Ολονύχτιο «θρίλερ» στις Βρυξέλλες – Τα «αγκάθια» και τα σημεία σύγκλισης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το απόγευμα της Κυριακής οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές έχουν βρει σημεία σύγκλισης ωστόσο η συμφωνία είναι ακόμα μακριά και τα «αγκάθια» που παραμένουν είναι σημαντικά και μεγάλα.
Οι ίδιες πηγές περιέγραφαν χαρακτηριστικά έναν καθαρά αποικιοκρατικό χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις και πολύπλοκες διατυπώσεις στα νομοθετήματα.
Κυβερνητικός αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αφορά την εμπλοκή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης μετά τη λήξη της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, το Μάρτιο του 2016 και το άλλο αφορά τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα μεταφερθούν σε εταιρεία που αυτό έχει δημιουργήσει στο Λουξεμβούργο, δεν θα πρέπει σωρευτικά να είναι 50 δισ. ευρώ. Εν προκειμένω θα αναφέρεται ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι η οροφή.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί αξιολογούν ως ανέφικτο το στόχο των 50 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ο εφικτός στόχος είναι 7 δισ. ευρώ το πολύ.
Μπρα ντε φερ Τσίπρα με Μέρκελ, Ολαντ και Τουσκ
Τέσσερις φορές χρειάστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής να διακοπούν οι εργασίες της προκειμένου να συσκεφθεί κατ’ ιδίαν ο Αλ. Τσίπρας με τους Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ.
Πληροφορίες που μεταδίδει η απεσταλμένη του Newsbomb.gr, Μαρία Γιαχνάκη επικαλούμενη αξιωματούχο αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει στα χέρια του πέντε κείμενα προκειμένου να τα υπογράψει, ωστόσο έχει αρνηθεί.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ζήτημα αλλαγών σε τέσσερα σημεία του κειμένου του Eurogroup επί του οποίου συζητά η Σύνοδος Κορυφής:
• Να μην έχει εμπλοκή στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το ΔΝΤ
• Να υπάρξει πιο ισχυρή δέσμευση για το θέμα του χρέους
• Να δοθεί «πολιτικό σήμα» προς την ΕΚΤ ώστε να παρέχει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA από τη Δευτέρα
• Να τεθεί εκτός συζήτησης το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΕΚΤ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να δοθεί το «πολιτικό σήμα» προς την ΕΚΤ, κάτι με το οποίο οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να συμφωνούν καθώς θέτουν ως προϋπόθεση την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή την Τετάρτη.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.
Ως προς το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του και θα παραμείνει ενεργός δανειστής της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, οι δανειστές φέρονται να έχουν στυλώσει τα πόδια και αρνούνται πεισματικά να το θέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.