Συμφωνία: Συναγερμός στην Ουάσινγκτον - Διαδοχικές συσκέψεις για το ελληνικό ζήτημα
Συναγερμός έχει σημάνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου αμερικανική κυβέρνηση και ΔΝΤ έχουν συνεχείς συσκέψεις για το ελληνικό ζήτημα, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να «απορροφήσουν» ενδεχόμενες νέεςαναταράξεις και επιπτώσεις στην οικονομία τους.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με συνεχείς συσκέψεις τόσο στο Ταμείο, όσο και στην έδρα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Εκτός της τηλεδιάσκεψης των Θεσμών με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έγιναν διαδοχικές συσκέψεις των αρμόδιων επιτελείων, ακόμα και την ώρα που διεξαγόταν στην ελληνική Βουλή η ψηφοφορία για την ελληνική πρόταση.
Σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες σήμερα, για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), όπου θα ξεκαθαριστεί τόσο η στάση του Ταμείου απέναντι στην ελληνική πρόταση, όσο και της Ευρώπης.
Λιου: Αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους
Σε νέα παρέμβασή του, εξάλλου, χθες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, δήλωσε ότι Ελλάδα και διεθνείς πιστωτές μοιάζουν να βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία, εστιάζοντας ωστόσο στη σημασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην παραδοχή ότι το ελληνικό χρέος της «που δεν είναι βιώσιμο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί εν μέρει».
Ο Λιου διατύπωσε πάντως την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία δεν αναμένεται να υποστεί «μεγάλες αναταράξεις» εάν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της δεν πάνε καλά.
«Αν δείτε την πρόταση που είναι στο τραπέζι από χθες το βράδυ, βεβαίως φαίνεται ότι έχουν πλησιάσει περισσότερο (σε μια συμφωνία) σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ιστότοπος Politico.
«Έχει κρίσιμη σημασία η Ελλάδα να κάνει πολύ δύσκολα βήματα, και αυτό συμπεριλαμβάνει δύσκολες δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας: «Ο στόχος για την Ελλάδα είναι να βρεθεί σε μια θέση από την οποία θα κάνει βιώσιμο το χρέος της και θα επανέλθει στην ανάπτυξη».
Οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη πρέπει να καταλάβουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος «με την παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω πράγματι ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους... Η ουσία είναι ότι το βάρος για τις ταμειακές ροές θα πρέπει να αλλάξει», επέμεινε ο Λιου.