Κουβέλης: Εθνική συνεννόηση για συμφωνία κι όχι ρήξη με τους εταίρους

Ανοίγοντας τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να υπάρξει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, προσθέτοντας όμως ότι δεν φαίνεται άμεσα δυνατή συμφωνία.

Κουβέλης: Εθνική συνεννόηση για συμφωνία κι όχι ρήξη με τους εταίρους
3'

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, καθώς δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος άσκησε προσεκτική πλην σαφή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι συνειδητοποιεί ότι είναι ανέφικτη η μονομερής ακύρωση του Μνημονίου και η περικοπή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. «Η εντολή που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση είναι η αλλαγή πολιτικής εντός ευρώ. Ταυτόχρονα πρέπει να αποφύγει το ενδεχόμενο να περιπέσει η χώρα σε μια κατάσταση μη συμφωνίας με τους εταίρους που θα ισοδυναμεί με παραγωγική υποβάθμιση, παράλυση και απομόνωση», τόνισε ο κ. Κουβέλης και προσέθεσε ότι το ενδεχόμενο ρήξης πρέπει να αποκλειστεί και από τις δύο πλευρές. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτική απειλή και δεν πρέπει να εξετάζεται ως μία από τις εναλλακτικές επιλογές», ανέφερε.

Καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα ότι δεν προώθησε εγκαίρως μια συνολική πρόταση με ρεαλιστικές λύσεις για το σύνολο των εκκρεμοτήτων (δηλαδή αξιολόγηση τρέχοντος προγράμματος, χρέος, επενδυτικό πρόγραμμα), γεγονός που οδήγησε σε πισωγύρισμα, ενώ συνετέλεσαν και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ρήξη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνήσει με τους εταίρους δεν μπορεί παρά στη συνέχεια να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, γεγονός που αντικειμενικά θα ωθήσει σε σημαντικές αλλαγές. Αν επιλέξει τη ρήξη, η αντίθεση της ΔΗΜΑΡ κι άλλων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων είναι δεδομένη, αφού η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της πρότασης.

Προέβλεψε ότι οι εξελίξεις είναι δυναμικές και περιλαμβάνουν τη δυνατότητα πολιτικών ανακατατάξεων, ενώ υπογράμμισε ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική, δηλαδή να περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους, αναπτυξιακό πρόγραμμα και συμφωνία για τα δημοσιονομικά.

Ο κ. Κουβέλης υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η ΔΗΜΑΡ να μην συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί η χώρα χρειαζόταν πολιτική αλλαγή, ενώ για το μέλλον του κόμματος υποστήριξε την συνέχιση της αυτόνομης πορείας του.

«Θεωρώ ότι αξίζει να συνεχίσουμε. Οι βασικές ιδέες της ιδρυτικής μας διακήρυξης, οι ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του αριστερού ευρωπαϊσμού, παραμένουν αναγκαίες, εξαιρετικά επίκαιρες και χρήσιμες για την κοινωνία και τη χώρα», είπε. «Προέχει η ΔΗΜΑΡ να παραμείνει ως αυτόνομος πολιτικός φορέας με παρεμβατική λογική στις πολιτικές εξελίξεις, γιατί "έχει πράγματα να πει και να κάνει" χρήσιμα για τη χώρα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον δικό του ρόλο ανέλαβε το σημαντικό μερίδιο ευθύνης που του ανήκει γιατί «η ευθύνη ενός επικεφαλής κόμματος είναι αντικειμενικά συνολική, αφού αφορά όχι μόνο αυτά που έκανε αλλά και αυτά που δεν έκανε. Τα όποια λάθη μου όμως δεν προέκυψαν από προσωπική ή μικροκομματική ιδιοτέλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας μέλη και στελέχη σε συλλογική προσπάθεια για την ανάταξη της ΔΗΜΑΡ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται αύριο με τοποθετήσεις στελεχών και τις ψηφοφορίες για την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος.

Την Κυριακή πρόκειται να εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή και ο νέος πρόεδρος εκ των δύο υποψηφίων για την ηγεσία, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Μαρίας Γιαννακάκη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή