Αβραμόπουλος: Αδιανόητη η σκέψη εξόδου της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο

«Αδιανόητη και από ιστορικής πλευράς επικίνδυνη», θεωρεί ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος «κάθε σκέψη ή πολιτική που θα έβγαζε την Ελλάδα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής της ασφάλειας».

Αβραμόπουλος: Αδιανόητη η σκέψη εξόδου της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο
3'

«Ήταν ιστορική η επιλογή να είναι η Ελλάδα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και θα ήταν ιστορικό λάθος εάν ακυρωνόταν με δική μας ευθύνη αυτή η εθνική επιλογή», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την ομιλία του σε ειδική εκδήλωση με θέμα τη μετανάστευση, στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στον Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.

Παρατήρησε ότι για την Ελλάδα «αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, το διακύβευμα δεν είναι μόνο το ύψος των επικουρικών συντάξεων ή οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας» και πρόσθεσε: «Βεβαίως και είναι σημαντικά θέματα αυτά. Πάνω από όλα όμως, το διακύβευμα είναι η ίδια η επιβίωση της Ελλάδας, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης. Γιατί αυτό το περιβάλλον είναι που θα επηρεάσει καθοριστικά και τους μισθούς και τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις. Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια, η εγγύηση της πολιτικής και κοινωνικής μας σταθερότητας, της ευημερίας και της προοπτικής μας. Παρά τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό εκεί πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι. Γιατί οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα οδηγούσε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε μεγάλες περιπέτειες. Στην οπισθοδρόμηση και στην επανάληψη δραματικών εμπειριών, δραματικών ιστορικών εμπειριών. Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση δοκιμάζει σήμερα τις αντοχές της Ευρώπης. Δίνει τροφή και χώρο στον λαϊκισμό, στον ευρωσκεπτικισμό και στον εθνικισμό. Προέκταση αυτών είναι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, φαινόμενα που πρέπει πάση θυσία να πολεμήσουμε».

Όπως είπε ο Έλληνας επίτροπος η απάντηση στην κρίση είναι μία και μόνο μία: «Ενωμένοι, πέρα και πάνω από το κομματικό συμφέρον να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές τομές με το παρελθόν, σε τομές που θα οδηγήσουν τον τόπο στην ανάπτυξη».

Επισήμανε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην κομισιόν με την αρμοδιότητα για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας που κατέχει ο ίδιος. Τόνισε, πως για πρώτη φορά η Ευρώπη αποκτά ολοκληρωμένη και στοχευμένη πολιτική για τη μετανάστευση, με στόχο να αποτρέψει ανθρωπιστικές τραγωδίες και να περιφρουρήσει τα σύνορα της, με σεβασμό πάντα στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Για την υλοποίηση των εν λόγω δράσεων ο κοινοτικός προϋπολογισμός προβλέπει συνολικά το ποσό των 9,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020. Από το ποσό αυτό για την Ελλάδα προβλέπονται 460 εκατομμύρια ευρώ και το ελληνικό κράτος έχει μια άμεση αποστολή, να υποβάλει εθνικά σχέδια δράσης. Η πρόβλεψη για τις 13 ελληνικές περιφέρειες ως προ της απόκτηση δομών για τις ανάγκες της μεταναστευτικής πολιτικής είναι στα 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολίασε αρνητικά και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα των αδελφοποιήσεων και είπε χαρακτηριστικά: «Προς έκπληξη μου, μιας και μου ανατέθηκε και το χαρτοφυλάκιο της ιθαγένειας, διαπίστωσα ότι από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους δήμους και τις κοινότητες της Ευρώπης για τα προγράμματα των αδελφοποιήσεων είναι απούσα η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι εκεί, λοιπόν, αξιοποιήστε τα».

Τον Έλληνα επίτροπο προλόγισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τίμησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την προσφορά του στην αυτοδιοίκηση και του πρόσφερε αναμνηστικό δώρο.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. τον ευχαρίστησε και υπογράμμισε πως είναι ένας ξεχωριστός τίτλος τιμής η θέση του δημάρχου γι' αυτόν και πως τα 8 χρόνια στη θέση του δημάρχου Αθηναίων και του προέδρου της τότε ΚΕΔΚΕ ήταν ένα «μάθημα Δημοκρατίας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή