Αποτελέσματα εκλογών 2015: Πώς «υποδέχονται» οι ξένοι αναλυτές τις εξελίξεις

Θετικά υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα των εκλογών οι ξένοι αναλυτές καθώς απομακρύνθηκε το χειρότερο σενάριο της πολιτικής αστάθειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε Grexit. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι την επομένη των εκλογών η Standard & Poor's αναβάθμισε την αξιολόγηση του OTE καθώς η πιθανότητα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη έχει μειωθεί σε μικρότερη του 33% έως το 2018.

Αποτελέσματα εκλογών 2015: Πώς «υποδέχονται» οι ξένοι αναλυτές τις εξελίξεις
10'

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε επιτυχή αξιολόγηση υπογραμμίζουν όλοι οι ξένοι αναλυτές ερμηνεύοντας το χθεσινό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης 21 Σεπτεμβρίου 2015 στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να ερμηνευθεί. Κάποιοι σχολιαστές το χαιρετίζουν ως επιβεβαίωση των μέτρων λιτότητας από την πλευρά του ελληνικού εκλογικού σώματος. Πολλοί βλέπουν ακριβώς το αντίθετο. Άλλοι το θεωρούν ως επιβεβαίωσης της απόφασης του Αλέξη Τσίπρας να συμβιβαστεί με τους ευρωπαίους πιστωτές και άλλοι ως την πλατφόρμα για να ξεκινήσει η αμφισβήτηση του προγράμματος.

Την ελάφρυνση του χρέους τη θεωρούν όλο και πιο πιθανή, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη απαιτητική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Deutsche Bank: Η Ελλάδα στηρίζει το συμβιβασμό με την Ευρώπη- εφικτή η εφαρμογή του προγράμματος

Την ισχυρή στήριξη του ελληνικού λαού στην απόφαση του Τσίπρα να συμβιβαστεί με τους ευρωπαίους πιστωτές και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη συμπεραίνει ο αναλυτής της Deutsche Bank σε σημερινό της σχόλιο στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος.

H πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος είναι εφικτή, δεδομένης της πολιτικής νομιμοποίησης του συμβιβασμού με την Ευρώπη, τον οποίο επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελείται πλέον από πιο μετριοπαθείς βουλευτές, ενώ και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν τον συμβιβασμό με την Ευρώπη, γεγονός που είναι πιθανό να σηματοδοτήσει μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στη χώρα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έλαβε επί της ουσίας μια επαναβεβαίωση, με δύο κόμματα να σχηματίζουν κυβέρνησης με 155 έδρες.

Παράλληλα τονίζει ότι μια επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, θα ανοίξει την πόρτα για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, αν και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί προτού λυθούν τα ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις και τη συλλογή φόρων.

Commerzbank: Υπάρχουν κίνδυνοι στην υλοποίηση των συμφωνημένων

Στην 7σέλιδη ανάλυσή της Commerzbank υπογραμμίζεται ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και την εκταμίευση των χρημάτων διάσωσης παραμένουν. Οι προκλήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης χρησιμεύουν ως μια υπενθύμιση για τους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρωζώνη. Μέσα στην εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα θα βρεθούν στο επίκεντρο οι περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, όπου αρκετές πολιτικές δυνάμεις πιέζουν για την ανεξαρτησία της.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank, UlrichLeuchtmann, καθώς και οι υπόλοιποι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας, θεωρούν ότι προς το παρόν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα επηρεάσει το ευρώ. «Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να ερμηνευθεί. Κάποιοι σχολιαστές το χαιρετίζουν ως επιβεβαίωση των μέτρων λιτότητας από την πλευρά του ελληνικού εκλογικού σώματος. Πολλοί βλέπουν ακριβώς το αντίθετο. Θα αφήσω τους ειδικούς να αποφασίσουν», τόνισε ο Leuchtmann.

Citigroup: Δύσκολη η εφαρμογή των όρων διάσωσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις δημοσκοπήσεις, αναφέρει η Citigroup στο σημερινό της σχόλιό της για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα τονίζοντας ότι κατάφερε ένα εντυπωσιακά παρόμοιο αποτέλεσμα με εκείνο των εκλογών του Ιανουαρίου, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους εννέα μήνες: έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, κλειστές τράπεζες και πολιτική στροφή με την υπογραφή του Μνημονίου.

Η νέα κυβέρνηση κρίνει ότι θα μπορεί να σχηματιστεί γρήγορα και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σχετικά σταθερή, καθώς λείπουν οι ακροαριστεροί αντιφρονούντες που έχουν αποχωρήσει από την κόμμα.

Η Citigroup εκτιμά ότι η συμφωνία διάσωσης απολαμβάνει μια ευρεία υποστήριξη επίσης μεταξύ τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθιστώντας την επικείμενη νομοθεσία πιο εύκολη σε σχέση με τις προηγούμενες.

Ωστόσο, η Citigroup πιστεύει πως η εφαρμογή των πολύ φιλόδοξων όρων διάσωσης μέσα στο σύντομο χρονικό πλαίσιο παραμένει δύσκολη, παρά την δεδηλωμένη δέσμευση Τσίπρα «να το πράξει». Όπως σημειώνει αν και η μη συμμόρφωση με τους όρους διάσωσης θα μπορούσε και πάλι να αφήσει την Ελλάδα χωρίς ρευστότητα αμφιβάλλει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν ακόμη αποδεχθεί την ιδέα ότι οι επώδυνες περικοπές του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στην Ευρωζώνη. Κατά την άποψη της Citigroup, το τρίτο πρόγραμμα είναι απίθανο να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα εξετασθεί εκ νέου κατά τα επόμενα τρίμηνα.

HSBC: Αν δεν πειστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες δεν θα πετύχει

O Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC, επίσης συμφωνεί ότι ο Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις. «Η νέα κυβέρνηση πιθανώς θα έχει μικρή κυβερνητική πλειοψηφία και πολλές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά της: Η επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πιθανή συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η άρση των capital controls, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στις συντάξεις και η επίτευξη του απαραίτητου reprofiling του χρέους», τόνισε σε κείμενό του τη Δευτέρα.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας είναι τεράστιες», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, όπως μεταδίδει το CNBC, προσθέτοντας ότι «το βασικό πρόβλημα παραμένει ότι κανείς δεν θέλει την "ιδιοκτησία" της συμφωνίας για το πρόγραμμα διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων».

«Ο Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι δεν του αρέσει, όπως και ότι δεν του αρέσει η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και δεν θα αρέσει ούτε στους συνταξιούχους», αναφέρει.

«Οι αισιόδοξοι θα έλεγαν ότι αυτές οι εκλογές ενδυναμώνουν τον Τσίπρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, όμως οι απαισιόδοξοι θα επισημαίνουν ότι αν και μέχρι η ελληνική κυβέρνηση πειστεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, δεν θα πετύχει –και ανήκω στους απαισιόδοξους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ING : Πρέπει να υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Όπως σημειώνει η Carsten Brezski, οικονομολόγος της ING, οι συζητήσεις για το χρέος θα πρέπει να λάβουν χώρα αργά ή γρήγορα.

«Πρέπει να υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα», ανέφερε σε δηλώσεις της στο CNBC.

«Υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτές είναι κάτι που ο Τσίπρας θα πρέπει να εφαρμόσει, όμως το μεγάλο ζήτημα είναι η ελάφρυνση του χρέους και αυτό είναι κάτι που θα επανέλθει στην ευρωπαϊκή ατζέντα», τόνισε.

Teneo Intelligence: Να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη δύναμη των κεκτημένων συμφερόντων

Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ο μόνος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας» διατυπώνει ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence.

Ο Wolfgango παρατηρεί πως «η υπέρτατη πολιτική ικανότητα του Τσίπρα είναι εφάμιλλη μόνο με την ανικανότητα των πολιτικών αντιπάλων του». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει ο Wolfgango, ο μόνος πραγματικός αντίπαλος του Αλ. Τσίπρα μπορεί να είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα και οι συνδέσεις του με τις επιχειρήσεις.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τώρα να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη δύναμη των κεκτημένων συμφερόντων.

Έχοντας κάνει αυτή την υπόσχεση εδώ και μήνες, δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία αν δεν πραγματοποιήσει, τονίζει χαρακτηριστικά,, ενώ προειδοποιεί πως «αυτή η μάχη θα μπορούσε να δηλητηριάσει γρήγορα το σύνολο της πολιτικής σκηνής, ειδικά αν «στόχοι» κοντά στα υπόλοιπα κόμματα απειληθούν.

