Συμφωνία – Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Ο Τσίπρας δέχθηκε τα πάντα

Την ικανοποίησή του για την αποτροπή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία, όπως είπε, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και τόνισε ότι η συμφωνία είναι καλή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Συμφωνία – Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Ο Τσίπρας δέχθηκε τα πάντα
3'

«Ούτε εγώ ήθελα να αποκλείσω τελείως την επιλογή του Grexit διότι ήταν δυνατό να καταλήγαμε σε αυτή την απόφαση, αλλά προσπάθησα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να το εμποδίσω», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, αναφερόμενος στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι ποτέ δεν αναμιγνύεται «στην διαπραγματευτική στρατηγική των κυβερνήσεων» και πρόσθεσε ότι «υπήρχαν διάφορες επιλογές στο τραπέζι», αλλά «το θέμα ήταν, είναι και θα είναι πάντα οι συνθήκες ζωής των απλών Ελλήνων».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε σε αυτό που ο ελληνικός λαός απέρριψε με το δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Πρέπει ψύχραιμα να διαπιστώσω ότι ο κ. Τσίπρας, τον οποίο είχα προειδοποιήσει πριν από το δημοψήφισμα, δεν επιβλήθηκε. Είχα πει πριν από το δημοψήφισμα ότι η ελληνική διαπραγματευτική θέση δεν θα βελτιωθεί, αλλά θα γίνει πιο δύσκολη - και έγινε.Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχθηκε τα πάντα, όλα όσα τους είχαμε προτείνει πριν από εβδομάδες, πριν από το δημοψήφισμα. Δεν βελτίωσε την κατάσταση των Ελλήνων, αλλά η συνολική συμφωνία είναι θετική, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Έκανε δε λόγο για «αδυναμία κατανόησης» και για «παρεξήγηση» μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας και επεσήμανε ότι τελικά «η γερμανική κυβέρνηση κινήθηκε με μέτρο προς τις ελληνικές ευαισθησίες και η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε πολύ έντονα και γρήγορα, μετά το δημοψήφισμα, προς τα απαιτούμενα τα οποία αξιώθηκαν από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης».

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα αυτό να ήταν «μια παροδική κακή στιγμή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπης» και δήλωσε ανακουφισμένος «που βρήκαμε μια συμφωνία» και ευτυχής «που η Ελλάδα, παρότι οι Έλληνες ψήφισαν εναντίον των προτάσεων που υπέβαλα, κινήθηκε προς το μέρος μας». Θα έπρεπε, συνέχισε ο κ. Γιούνκερ, να κοιτάξουμε προς το μέλλον, όπου η Ελλάδα θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν ζητηθεί και η ευρωπαϊκή πλευρά θα κάνει αυτά που ζητά η Ελλάδα και αυτό θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά στο εάν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι έχει μιλήσει με πολιτικούς της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα προκειμένου να βεβαιωθεί ότι όσα συμφωνήθηκαν θα υπερψηφιστούν από την ελληνική Βουλή και ότι συνεργάστηκε πολύ στενά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κινητοποίησε το πανευρωπαϊκό του δίκτυο.

Όπως είπε, εκτιμά ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει τελικά στο πακέτο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή