Συνέντευξη Τσίπρα: Δεν είπαμε προεκλογικά ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια
Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο!
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανάφερε: «Η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό ήταν να σταματήσει ο λαός να ματώνει, εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν είπαμε προεκλογικά ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο, γιατί ήταν συγκεκριμένες οι συνθήκες, είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από αυτό ασφυκτικό πλαίσιο, δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό περίπατο στο δάσος και ότι όλα θα γίνουν σε μια μέρα. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά σε πρωτοφανείς συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, παρόλα αυτά υλοποιούσαμε κάποιες από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις (νόμος ανθρωπιστική κρίση, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες άνοιξε η ΕΡΤ, 100 δόσεις) ενώ αγωνιούσαμε για το πώς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Τι είπε για το δημοψήφισμα
«Δεν είχα άλλη επιλογή από το δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου ενάντια στο εγχώριο σύστημα και το μιντιακό, ενάντια στη θέληση των εταίρων και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Τόνισε μάλιστα ότι: «Το ερώτημα στο δημοψήφισμα είχε δύο σκέλη, για τα προαπαιτούμενα και για το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης. Αυτό που ήρθε μετά, στο πρώτο σκέλος είναι παρόμοιο με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, κάπου βελτιωμένο όπως στο ΕΚΑΣ κάπου σκληρότερο, στη δεύτερο σκέλος όμως είναι η μέρα με τη νύχτα, τώρα έχουμε πλήρη κάλυψη του χρηματοδοτικού για το 2015-2018, συν την ισχυρή δέσμευση για το ζήτημα του χρέους. Άρα στο ερώτημα Α έχουμε μία υποχώρηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στο ερώτημα β έχουμε καλυτέρευση».
Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση κατάφερε «να διεθνοποιήσει το πρόβλημα της Ελλάδας, να ξεμπροστιάσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων, κατορθώσαμε να διαμορφωθούν άλλοι συσχετισμοί και εντός της ευρωζώνης, άλλη στάση είχε η Γαλλία, άλλη οι σκανδιναβικές χώρες, έφτασε στα όρια αντοχής της την Ευρωζώνη, αυτή τη στιγμή είναι εν αμφιβόλω η στρατηγική πορεία της ευρωζώνης. Το πολύ σημαντικό είναι η δέσμευση για την απομείωση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο, που θα κρίνει αν η χώρα θα βγει από την κρίση».