Μοσκοβισί: Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη

Σαφές μήνυμα ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και «πουθενά αλλού» έστειλε ο Επίτροπος για θέματα οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Μοσκοβισί: Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη
5'

«Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η Ευρωζώνη πρέπει να διασώσει το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας και την ενότητά της», είπε ο Γάλλος επίτροπος.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι εάν υιοθετούσε άλλη στάση το βράδυ της Τετάρτης «κανείς δεν ξέρει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup.
Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν είναι μια ένωση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, είναι ένα κοινό νόμισμα και «έχουμε πολιτικό συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ξέρουμε ότι η αβεβαιότητα κρύβει κινδύνους και θέλουμε να το αποφύγουμε».

«Παίξαμε το ρόλο μας μέχρι τελευταία στιγμή έτσι ώστε να βρούμε ένα συμβιβασμό, ακόμα και μέχρι χτες το βράδυ. Τελικά η κυβέρνηση διάλεξε το δημοψήφισμα και διάλεξε να εισηγηθεί ένα 'όχι'. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν πολύ δύσκολο, αδύνατο για το Eurogroup να πει 'ναι' σε αυτά που έστειλα οι θεσμοί χτες (σ.σ. Τετάρτη) το βράδυ» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Πρόσθεσε ότι «εάν ο κ. Τσίπρας υιοθετούσε άλλη στάση χτες το βράδυ, κανείς δεν ξέρει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup. Αλλά είπε όχι και έπρεπε να το λάβουμε υπόψη. Τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα».

Συνεχίζοντας ο Γάλλος Επίτροπος είπε ότι «υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες πολύς χρόνος και ενέργεια χάθηκαν με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και σοβαρή απώλεια αξιοπιστίας για τη χώρα. Παραμένω πεπεισμένος πως οι μοίρες μας είναι συνδεδεμένες».

«Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα ξυπνήσει ως μέλος της Ευρώπης. Είναι αλήθεια πολιτικά, πολιτιστικά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα την επόμενη κιόλας μέρα από το δημοψήφισμα.

«Οι ανάγκες της Ελλάδας δεν έχουν εξαφανιστεί. Ελπίζω να αποκαταστήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Εάν δεν το καταφέρουμε, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για όλους μας και για την Ελλάδα καταστροφικές» σημείωσε.

Επιπλέον, αν και παίρνοντας αποστάσεις από το δίλημμα ναι ή όχι στην Ευρωζώνη, τόνισε πως το αποτέλεσμα «δεν είναι ουδέτερο».

«Δεν είναι συμμετρική η κατάσταση. Ωστόσο, είτε το ναι επικρατήσει είτε το όχι, θα αναζητηθούν λύσεις, πιο εύκολες ή πιο περίπλοκες, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Η Κομισιόν θα πρέπει να παίξει και πάλι το ρόλο της και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε αυτό το στάδιο. Η πόρτα της Κομισιόν θα παραμένει ανοιχτή. Αλλά θα λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της μίας ή της άλλης ψήφου» υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι μετά από ένα 'όχι' δεν είναι δυνατή η συνέχιση των συνομιλιών και ενδεχομένως δε θα υπάρχει πλέον βάση στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα, είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο του Eurogroup και πως αυτό που εννοούσε ήταν ότι δεν θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση για πιο επιεική μέτρα μετά το 'όχι'.

Επιπλέον, ερωτηθείς για την κριτική κατά της Κομισιόν από το «σκληρό» μπλοκ και συγκεκριμένα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ήθελε συμφωνία «με κάθε κόστος» με την Ελλάδα, είπε πως διαφωνεί κάθετα γιατί η Κομισιόν έχει θεσμικό ρόλο, τον οποίο έπαιξε δίκαια και με στόχο τη γεφύρωση των χασμάτων, μεταξύ των θεσμών πρώτα, μεταξύ των θεσμών και των κρατών μελών, μετά και μεταξύ των κρατών μελών και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ήμασταν πάντα αυστηροί εκεί που έπρεπε και αντικειμενικοί. Είχαμε μάλιστα στιγμές έντασης με την Ελλάδα και με αυτή την κυβέρνηση. Δε θέλαμε μια συμφωνία με όποιο κόστος αλλά μια συμφωνία με το σωστό κόστος.

Με μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο αλλά και ισορροπία μεταξύ του σεβασμού στην ψήφο και στα συμφέροντα του ελληνικού λαού από τη μια μεριά και από την άλλη στις δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους προς τους πιστωτές της» ανέφερε.

Συνεχίζοντας είπε πως ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. «Ήταν μύθος ότι παίζαμε «σόλο», ποτέ δεν κάναμε κινήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων θεσμών».

Σε ερώτηση για τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα σχετικά με τις πολύ αρνητικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, αρνήθηκε να απαντήσει.

Σε ό,τι αφορά για το ποιος ήταν ο λόγος που το χρέος δεν μπήκε στο τραπέζι όπως ήθελε η Ελλάδα, είπε πως ήταν όλοι σαφείς απέναντι στην Ελλάδα: πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά συζήτηση για το χρέος.

Σε σχέση με τα χρονικά περιθώρια για εκταμίευση μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ, απάντησε πως αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου και είναι αδύνατο να προβλέψουμε τι θα συμβεί.

Επιπλέον, είπε πως η Ευρωζώνη πρέπει να λάβει μαθήματα από αυτήν την κρίση αλλά είναι κάτι που θα φανεί στο τέλος της διαδικασίας, «δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

Τέλος, σε ερώτηση αν το δημοψήφισμα αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή όχι, όπως είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος Γιούνκερ, είπε πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος το επιλέγει η κυβέρνηση.

«Το 'ναι' είναι πολύ καλύτερο γιατί διευκολύνει τις συζητήσεις. Ο ελληνικός λαός θα έχει αποδεχτεί τα μέτρα που προτάθηκαν από τους θεσμούς και μπορεί ακόμα να έχουμε και καλύτερες προτάσεις, όπως έγιναν μετά την Πέμπτη. Ένα 'όχι' δεν δίνει καμία πιθανότητα συζήτησης πιο επιεικών μέτρων», κατέληξε ο Γάλλος Επίτροπος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή