Το ράλι της κυβέρνησης στην τελική ευθεία της συμφωνίας
Στην τελική ευθεία προς μια συμφωνία που δεν θα παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και θα ανοίγει σταδιακά τη χρηματοδοτική κάνουλα οδεύουν Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά τις χθεσινές θετικές και καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν την σθεναρή στάση της κυβέρνησης η οποία εν είδη τελεσιγράφου είχε προειδοποιήσει τους θεσμούς 24ωρες πριν: «Εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον στην άλλη πλευρά».
ΠΛΗΡΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ, ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ, ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ - ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΕΣ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Χθες ήρθε πρώτα η κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ που κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων.
Τη συγκεκριμένη δήλωση, διαδέχθηκε η κοινή και σαφής δήλωση Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που «μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου».
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρούσε σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα νωρίτερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο συντονιστής της διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τέλος ακόμα και ο άτυπος... εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθές ότι «από το τελευταίο Eurogroup έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος», προσθέτοντας ότι λαμβάνει κάποιες «θετικές αναφορές« από τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, ενώ «η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η στάση της από την αρχή της κρίσης.
Θετική δήλωση στις 11 Μαϊου
Κοινοτική πηγή εκτιμά πως αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.
Στόχος είναι να μπορέσει το EuroWorking Group και το Eurogroup να αποτιμήσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ως επαρκή, εξέλιξη που θα έλυνε τα χέρια του Μάριο Ντράγκι και του Κλάους Ρέγκλινγκ ώστε να αποδεσμεύσει τα 3,1 δισ. (1,9 δισ. από τα ομόλογα και 1,2 δισ. από τον EFSF), ενώ σε επόμενο ΔΣ η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει το όριο των αποκτών εντόκων ως collaterals από τις ελληνικές τράπεζες καθώς και το όριο αγοράς εντόκων από τις τράπεζες.
Συνεπώς, αν καλυφθεί το έδαφος που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές, ο αξιωματούχος των θεσμών θεωρεί πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια θετική δήλωση στο Eurogroup της 11ης Μαϊου, κάτι που θα δώσει το «πράσινο φως» στον Μάριο Ντράγκι για ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας από την κρίση ρευστότητας που περνά τις τελευταίες ημέρες.
Στον «πάγο» ρήτρα στις συντάξεις και απολύσεις
Το ουσιαστικό για την κυβέρνηση είναι ότι από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρόεδρου Ζ. Κ. Γιούνκερ και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα έγινε ιδιαίτερη στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε «να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας». Με άλλα λόγια η περίφημη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές (και η πιθανή επέκταση στις κύριες) φαίνεται ότι βγαίνει εκτός πλαισίου διαπραγματεύσεων, ακόμα κι αν αυτή αφορά την πέμτη αξιολόγηση.
Επίσης, όπως προκύπτει από την κοινή δήλωση, εκτός πλαισίου βαίνουν και οι ελεύθερες απολύσεις, που απαιτούσε το ΔΝΤ, ενώ δεν «παγώνει» το νομοσχέδιο για τις «Συλλογικές Συμβάσεις», όπως ήθελαν τουλάχιστον πηγές προσκύμενες στους δανειστές. Αντιθέτως, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.