JP Morgan: Πλατφόρμα για να αμφισβητήσει το πρόγραμμα

Η JPMorgan στην ανάλυση με τίτλο «Greece: Election returns Tsipras as PM in a parliament very like the last» εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα πάνω στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αμφισβητεί σημαντικά τμήματα του προγράμματος διάσωσης.

Μάλιστα, συνεχίζει να πιστεύει ότι, παρόλο που υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για μια θετική πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος, αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς θα κρίνει και την πορεία της αναδιάρθρωσης του χρέους μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.

Αλλά δεν αποκλείεται να δούμε το πρόγραμμα, μετά από κάποια αναδιάρθρωση, να έχει μια δύσκολη διαδρομή, ακόμα κι αν δεν επαναληφθούν αυτά που έγιναν στις αρχές Ιουλίου.

Wood: Πολιτική σταθερότητα και απαιτητικά μέτρα

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα προσφέρει μια πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια, εκτιμά σε έκθεσή της η Wood, προβλέποντας ότι η αντίδραση της αγοράς θα είναι ουδέτερη.

H εξασφάλιση 155 εδρών στη Βουλή μπορεί να μην αποτελεί μια μεγάλη πλειοψηφία, αλλά σύμφωνα με τη Wood θα εξασφαλίσει μια σχετική πολιτική σταθερότητα παρά τα απαιτητικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν.

O διεθνής οίκος σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα πιο παραδοσιακό σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ ταυτόχρονα η παραμονή της ΛΑΕ εκτός Βουλής δείχνει ότι υπάρχει μια ευρεία στήριξη υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2015 θα είναι πολύ δύσκολο για τη νέα κυβέρνηση, σημειώνουν, καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει γρήγορα τις «προαπαιτούμενες δράσεις» που συμφώνησε με τους πιστωτές της Ελλάδας, να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό για το 2016, να περάσει την πρώτη αξιολόγηση για τη συμφωνία διάσωσης και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αναλυτές που επικαλείται το MarketWatch σημειώνουν από την πλευρά τους πως οι ερχόμενοι μήνες πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν μια νέα περίοδο σταθερότητας στην Ελλάδα.

«Αν και η νίκη διασφαλίζει περισσότερα χρόνια επώδυνης λιτότητας για τους Έλληνες, φέρνει επίσης και κάποια καλοδεχούμενη βεβαιότητα και σταθερότητα, που θα είναι εξαιρετικά σημαντική για την χώρα για τη συνέχεια», σχολιάζει ο CraigErlam της Oanda. «Τα ρίσκα του Grexit έχουν τώρα συρρικνωθεί και οι Έλληνες έχουν καταστήσει απόλυτα σαφή τη θέση τους. Θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει περισσότερο πόνο γι' αυτούς βραχυπρόθεσμα».

Barclays: Ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης

Τα αποτελέσματα των εκλογών κρίνονται γενικά θετικά από την πλευρά των οικονομολόγων της Barclays. «Πρώτον, αν και φαίνεται πως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μια σημαντική εντολή από τον λαό –περισσότερο απ' όσο έδειχναν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις- παρά την πρόσφατη πολιτική αναστροφή. Ως εκ τούτου, κατά την άποψή μας, έχει μια ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».

Standard & Poor's: Η πιθανότητα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη έχει μειωθεί

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης για τον ΟΤΕ κατά μια βαθμίδα, σε Β+ από Β προχώρησε ο Standard & Poor's θέτοντας σταθερό outlook. Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως την εκτίμηση ότι η πιθανότητα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη έχει μειωθεί σε μικρότερη του 33% έως το 2018.

Η αναβάθμιση αντανακλά την σχετικά ισχυρή λειτουργική απόδοση του ΟΤΕ στο τρέχον αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, με πολύ υψηλό ρίσκο χώρας, capital controls, και περιορισμένη ορατότητα αναφορικά με τις ταμειακές ροές. Ο οίκος επισημαίνει ότι θα μπορούσε να αυξήσει την αξιολόγηση κατά μια βαθμίδα ακόμη εάν οι ταμειακές ροές του ΟΤΕ δεν επηρεαστούν από τα capital controls και εάν μετριαστεί το πολύ υψηλό ρίσκο χώρας, οδηγώντας στην άρση των περιορισμών και τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή