Χαϊκάλης: Θα έπρεπε να ήμασταν πιο φειδωλοί
Με δηλώσεις του σήμερα (19/08/2015) ο υφυπουργός Εργασίας Παύλος Χαϊκάλης, παραδέχτηκε ότι πριν τις εκλογές «και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ ειπώθηκαν αρκετά», σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να ήμασταν πιο φειδωλοί».
Ο υφυπουργός υποστήριξε επίσης πως αρκετή από την πίεση που ασκήθηκε στη χώρα, ειδικά στο τέλος Ιουνίου, «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», αποφεύγοντας ωστόσο να «καταδικάσει» τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση.
Όσον αφορά τη γενικότερη συζήτηση για την πορεία της χώρας, ο υφυπουργός Εργασίας είπε μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης πως «δεν έχει ακούσει σοβαρές αντιπροτάσεις». «Είναι αχαρτογράφητα νερά το να φύγεις από ένα σκληρό νόμισμα σε ένα εθνικό νόμισμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις προεκλογικές εξαγγελίες, ο Π.Χαϊκάλης είπε πως «και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ ειπώθηκαν αρκετά πριν τις εκλογές, θα έπρεπε να ήμασταν πιο φειδωλοί». «Εμείς στηρίξαμε την κυβέρνηση για να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης» τόνισε.
«Το μνημόνιο αφήνει περιθώρια για να δούμε πράγματα που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα» είπε ο Π.Χαϊκάλης.
Σε επισήμανση δε για τους ρητορικούς τόνους που είχαν χρησιμοποιηθεί στο διαχωρισμό «μνημονιακών και αντιμνημονιακών», ζήτησε «συγγνώμη για τις υπερβολές που ακούστηκαν προεκλογικά».
Σε ερώτηση για «πού βρίσκεται τώρα η διαφορά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», ο Π.Χαϊκάλης απάντησε: «Στην πολιτική αντίληψη και τον τρόπο αντιμετώπιση». «Τρώμε την λάσπη του τσουνάμι που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια, το θέμα είναι πώς αντιδράς, η αντίδραση είναι που κάνει τη διαφορά» είπε.
Για τις εκλογές εκτίμησε ότι είναι καλύτερο να διεξαχθούν μόλις περάσει η κυβέρνηση τον κάβο, «δέσει» η συμφωνία και γίνει η πρώτη αξιολόγηση, ώστε να λυσει τουλάχιστον το εσωτερικό της πρόβλημα.
Αναφορικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σημείωσε πως είναι στα χαρτιά μέχρι να βρεθούν ισοδύναμα.
Έκανε λόγο για επεξεργασία προτάσεων που πρέπει να τεκμηριωθούν γιατί θα αποτελέσουν ισοδύναμα για αποφυγή ρήτρας ειδικά στο ΕΤΕΑ.
Τόνισε ωστόσο ότι θα υπάρξει αναμόρφωση και μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό καλώντας όμως «να μπει σε προτεραιότητα η ασφαλιστική συνείδηση».