Εγγυήσεις Τσίπρα για άμεση «απελευθέρωση» των αποθεματικών
Εγγυήσεις ότι το μέτρο για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών θα είναι έκτακτο και προσωρινό, έλαβαν από τον Αλέξη Τσίπρα, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παύσει τέλος Ιουνίου, η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που υποχρεώνει τους Δήμους να μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμά τους, όπου θα επενδυθούν σε repos με επιτόκιο 2,5% και θα αξιοποιηθούν για τις οικονομικές ανάγκες της χώρας.
Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μετά τη συνάντηση που είχε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, τον οποίο και προσκάλεσαν να παραστεί στις εργασίες του Συνεδρίου τους, στις 7 Μαΐου, στη Χαλκιδική.
«Ο πρωθυπουργός, μάς απάντησε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παύσει η ισχύς της Πράξης μέσα σε ένα εύλογο διάστημα, μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα, ως το τέλος Ιουνίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Ο κ. Τσίπρας, δεσμεύθηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ότι εντός της εβδομάδος που έρχεται, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξαιρούνται από την εφαρμογή της ΠΝΠ τα ανταποδοτικά τέλη, καθώς και ρύθμιση για τους πόρους που έχουν ήδη δεσμευθεί στους προϋπολογισμούς των Δήμων και αφορούν στην εκτέλεση έργων. Έχουν, μάλιστα, ήδη υπογραφεί σχετικές συμβάσεις, ενώ ισχύουν ποινικές ρήτρες για τους Δημάρχους που τις έχουν υπογράψει.
Ρύθμιση θα υπάρξει και για τα χρήματα των ΟΤΑ που αφορούν προνοιακά επιδόματα και βρίσκονται σε συνεταιριστικές τράπεζες.
Στη συνάντηση, η οποία έγινε μετά το αίτημα της ΚΕΔΕ, οι εκπρόσωποι των δημάρχων, διαβεβαίωσαν «ότι ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα μας από την κρίση, όπως κάναμε άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Παράλληλα, εξέθεσαν, όπως είπε ο κ. Πατούλης, «τους λόγους που διαφωνήσαμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Λόγοι που έχουν να κάνουν κυρίως με τη θεσμική και συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας, αλλά και με την δυνατότητα των Δήμων να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις».
Ζήτησαν ακόμα να μην λαμβάνονται στο μέλλον αποφάσεις από την Κεντρική Εξουσία που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, αν δεν έχει προηγηθεί διάλογος.
«Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας, ώστε να επιλύονται όλα τα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Επιπλέον από την ηγεσία της ΚΕΔΕ ζητήθηκε:
- να υπάρξει αναβαθμισμένος ρόλος των Δήμων στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ
- ειδικό πρόγραμμα ύψους 2 δις για έργα Δήμων
- να διαχειρισθούν οι Δήμοι τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Στη συνάντηση τέθηκε και το μεταναστευτικό. Η ηγεσία της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή του. Και διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό ότι «οι Δήμοι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους», αλλά χωρίς να τους γίνει «μπαλάκι» η ευθύνη, όπως είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Πατούλης.
Εκτός από τον κ. Πατούλη στην αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., συμμετείχαν ο κ. Δ. Καφαντάρης, α΄ αντιπρόεδρος, ο κ. Γ. Καραγιάννης, β΄ αντιπρόεδρος, ο κ. Γ. Μουράτογλου, Γενικός Γραμματέας και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, κκ.Α. Κοιμήσης, Γ. Ιωακειμίδης και Δ. Μπίρμπας.
«Πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι το μέτρο είναι έκτακτο και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει προαιρετικό» δήλωσε από την πλευρά του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αγοραστός, μετά την πολιτική δέσμευση οι περιφερειάρχες θα αλλάξουν τις αποφάσεις τους.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, τόνισε ότι εφόσον η Ελλάδα χρειάζεται αυτό το εργαλείο για να τελειώσει η διαπραγμάτευση οι περιφερειάρχες θα το δώσουν. «Είμαστε υπερκομματικά πατριώτες» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, δήλωσε πως συζητήθηκαν όλες οι αιτιάσεις για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «που θα αλλάξει», ενώ επί τάπητος τέθηκε και το θέμα αυτοτέλειας των περιφερειών.
Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και τους δημάρχους για το ίδιο ζήτημα.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε μάλιστα για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και για διαδικασία προαιρετικότητας όσον αφορά στα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος.
«Στη συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται το διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
«Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά στα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος», συνέχισε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε:
«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο τη Δευτέρα στις 12.00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται».
Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά τη σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ ο κ. Πατούλης είπε: «Κατ' αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».