Σύνοδος Κορυφής: Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στο τελεσίγραφο των τοκογλύφων της Ευρωζώνης
Το δημοψήφισμα και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για το μέλλον του δεν είπαν τίποτα στους χαρτογιακάδες των Βρυξελλών - Εκβιάζουν ανοιχτά την Ελλάδα και απαιτούν από την κυβέρνηση να υπογράψει νέο μνημόνιο, αλλιώς εμφανίζονται έτοιμοι για Grexit - Την Κυριακή η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής που έγινε ποτέ για την Ελλάδα.
Οι μάσκες έπεσαν και οι δανειστές φανέρωσαν το πραγματικό πρόσωπό τους: Αυτό των στυγνών εκβιαστών και τρομοκρατών, που μήνες τώρα προσπαθούσαν να κρύψουν - ανεπιτυχώς.
Επιχειρούν, πλέον, να δέσουν «χειροπόδαρα» τους Έλληνες, με μαφιόζικες μεθόδους: Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ.
Τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Γιούνκερ στις δηλώσεις τους, μετά το πέρας της χθεσινής (07/07/2015) Συνόδου Κορυφής διατύπωσαν πολλές φορές την δυσπιστία τους κατά της Ελλάδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νέα διευρυμένη Σύνοδος της Κυριακής γίνεται για να εξετάσει το ενδεχόμενο Grexit σε περίπτωση που δεν υπογραφεί τρίτο μνημόνιο.
«Μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις για την επανάληψη ενός προγράμματος για την Ελλάδα, όλοι είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε το ευρώ. Η νέα αίτηση στο ESM για δάνειο θα εξεταστεί. Περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση το αργότερο την Πέμπτη», είπε η Μέρκελ, τονίζοντας πολλές φορές ότι πρέπει να υπογραφεί νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ακόμα πιο σκληρός ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο για την Ελλάδα.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά για «σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα».
Τι απαντά η κυβέρνηση
Παρά το εκβιαστικό τελεσίγραφο των δανειστών, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν χάνει την ψυχραιμία της. Κάτι που φάνηκε και από τις χθεσινοβραδινές (07/07/2015) δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφρασαν σήμερα (08/07/2015) την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι βρισκόμαστε σε τροχιά βιώσιμης συμφωνίας.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πλέον σαφής παραδοχή από όλες τις πλευρές ότι ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό για γεωπολιτικούς λόγους, ενώ παράλληλα έχει τεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και αναζητάται λύση που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται ένα ενιαίο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο περιλαμβάνει τόσο μια προρύθμιση που θα καλύψει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας για τις επόμενες 30 με 40 ημέρες και το οποίο θα λύσει το ζήτημα αξιοπιστίας, όσο και μια βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.