Τσίπρας: Προχωράμε ακόμα και με διάσπαση!
Τη σφραγίδα του σε ένα νέο πολιτικό τοπίο επιχειρεί να βάλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας διαδοχικές πρωτοβουλίες μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης την περασμένη Τετάρτη και τις δραματικές απώλειες που κατέγραψε η κυβερνητική πλειοψηφία.
Η επιλογή του ανασχηματισμού μικρής έκτασης την Παρασκευή το βράδυ με αποκλειστικό στόχο την απομάκρυνση των «ανταρτών» της Αριστερής Πλατφόρμας φανερώνει μέρος του σχεδιασμού που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με τη διεξαγωγή εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.
Κρίσιμη θεωρείται η δεύτερη ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη 22 Ιουλίου και στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι ο αριθμός των 39 αρνήσεων στη συμφωνία δεν θα αυξηθεί, ίσως αντιθέτως να μειωθεί αν πειστούν σε μετατόπιση τουλάχιστον κάποιοι που επέλεξαν το «παρών».
Ή τώρα ή πέφτουμε!
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλ.Τσίπρας πήρε την απόφαση να συνεχίσει δυναμικά «τραβώντας το σχοινί» με την Αριστερή Πλατφόρμα το απόγευμα της Πέμπτης, όταν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι εισηγήσεις των συνεργατών του κατέληγαν στο δίλημμα «ή τώρα ή πέφτουμε»! Είχαν προηγηθεί δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που λίγο πολύ έλεγαν «καταψηφίσαμε την συμφωνία, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό» (!) που προκαλούσαν άλλοτε τη θυμιδία ή το θυμό του πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Ταυτόχρονα είχαν γίνει γνωστές οι υπογραφές 109 μελών της Κ.Ε του κόμματος σε σύνολο 201, σε κείμενο κατά της Συμφωνίας.
Μάλιστα την ίδια ημέρα ο στενός συνεργάτης του Π. Λαφαζάνη, μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Πετράκος δήλωνε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ερήμην του κόμματος», ανεβάζοντας στο κόκκινο το θερμόμετρο και επιβεβαιώνοντας ότι μεγαλύτερο πρόβλημα του πρωθυπουργού και από τους «39», είναι η πρόκληση που έρχεται από το ίδιο του το κόμμα. «Η συμφωνία δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της Αριστεράς», τονίζεται στο κείμενο των «109» και μάλιστα σε μια συγκυρία που η ελληνική κοινωνία, παρά την απογοήτευσή της από τα νέα σκληρά μέτρα που συμφωνήθηκαν, έχει κυριολεκτικά «ακουμπήσει» τις ελπίδες της στο πρόσωπο του Τσίπρα.
Σύγκρουση τώρα....
Αμέσως αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της δήλωσης του πρωθυπουργού, το γνωστό δραματικό «non paper» που έριχνε το γάντι στους αρνητές: «Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών.
Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».
Το τελεσίγραφο Τσίπρα ήταν σκληρό και ξάφνιασε τους διαφωνούντες, ενώ ήταν ταυτόχρονα δεικτικό στο σημείο που ξεμπρόστιαζε την αφωνία της άλλης πλευράς, και την εν συνεχεία υπονομευτική τακτική της.
«Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».
Το στίγμα της ρήξης
Το Μαξίμου δείχνει έτοιμο και αποφασισμένο για ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε εκλογές, ακόμα και με διασπασμένο το κόμμα. "Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, να είναι δηλαδή όμηρος μιας ομάδας βουλευτών και με το κόμμα απέναντί του", τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη στο Μαξίμου.
Το μήνυμα το έχει πάρει η Αριστερή Πλατφόρμα και τώρα βρίσκεται σε δίλημμα. Ενδεχομένως να είναι σε θέση να κερδίσει το κόμμα προκαλώντας έκτακτο συνέδριο το οποίο, όπως ορίζει το καταστατικό, μπορεί να συγκληθεί αν το ζητήσουν είτε η Κεντρική Επιτροπή είτε οργανώσεις μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είτε απευθείας το 15% των μελών του κόμματος. Εκ των πραγμάτων ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση αναλαμβάνει μια επιλογή ρήξης που θα οδηγήσει στη διάσπαση.
Τα τελευταία 24ωρα και σταδιακά μετά την ψηφοφορία της Τετάρτη, σε μέρος της Αριστερής Πλατφόρμας διαμορφώνονται δεύτερες σκέψεις. "Η ρήξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με δική μας υπαιτιότητα θα μας ακολουθεί μια ζωή, η συνεπής στάση μας θα ξεχαστεί...Το στίγμα θα μείνει". Στελέχη που από την εποχή του ΚΚΕ ακολουθούν πιστά τον Π.Λαφαζάνη, μετράνε ξανά και ξανά τις επόμενες κινήσεις τους, διαπιστώνοντας ότι το κλίμα γίνεται σταδιακά βαρύ για τους ίδιους και στην κοινωνία, παρά τις πρώτες θετικές αντιδράσεις που εισέπραξαν με την στάση τους στην κρίσιμη ψηφοφορία.