Σταθάκης: Οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς ολοκλήρωση
"Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού πλεονάσματος, την φορολογική πολιτική, την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το θέμα της αγοράς εργασίας. Αλλά οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς ολοκλήρωση. Είναι θέμα εβδομάδων", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ,απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση θα φθάσει εγκαίρως σε συμφωνία με τους πιστωτές.
Αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόσθηκαν το 2010 και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν αυτά επέτρεψαν την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας δηλώνει ότι την εποχή εκείνη η τότε "τρόικα" δεν είχε εντοπίσει ότι οι αδυναμίες της οικονομίας προέρχονταν από διαρθρωτικά προβλήματα και "θέλησε να επιλύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας απαιτώντας εσωτερική υποτίμηση".
Έτσι "στην πράξη, οι μισθοί μειώθηκαν κατά περισσότερο από 25% από το 2009. Παρά ταύτα, οι επιδόσεις μας στον τομέα των εξαγωγών δεν βελτιώθηκαν. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας δεν προέρχονταν από το πολύ υψηλό επίπεδο των μισθών, αλλά από διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία η τρόικα ούτε εντόπισε ούτε αντιμετώπισε. Οπως για παράδειγμα, οι σχέσεις ανάμεσα στο Κράτος και σε ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.
Ο Γιώργος Σταθάκης θεωρεί ότι τα βασικά σφάλματα που είχε κάνει η τότε τρόικα ήταν η απαίτηση από την Ελλάδα μίας δημοσιονομικής αναπροσαρμογής "υπερβολικά ταχείας και μεγάλης", καθώς και η υποτίμηση των διαστάσεων της ύφεσης που αυτή η αναπροσαρμογή θα προκαλούσε και των καταστροφικών αποτελεσμάτων επί της ανάπτυξης.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ωφελούσε την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας απαντά: "Σε καμία περίπτωση. Η χώρα μας έχει ανάγκη να παραμείνει στους κόλπους της νομισματικής ένωσης, αλλά με ένα πρόγραμμα βοήθειας καλύτερα μελετημένο. Θα πρέπει να μας επιτρέψει να επιτύχουμε επίπεδο ανάπτυξης που θα εγγυάται τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα θα είναι κοινωνικά δίκαιο. Και θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μέσω της σύνδεσης της αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης".
Ο υπουργός Οικονομίας πιστεύει ότι το πρόβλημα της ρευστότητας θα επιλυθεί μόλις υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Η, περιορισμένη ύφεση του πρώτου τριμήνου θα ανατραπεί γρήγορα, "διότι η οικονομία μας παρουσιάζει μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική", λέει ο Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στην δυναμική της βιομηχανίας του τουρισμού, των θαλασσίων μεταφορών και στην τόνωση της κατανάλωσης που θα έλθει μετά την αύξηση των μισθών.
Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρεται στην αντιμετώπιση της "μάστιγας" της διαφθοράς, που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η μεταβολή της κουλτούρας και των συνηθειών στον τομέα αυτόν θα πάρει καιρό.
Σε ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρεται στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αντίθετα με τις άλλες κεντρικές τράπεζες δεν εκπληρώνει τον ρόλο του "πιστωτή έσχατης ανάγκης" , στην έλλειψη ευελιξίας της δημοσιονομικής πολιτικής και στην απουσία πολιτικών που να ευνοούν την ανάπτυξη.