληνες», τιτλοφορεί εκτενή ανταπόκρισή της, στην οποία αναφέρεται στις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, η εφημερίδα "Κουρίρ", η οποία σε ανάλυσή της κάνει λόγο για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που απειλεί να αποκτήσει ρήγματα» και για τον τρόπο που «ο Πούτιν προσπαθεί να διασπάσει την ΕΕ».

Μεταξύ άλλων, γράφει ότι με το ταξίδι αυτό δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, εφόσον μάλιστα η Ελλάδα θα προμηθεύεται ρωσικό αέριο σε ειδικές τιμές, ή εφόσον η Ρωσία χαλαρώσει το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, ενώ παραθέτει και τις χθεσινές αντιδράσεις της αυστριακής πολιτικής ηγεσίας στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα (σ.σ. τις μετέδωσε αναλυτικά χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ολόκληρη την πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Ντι Πρέσε" καταλαμβάνει το σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Οι σύμμαχοι του Πούτιν στην ΕΕ», αναφέροντας στον υπέρτιτλο ότι «ασθενείς εθνικές οικονομίες, λαϊκιστές της ΕΕ και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Μόσχας συνιστούν το στρατόπεδο εκείνων των σκεπτικιστών εναντίον των κυρώσεων εντός της ΕΕ, που προσπαθεί να επηρεάσει το Κρεμλίνο», ενώ στις εσωτερικές σελίδες υπάρχει ανταπόκριση με τίτλο «Ο Πούτιν κάνει ελκυστικό στον Τσίπρα τον νέο αγωγό φυσικού αερίου».

«Ο Τσίπρας στον Πούτιν: Ενεργειακά προγράμματα αντί χρηματικής βοήθειας», τιτλοφορεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ", η οποία στο εσωτερικό της με τίτλο «Ανάσταση της Ελλάδας στη Μόσχα» αναφέρεται διεξοδικά στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και τις συνομιλίες του με το Ρώσο Πρόεδρο.

Η εφημερίδα "Κλάινε Τσάιτουνγκ" σημειώνει «Η αδελφοποίηση είναι διαφορετική» στον τίτλο της σχετικής της ανταπόκρισης από τη Μόσχα, αναφερόμενη στις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους.

Στο κύριο άρθρο της, η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως «την Αθήνα μπορούν να τη βοηθήσουν πραγματικά μόνο οι Ευρωπαίοι», αλλά για να γίνει αυτό η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και πάντως η ΕΕ καλά έκανε και είδε με χαλαρότητα το ταξίδι του Τσίπρα στη Ρωσία, καθώς η Ελλάδα είναι μόνο ένας μικρός τροχός στην ΕΕ, και δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της.

Ευρεία κάλυψη της επίσκεψης παρείχε και ο γαλλόφωνος βελγικός Τύπος (Le Soir, La Libre Belgique, L' Echo).

Κοινή αναφορά σε όλα τα δημοσιεύματα αποτελεί η έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού για το τέλος των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Le Soir αναφέρει: «Πούτιν και Τσίπρας δυσκολεύτηκαν χθες να συγκεκριμενοποιήσουν (στις δηλώσεις τους) τη νέα ελληνο-ρωσική ορθόδοξη αλληλεγγύη τους. Ούτε ρωσικά δάνεια στην Αθήνα, ούτε μειώσεις στα τιμολόγια του φυσικού αερίου, ούτε μεγάλα συμβόλαια για την επανεκκίνηση του διμερούς εμπορίου. Μόνο η υπογραφή προγραμμάτων δράσης για την περίοδο 2015-16 και για τη διοργάνωση ένθεν κακείθεν του πολιτιστικού έτους Ρωσίας-Ελλάδας 2016, καθώς και μια κοινή διακήρυξη για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β' παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, μια άρση της απαγόρευσης εισαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία θα έδινε μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, διαιρώντας, βέβαια, έτι περεταίρω τους Ευρωπαίους έναντι της Μόσχας».

Σε σύντομο εξάλλου δημοσίευμα με τίτλο «Ο Τσίπρας καταγγέλλει "το φαύλο κύκλο των κυρώσεων"», η εφημερίδα La Libre Belgique ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους να ησυχάσουν, διότι ο Τσίπρας δεν διατύπωσε τελικά στον Πρόεδρο Πούτιν αίτημα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, όπως πολλοί στην Ευρώπη φοβούνταν.

Τέλος, άρθρο στην L'Echo με τίτλο «Ο μήνας του μέλιτος Μόσχας - Αθήνας τσαλακώνει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τονίζει ότι «στην επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Αλέξης Τσίπρας συνηγορεί για την ενίσχυση των ελληνο-ρωσικών δεσμών και την εγκατάλειψη των οικονομικών κυρώσεων, με κίνδυνο να διαχωριστεί από την υπόλοιπη Ευρώπη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν, υπό στενή παρακολούθηση από τις Βρυξέλλες μέχρι την Ουάσιγκτον, αποτέλεσε κυρίως την ευκαιρία για τις δύο χώρες να συσφίξουν τις σχέσεις τους, μέσα σε κλίμα εντάσεων μεταξύ των χωρών αυτών και της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας και τις ασφυκτικές υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της, αλλά και τις δυσκολίες που διέρχεται η ρωσική οικονομία, κυρίως λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων και της αρνητικής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, καταστάσεις που τροφοδότησαν χθες διάφορες εικασίες για τον σκοπό της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα, η εφημερίδα αναφέρει ότι τελικά οι δύο ηγέτες διέψευσαν ότι διατυπώθηκε αίτημα ρωσικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«O Aλέξης Τσίπρας σπάει το ευρωπαϊκό μέτωπο του φυσικού αερίου»

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, αναφέρονται με έμφαση στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα και στα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«O Aλέξης Τσίπρας σπάει το ευρωπαϊκό μέτωπο του φυσικού αερίου, ανοίγοντας τον δρόμο στη συμμετοχή της Ελλάδας σε ρωσο-τουρκικό αγωγό, μετά το στοπ στο σχέδιο South Stream» γράφει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Iλ Σόλε 24 Όρε. «Είναι, ακριβώς, ένα από τα κύρια αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες στο Κρεμλίνο» συμπληρώνει η εφημερίδα.

Το ιταλικό ειδησεογραφικό προακτορείο Ανσα αναφέρει, ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου «δεν υπήρξε κανένα αίτημα οικονομικής βοήθειας από μέρους των Αθηνών, αλλά η Μόσχα έδειξε διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει μεγάλα, κοινά σχέδια, και να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν γίνονται, επίσης, εξαιρέσεις σε ότι αφορά το εμπάργκο των τροφίμων, αλλά υπάρχει η δυνατότητα για ελληνο-ρωσικές κοινοπραξίες στον γεωργικό τομέα».

Ο αναλυτής, δε, της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Νικόλα Λομπαρντότσι, υποστηρίζει: «η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, από την στιγμή που ένας ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται στη Μόσχα και λέει, ουσιαστικά, ότι είναι ώρα να σταματήσουν οι κυρώσεις.

Αποτελεί κίνηση βασικής σημασίας. Και ο Πούτιν ανταπέδωσε, διότι έκανε κάποιες υποσχέσεις οι οποίες δεν θεωρούνται, από τυπικής απόψεως, βοήθειες, αλλά μπορεί να είναι κάτι το πολύ πιο σημαντικό: μια νέα ώθηση στην άλλοτε ασήμαντη ελληνο-ρωσική συνεργασία, με βασικό ρόλο της Αθήνας στη διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου και με πιθανή σύντομη κατάργηση των ρωσικών "αντικυρώσεων"».

«Ο Πούτιν τείνει χείρα συνεργασίας, τα δάνεια στην Ελλάδα είναι εφικτά» εκτιμά το ιταλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rai News 24. Αναφέρει, παράλληλα, ότι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια, και ότι ο Πούτιν φάνηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «το 2016 θα είναι το έτος Ελλάδας και Ρωσίας».

Ο αναλυτής της εφημερίδας Λα Στάμπα, τέλος, Αντρέα Τορνιέλλι, αναφέρεται στην κοινή, ορθόδοξη χριστιανική παράδοση των δύο χωρών, υποστηρίζει ότι «μετά το τέλος του κομμουνισμού, η χριστιανική πίστη αποτελεί και πάλι ένα ενωτικό στοιχείο» και υπενθυμίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, πριν γίνει πρωθυπουργός, θέλησε να συναντήσει τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος έχει καταδικάσει επανειλημμένα, με μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, την ειδωλολατρία των χρημάτων και την απεριόριστη ισχύ των αγορών».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή