Τσίπρας: Ο Μπουτάρης μου ευχήθηκε να κερδίσω
Συνάντηση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης είχαν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Μπουτάρης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία
Ο κ. Τσίπρας και η συνοδεία του ανέβηκαν στο γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, όπου και τον περίμεναν όλοι οι αντιδήμαρχοι του δήμου. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε μάλιστα, ότι ο Γιάννης Μπουτάρης έχει κάνει αλλαγές στη διαρρύθμιση του γραφείου του. «Σαν κάτι να άλλαξε εδώ μέσα» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Αμέσως μετά ο Α.Τσίπρας δήλωσε: «ο δήμαρχος μου ευχήθηκε να κερδίσω έστω και με μία ψήφο αλλά εγώ του είπα ότι θέλω τη νίκη με... περισσότερες!».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που έχει ξεκινήσει προκειμένου να μην τον αφήσει στη... μέση».
Αναλυτικά η δήλωση του Αλ. Τσίπρα:
«Κάθε χρόνο, οι επισκέψεις μου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξεκινούν από τον Δήμο και από τον Δήμαρχο, που τα τελευταία χρόνια είναι ο κ. Μπουτάρης, με τον οποίο έχουμε μια πολύ ουσιαστική επικοινωνία και, νομίζω, αμοιβαία εκτίμηση. Φέτος, λόγω της αλλαγής στο πρόγραμμα μου, επισκέφτηκα τη δεύτερη μέρα τον Δήμο της Θεσσαλονίκης.
Κάναμε μια ουσιαστική συζήτηση για τις πολλές δυνατότητες που έχει αυτή η πόλη να γίνει ένας κόμβος αναπτυξιακός αλλά και ένας κόμβος πολιτισμού. Πρέπει να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως μια ουσιαστική πρωτεύουσα, όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων κι αυτό απαιτεί σχεδιασμό, όραμα και ιδέες. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα στα οποία πρέπει να συνεργαστούμε. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε πολλά από αυτά. Να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί επιτέλους το μεγάλο έργο πνοής για την πόλη που είναι το μετρό. Να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε ως εμπορικό κόμβο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέσα και από τη σύνδεσή του με τη σιδηροδρομική γραμμή. Να μπορέσουμε να μεταφέρουμε στην πόλη ουσιαστικές δραστηριότητες ανάδειξης της πολιτισμικής της κληρονομιάς και, παράλληλα, κάποια μικρά αλλά σημαντικά έργα, όπως η διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη, η δυνατότητα να γίνουν κάποιες σημειακές παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τον χαρακτήρα της πόλης.
Και, βέβαια, να δουλέψουμε σκληρά πάνω στα κοινωνικά προβλήματα, στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης. Να δούμε με μια άλλη ματιά το προσφυγικό πρόβλημα, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι ένας κόμβος απ΄ όπου περνάνε χιλιάδες πρόσφυγες στο διάβα τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Όλα αυτά απαιτούν συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, απαιτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση και προς τους αιρετούς των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.
Συζήτησα με τον δήμαρχο και συμφωνήσαμε στην ιδέα να ξεκινήσει ένας μεγάλος διάλογος για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους δήμους και τους τοπικούς άρχοντες να έχουν τους πόρους που αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες τους καθώς, μέχρι σήμερα, έχουν αρμοδιότητες δίχως πόρους. Και, ταυτόχρονα, να αλλάξουμε το ελεγκτικό πλαίσιο ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να παράξουν έργο και να κρίνονται αυστηρά στο τέλος για το αν το έργο αυτό τηρεί το πλαίσιο που προβλέπει η νομοθεσία.
Ο δήμαρχος μου ευχήθηκε να κερδίσω με μια ψήφο. Εγώ του είπα ότι θέλω περισσότερες.»