Τσίπρας: Ακραίες προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές!
Έντονη κινητικότητα σηματοδότησε η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα που οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές διαδέχονται η μία την άλλη με κινηματογραφικούς ρυθμούς.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μάλιστα ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας ότι «ακραίες προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση», φέρνοντας παράλληλα στη Βουλή τη διαπραγμάτευση.
«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, μετά την επιστροφή του από τη βελγική πρωτεύουσα.
Η πρόθεση αυτή του πρωθυπουργού να μην αποδεχτεί «ακραίες προτάσεις» εξηγεί, ενδεχομένως, και την κίνησή του να φέρει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την Παρασκευή (5/6) στις 18:30, και ενώ σύμφωνα με διαρροές της Κομισιόν, ήταν πιθανό το ενδεχόμενο μιας νέας «τριμερούς» συνάντησης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η κυβέρνηση επιδιώκει ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας για την ελληνική πρόταση και τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις, ενώ σύμφωνα με πηγή του Μαξίμου, θα καλέσει και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν σχετικά.
Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το κείμενο των πέντε σελίδων που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες είναι ένα κείμενο το οποίο απορρίπτεται ως βάση συζήτησης με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το σημείο που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μάλιστα ακόμα απόφαση αν και πότε θα υπάρξει κείμενο-απάντηση από την ελληνική πλευρά στην πεντασέλιδη αυτή πρόταση.
Την ίδια ώρα, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις στο επόμενο διάστημα προκειμένου η κυβέρνηση να καταστήσει σαφή την πλήρη αντίθεσή της στο κείμενο αυτό. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πάντως διάφορες επικοινωνίες του πρωθυπουργού για το θέμα αυτό, ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού.
«Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις η εφαρμογή των οποίων δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν το γρίφο της οικονομικής κρίσης που ενέτειναν οι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας», τονίζει από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών, συμπληρώνοντας:
«Επιπλέον, οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές θα βάθαιναν σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία. Η συμφωνία-επίλυση που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη απαιτεί άμεση μετακίνηση των θεσμών σε ρεαλιστικότερες προτάσεις που να δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τέτοιες προτάσεις».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η συζήτηση θα γίνει βάσει του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής με ανοχή ως προς τον χρόνο.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο, η διάρκεια ενημέρωσης ή δήλωσης από τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά.
Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά, ενώ η απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε λεπτά.
Από την άλλη, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά και ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση μέσα σε πέντε λεπτά.
Δικαίωμα ενημέρωσης έχουν και οι αρμόδιοι υπουργοί για δέκα λεπτά αρχικά ενώ η δευτερολογία τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα πέντε λεπτά…