Προχωράει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενεργό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου
Προχωράει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενεργό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στην πορεία εφαρμογής της συμφωνίας, του τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, μετά και την αποδοχή της από τη Συνδιάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Συνδιάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων υποστήριξε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας σημαντικός ρόλος στη διαδικασία εφαρμογής του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, για το θέμα αυτό. Σημειώνεται, ότι ήδη ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στις 2 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σχετική πρωτοβουλία για μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας.
Σήμερα, η πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ, δήλωσε ότι η ευρωομάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η αυξημένη και μόνιμη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η διαφάνεια των διαδικασιών.
Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτήρισε, επίσης, πολύ θετικό το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων του ΕΚ και συγκεκριμένα οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και βέβαια η Ευρωπαϊκή Αριστερά, στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΚ στην εφαρμογή της ελληνικής συμφωνίας, παρά την προσπάθεια, κυρίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να καθυστερήσει και να ακυρώσει αυτή την πολύ σημαντική για την διαφάνεια και τον δημοκρατικό έλεγχο πρωτοβουλία.
Mε την αρχική επιστολή τους προς τον Μ. Σουλτς, στις 20/8, η κ. Τσίμερ και ο κ. Παπαδημούλης, υπογράμμιζαν την πλήρη υποστήριξή τους στην άμεση και πλήρη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία επανεξέτασης της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), όπως προτάθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο Σουλτς, στις 19 Αυγούστου.
Επισήμαιναν ότι το ΕΚ έχει επανειλημμένα τονίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας, όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών των χωρών με προγράμματα προσαρμογής και ότι μέχρι τώρα, το Κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί, ή περιθωριοποιηθεί πλήρως, από το σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των προγραμμάτων και από την εποπτεία της εφαρμογής τους, καθώς και από την παρακολούθησή τους. Τόνιζαν, ακόμη, στην επιστολή τους, ότι η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στις διαδικασίες θα αποτελούσε ένα βήμα προς τα εμπρός στον εκδημοκρατισμό της πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Επίσης, ότι θα ήταν μια πρόκληση για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσον αφορά την ενίσχυση ενός πραγματικού διαλόγου, καθώς και του παραγωγικού του ρόλου στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, ως εγγυητής μεγαλύτερης δημοκρατικής νομιμότητας και του πλήρους σεβασμού των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και του κοινοτικού δικαίου.