«Άδειασμα» Γιούνκερ στον Τσίπρα για τη φορολόγηση των εφοπλιστών και τις αμυντικές δαπάνες

«Βολές» κατά του Αλέξη Τσίπρα επιφύλασσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη δευτερολογία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για δύο θέματα, μάλιστα, τα οποία αποτελούν πάγια αιτήματα αριστερών κομμάτων: τη φορολόγηση των εφοπλιστών και τη μείωση των αμυντικών - εξοπλιστικών δαπανών.

«Άδειασμα» Γιούνκερ στον Τσίπρα για τη φορολόγηση των εφοπλιστών και τις αμυντικές δαπάνες
4'

Αναφερόμενος στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, ο κ. Γιούνκερ υπεραμύνθηκε αυτής λέγοντας ότι «από αισθητικής πλευράς δεν ισχυρίζομαι ότι είναι υπόδειγμα, αλλά όπως το είχα υποσχεθεί στο Κοινοβούλιο, κάναμε μια αξιολόγηση κοινωνικού αντίκτυπου του ελληνικού Μνημονίου και εκεί δεν υπήρξε ούτε λέξη επ’ αυτού. Εάν είχε υπάρξει, τότε καλά θα είχατε κάνει να μας επικρίνετε».

Προχωρώντας, στη συνέχεια, στη διαπραγμάτευση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη σύνοδο της 12ης Ιουλίου, αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα –μελανά σημεία κατά τον ίδιο:

«Ίσως δεν το ξέρετε, γιατί δεν σας το λένε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε κάτι λογικό: να περικόψει τον αμυντικό προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το έχει κάνει η ίδια η κυβέρνηση της Ελλάδας» είπε ο κ. Γιούνκερ. Σημειώνεται ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του κ. Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν να υπογράψει σύμβαση 500 περίπου εκατομμυρίων ευρώ με τις Ηνωμένες Πολιτείες για συντήρηση αεροσκαφών, κίνηση η αναγκαιότητα της οποίας είχε αμφισβητηθεί από πολλές μεριές.

«Επίσης, υπάρχει το θέμα της δίκαιης φορολόγησης των πλοιοκτητών. Δεν το είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Εγώ, ο Χριστιανοδημοκράτης Συντηρητικός, εξεπλάγην γιατί άκουγα επί ώρες μία επιχειρηματολογία από τον πρωθυπουργό κατά της δίκαιης φορολόγησης των πλουσιότερων στην Ελλάδα εις βάρος των φτωχότερων. Δεν ήταν ο κ. Τσίπρας που το πρότεινε» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, υπονοώντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του, σχετικά με τη φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών και τη δικαιότερη συμβολή τους στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών με στόχο την ελάφρυνση των πιο αδύναμων πολιτών. Για το θέμα αυτό, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας είχε δεχτεί «πυρά» και κατά την ομιλία του στο Στρασβούργο, από τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστατ. Η κριτική που δέχτηκε ο κ. Τσίπρας επικεντρώνεται στο γιατί δεν προχωρά στην αλλαγή του καθεστώτος φορολογικού προστατευτισμού για τους Έλληνες εφοπλιστές, καθώς θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία από μία μεγάλη πηγή πλούτου, η οποία έχει μείνει ανέγγιχτη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, το καθεστώς φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιούνκερ, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές που έκαναν σχετικές παρεμβάσεις γύρω από την Ελλάδα, δήλωσε: «Μιλήσατε για ειλικρίνεια. Λοιπόν, δεν είναι σωστό να μην ακούτε και τις δύο πλευρές για το ζήτημα. Δεν θέλω να επεκταθώ γι’ αυτό το ζήτημα, γιατί θα μου πείτε ότι μιλάω για εσωτερικά ελληνικά ζητήματα στη σημερινή μας συζήτηση και δεν πρόκειται να το κάνω».

«Πάντως, ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ πιο ευγενικός μαζί μου απ’ ό,τι με σας στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες ημέρες. Ναι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν μέρος της πρώην τρόικας. Αν δεν υπήρχε, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Μνημόνιο που θα είχε προκύψει, θα ήταν κατά πολύ επαχθέστερο σε σχέση με αυτό που εξασφάλισε η παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από πολλές απόψεις πρόκειται για ένα Μνημόνιο ελαφρότερο από αυτό που θα είχε διαφορετικά προκύψει» υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, η χώρα δεν μπόρεσε λόγω διοικητικών προβλημάτων και άλλων, να απορροφήσει τα κονδύλια που έχουν τεθεί στη διάθεσή της. Και δεν μιλάμε μόνο για τα 35 δισ. που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού ως γνωστό χρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον κ. Ντομπρόφσκις «προσπάθησε να συσσωρεύσει όλους τους ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους που χρειάζονται ούτως ώστε ταχύτατα και χάρη στους κανόνες συγχρηματοδότησης να επιτρέψουν στην Ελλάδα να κάνει αυτό που έπρεπε να έχει ήδη κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που έκανε τους περασμένους μήνες».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή