Brussels Group: Κορυφώνονται οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας
Στα ύψη αναμένεται να φθάσει το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων το Σάββατο (2/5), καθώς η ελληνική πλευρά κορυφώνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να «κλείσει» η πολυπόθητη συμφωνία που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια στις αρχές της εβδομάδας, με ένα έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως για να απελευθερωθεί τουλάχιστον μέρος της δόσης του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ.
Ο δρόμος ωστόσο, όχι μόνο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά οι δανειστές κάνουν ό,τι μπορούν για να τον μετατρέψουν σε όλο και πιο κακοτράχαλο, «υψώνοντας» εμπόδια και απαιτήσεις! Αναμένουν συνεχώς «μεγαλύτερη πρόοδο», πιέζοντας για μέτρα που θα στοιχίσουν, όχι τόσο οικονομικά, αλλά πολιτικά στην κυβέρνηση, σε μία ακόμα αήθη προσπάθεια να την… κουλαντρίσουν, όπως είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.
Προσπαθούν να σφίξουν όσο περισσότερο μπορούν τη θηλιά γύρω από το λαιμό της, μέσω της οικονομικής ασφυξίας, αναγκάζοντας την Αθήνα να συμβιβαστεί με την πάγια πολιτική της ηγεσίας των δανειστών-δυναστών, ώστε να πάρουν και το πάνω χέρι ενόψει και της τελικής διαπραγμάτευσης του Ιουνίου.
Η πίεση, μάλιστα, των δανειστών στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εντείνεται ώστε να αποσπάσουν μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, περικοπές (ακόμα και στις υψηλές επικουρικές συντάξεις), αλλά και μετάθεση προεκλογικών δεσμεύσεων, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.
Επιπλέον, οι πιστωτές φέρεται να επιθυμούν την… παράκαμψη της συμφωνίας - γέφυρα και να υπάρξει οριστική συμφωνία στα τέλη Μαΐου, ώστε όχι μόνο να ψηφιστεί από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά κυρίως να φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τη χώρα μας.
Όπως και να έχει, η σημερινή ημέρα είναι βαρύνουσας σημασίας για την επίτευξη της συμφωνίας, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να οπισθοχωρήσει από τις «κόκκινες» γραμμές της.
Χθες Πρωτομαγιά άλλωστε, κορυφαία στελέχη της, όπως οι Ν. Βούτσης, Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Π. Σκουρλέτης και Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχαν στη συγκέντρωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στέλνοντας σαφή μηνύματα αποφασιστικότητας προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατέστησε σαφές πως ορισμένα ζητήματα, για την αντιμετώπιση κυρίως της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι αδιαπραγμάτευτα.
«Δεν το επιθυμούμε. Εάν όμως τα πράγματα φτάσουν σε σημείο μη βατό, τότε δικαιούμαστε να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Πυρετός» διαβουλεύσεων
Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, σε επίπεδο Brussels Group.
Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένες έως και σήμερα 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ωστόσο δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή. Χθες, Παρασκευή (1/5), πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, μάλιστα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαπίστωσε πρόοδο, ένα μόλις 24ωρο μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ή ενός Grexit.
«Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς να πει εάν οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε ένα σημείο καμπής.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία πως μια σειρά από μέτρα, όπως: αύξηση του φόρου πολυτελείας, υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες, μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους, λοταρία αποδείξεων, περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, είναι ικανά να προσφέρουν ένεση ρευστότητας στα ταμεία του κράτους στρώνοντας το δρόμο για την τελική συμφωνία.
Παράλληλα, στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να επιβληθεί φόρος:
- Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.
- 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω.
- Οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
- 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ - νυχτερινά κέντρα - πολυτελή εστιατόρια στα νησιά , αλλά μόνον κατά τη θερινή περίοδο.
Από εκεί και πέρα, «αγκάθια» παραμένουν το ασφαλιστικό, οι περικοπές συντάξεων, αλλά και η 13η σύνταξη, για την οποία δεν αποκλείεται πάντως να βρεθεί μια ειδική «φόρμουλα»…