Ρευστότητα τώρα, συμφωνία έως τον Ιούνιο επιδιώκει η κυβέρνηση
Με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να αναλαμβάνει προσωπικές πρωτοβουλίες για τα θέματα που προκαλούν «εμπλοκή» στη διαπραγμάτευση, και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να πραγματοποιούν κρίσιμες συναντήσεις σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, οδεύει η κυβέρνηση προς την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΣΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
Οι κατευθυντήριες γραμμές της τακτικής της κυβέρνησης, με στόχο τη συνολική συμφωνία προς το τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου, ορίστηκαν στη σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον πρωθυπουργό, την Κυριακή (03/05/2015). Ωστόσο, το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναμένει, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στις συνομιλίες στο Brussels Group, να αποτελέσει διαβατήριο για τη χαλάρωση της πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα της χρηματοδότησης. Κρίσιμο σταθμό αποτελεί η επικείμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Τετάρτη 6 Απριλίου.
Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιείται σήμερα (05/05/2015) η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα δει τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να «κλείσει» τα περισσότερα επίδικα θέματα, για τα οποία μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς, όπως έχει διαφανεί και από τις συνομιλίες στο Brussels Group. Αυτά, όμως, που θα μείνουν ανοιχτά, ενδέχεται να παραπεμφθούν σε ένα νέο γύρο συνομιλιών, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα 4 Μαΐου.
Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ζητήματα τα οποία προκάλεσαν την «εμπλοκή» των προηγούμενων ημερών, με την επιμονή του ΔΝΤ να θέτει εκ νέου θέμα κύριων συντάξεων, ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, ομαδικών απολύσεων, μη επαναφοράς συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αύξησης του κατώτατου μισθού.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Brussels Group το απόγευμα της Δευτέρας, ότι «δεν πρόκειται να βγει άκρη με τα τεχνικά κλιμάκια» στα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, καθώς η λύση σε αυτούς τους τομείς μπορεί να είναι μόνο πολιτική.
Ασφαλιστικό και εργασιακά φαίνεται πως παίρνει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο με τους εταίρους, σημείωσε η ίδια πηγή. Ήδη, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκινώντας σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Ως εκ τούτου, οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης παραμένουν σε πλήρη ισχύ, το πλαίσιο δε της διαπραγματευτικής της πολιτικής ορίζεται από τη λαϊκή εντολή που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου, όπως επανέλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ανοιχτό, τέλος, παραμένει το πώς θα καταστεί βιώσιμο το χρέος, «υπάρχουν πολλές τεχνικές» δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει τον τρόπο και το χρόνο» κατά τον οποίο θα θέσει το ζήτημα, ενδεχομένως ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Μαΐου-Ιουνίου.