Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, οι καραμπόλες και οι εκπλήξεις...
Μουζάλας, Γαβρόγλου, Χουλιαράκης και Ζώης είναι τα κυριότερα νέα πρόσωπα που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ( ή το αργότερο αύριο το πρωί) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα επιδιωχθεί να είναι ολιγομελές, θα αξιοποιηθούν πρόσωπα που θήτευσαν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και δοκιμασμένα στελέχη που παρέμειναν σε αυτή από την τελευταία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ, όπως ο Τρ. Αλεξιάδης ως αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Επικρατείας Παν. Νικολούδης, επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Θα παραμείνει επίσης σύμφωνα με πληροφορίες στη θέση του ως υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, εκτός και αν τελικά στη θέση αυτή τοποθετηθεί ο Γ. Κατρούγκαλος που φαίνεται να επιθυμεί μια τέτοια μετακίνηση από το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας επιθυμεί την παραμονή του Γ. Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ ο Κ. Γαβρόγλου εμφανίζεται ως επικρατέστερος για το υπουργείο Παιδείας.
Άγνωστο παραμένει που θα τοποθετηθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και αυτό θα εξαρτηθεί από τον επικεφαλής του «υπουργείου διαχείρισης του μνημονίου». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Χουλιαράκης πιθανότατα θα συνεχίσει στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Γ. Σταθάκης θα παραμείνει στο Οικονομίας.
Η παραμονή του Π. Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας θεωρείται βέβαια, όπως και του Π. Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας.
Ερωτηματικό παραμένει το αν ο Ν. Βούτσης θα επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών ή αν θα υπάρξει κάποια μετακίνησή του στην Βουλή. Στη δεύτερη περίπτωση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μετακομίσει ο Π. Σκουρλέτης. Πάντως για την προεδρία της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε τον Γ. Δραγασάκη.
«Σπάνε» τα υπουργεία μαμούθ...
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η τελική επιλογή των προσώπων θα εξαρτηθεί από τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ως αποτελεσματική την λειτουργία των υπερ - υπουργείων, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής ανέφεραν ως σίγουρη την παραμονή του Χρ. Ζώη στο υπουργείο Ναυτιλίας, στη θέση του Θ. Δρίτσα, ενώ λόγω και των προβλεπόμενων νέων μέτρων που εμπεριέχει η συμφωνία είναι πιθανό να αυτονομηθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να συνεχίζει σε αυτή τη θέση ο Β. Αποστόλου.
Στο τραπέζι το Χρέος
Χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του τόνισε πως «άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου είναι η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του Κόμματος και της Νεολαίας, ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.