Reuters: Συνταξιοδοτικό και εργασιακά τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις
Όπως επισημαίνει το Reuters, με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της να συνεχίζονται και τη χώρα να ξεμένει από χρήματα, τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό εξακολουθούν να αποτελούν τα μεγάλα «αγκάθια», παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε άλλους τομείς.
Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στις σημερινές δηλώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ενώ η Αθήνα θα εκπληρώσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις, χρειάζεται χρήματα πριν από το τέλος του μήνα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε πως το ΔΝΤ ήταν ανυποχώρητο στις απαιτήσεις για περικοπές των συντάξεων, σε διευκολύνσεις για μαζικές απολύσεις εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Την ίδια ώρα, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο χαρακτηρίζοντάς τες «εποικοδομητικές», αλλά τα προβλήματα παραμένουν πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Παράλληλα, το Reuters τονίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης απολαμβάνει της στήριξης του Αλέξη Τσίπρα και θα παραστεί κανονικά στο επόμενο Eurogroup.
«Υπάρχει περισσότερη ικανότητα, μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμό και ετοιμότητα - στοιχεία, αριθμοί, κλπ», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Αλλά το να πούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 11 Μαΐου θα είναι «κερδοσκοπία», πρόσθεσε.
Τέλος, το Reuters αναφέρεται στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Vitor Constancio ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Είμαι ... απόλυτα πεπεισμένος ότι θα αποφευχθεί το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης», δήλωσε ο Constancio σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad και πρόσθεσε:
«Ο καθένας αναγνωρίζει ότι το στρες και η ευπάθεια στη ζώνη του ευρώ έχει αλλάξει εντελώς. Δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης» γεγονός που υποδηλώνει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει μειώσει τις ανησυχίες ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και σε άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Πηγή: newmoney.gr