Τσίπρας: Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση
Το στίγμα της κυβέρνησής του εξέπεμψε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΕΥΝΟΪΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας είναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης, όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Όπως είπε, η υλοποίηση των στόχων αυτής αποτελούν τον μόνο ασφαλή δρόμο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και τα Μνημόνια, και δεσμεύτηκε πως αναλαμβάνει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο «να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις αναγκαίες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα».
«Θέλουμε μια Ελλάδα που θα κρατάει τους νέους εδώ, με κύρος και με πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσα σε έναν κόσμο ταραγμένο που μαστίζεται από κρίσεις. Είναι στόχος εφικτός σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτή η Βουλή θα είναι αυτή που θα μας βγάλει από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε πως ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά υπάρχει η ελπίδα, με προκλήσεις για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. «Ο λαός μας έδωσε εντολή σταθερότητας για κυβέρνηση τετραετίας μετά τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης. Έχουμε την εντολή για εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να βγούμε από την επιτροπεία αλλά και για τομές και μεταρρυθμίσεις, για να αποκαταστήσουμε αδικίες», σημείωσε.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι μια δύσκολη συμφωνία αλλά εγγράφει την αντίσταση του λαού μας και της κυβέρνησης, για μια άλλη πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα που θα διασφαλίζει τους όρους για να πραγματοποιηθούν τις τομές που χρειάζεται ο τόπος, ενώ άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης. «Αντιπολίτευση θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς, το παλιό και χρεοκοπημένο καθεστώς που θα κάνει τα πάντα για να μην αλλάξει τίποτα. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε και θα συγκρουστούμε για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο. «Ο δικός μας στόχος είναι να βαδίσουμε έναν άλλο δρόμο, όχι αυτόν που προτείνει η νεοφιλελεύθερη ελίτ», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «το νεοφιλελεύθερο σχέδιο οδήγησε σε μεγάλες κοινωνικές αδικίες διευρύνοντας τις ανισότητες και απέτυχε παταγωδώς. Συρρίκνωσε την οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ και εκτόξευσε την ανεργία προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις».
Αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως το μοντέλο της κυβέρνησης βάζει την κοινωνική συνοχή πάνω από τα κέρδη των λίγων. «Ενίσχυση και προστασία του μισθού με αναδιανομή των φορολογικών βαρών και ενίσχυση της τεχνολογίας, της καινοτομίας και αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού με αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως για να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία με δημοσιονομικά τακτοποιημένα και ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
«Στοχεύουμε σε αναπτυξιακές επενδύσεις από ιδιώτες με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμένες ενέργειες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ότι οι επόμενοι 20 μήνες είναι κρίσιμοι για να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να βγούμε στις αγορές.
Όπως τόνισε το πρόγραμμα περιέχει δύσκολα και επιβαρυντικά μέτρα αλλά η πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξει την πόρτα για απομείωση του χρέους και για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με εξυγίανση του συστήματος από τα κόκκινα δάνεια.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως άμεσο στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους για αρχή της ανάπτυξης, ενώ εκτίμησε ότι το πρώτο εξάμηνο του 16, θα επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ιδιωτικές επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα. «Προστατεύοντας τις εργασιακές σχέσεις, το φυσικό περιβάλλον, τον δημόσιο πλούτο. Όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», επεσήμανε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:
- Απομείωση χρέους
- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
- Ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε πως πρέπει να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης και περίοδος χάριτος για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και να υποστηριχθεί η ιδιωτική επένδυση και το κοινωνικό κράτος.
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες. «Το ελληνικό κράτος αγόραζε τις τράπεζες αφήνοντας τη διοίκηση στους προηγούμενους μετόχους. Διαπλοκή και εξάρτηση από την ολιγαρχία του τόπου», είπε με νόημα ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήμα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το ανάλογο management.
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα ανάμεσα στους δανειστές και οφειλέτες για να διευθετείται το χρέος εξωδικαστικά.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δικαιωμάτων για την εργασία, που καταργήθηκαν την περασμένη πενταετία, σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση των διακρίσεων στην αγορά εργασίας.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης τη συγκρότηση Ειδικού Φορέα Προσέλκυσης Επενδύσεων, διαμηνύοντας για μια ακόμη φορά ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας στις επενδύσεις.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ευρύτατη συναίνεση των δυνάμεων που δεν συμφωνούν με τους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους.
Αναστολή του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση
«Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθούν τα αντίβαρα για τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ιδιωτική εκπαίδευση», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή του 23% μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρούμε ισοδύναμα. «Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις προτάσεις σας», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευσης.
Στο σημείο αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από το Σώμα με τον κ. Τσίπρα να απαντά πως «υποκρισία να κουνάτε το δάχτυλο εσείς που λέγατε "ναι σε όλα", υποκριτικό να μας κάνετε κριτική», απευθυνόμενος στην πτέρυγα που κάθονται οι βουλευτές της ΝΔ. «Ελπίζω κ. Μειμαράκη να είστε εσείς αυτός που θα μου ζητάτε ισοδύναμα μέτρα για το δημόσιο συμφέρον», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον υπηρεσιακό πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκρότηση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων
Συγκρότηση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων που θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις ο φορέας αυτός θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης των αναγκαίων αδειών και σημείωσε πως θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο.
Διαφθορά, φορολογικό και γραφειοκρατία είναι οι στόχοι που τέθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει:
- Να απορροφηθεί το ΕΣΠΑ και να δημιουργηθούν νέα επενδυτικά σχήματα
- Να μη χαθεί ευρώ από το πρόγραμμα 2007-13 και 14-20
- Να ενισχυθούν οι τομείς όπου η χώρα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα
- Ίδρυση νέας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας για ενίσχυση τουρισμού, ναυτιλίας, αγροτικού τομέα, ενέργειας και παραγωγικών δομών
Οι τέσσερις προτεραιότητες
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Τσίπρας έθεσε 4 προτεραιότητες:
- Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτροπή της παράδοσής τους σε destress funds, αλλά με λειτουργία ενδιαμέσου φορέα,
- η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτερου μισθού,
- η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και
- η λειτουργία νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας,
Αυτά αποτελούν τα τέσσερα «ανοικτά» σημεία της συμφωνίας, επί των οποίων η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ανατροπές στη Δημόσια Διοίκηση
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για ριζικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση τονίζοντας πως αποτελεί το εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης.
«Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής και με τις οριζόντιες περικοπές και τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις χωρίς οργανωτικό σχεδιασμό, αλλά με θεσμικό χάος και διαφθορά, με τη γραφειοκρατία, επιδεινώθηκε», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποσχέθηκε εκ βάθρων μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης για να επιτελέσει τον οργανωτικό της χώρο, ενώ δεσμεύτηκε μείωση της γραφειοκρατίας.
Παράλληλα προανήγγειλε ότι ένα δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε έργα τεχνολογιών και πληροφορικής από τους κοινοτικούς πόρους.
Παρεμβάσεις για τους Αγρότες
Τους βασικούς άξονες για να αμβλυνθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες στον αγροτικό κόσμο από την υλοποίηση της συμφωνίας, ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι εν λόγω άξονες αφορούν την αξιοποίηση πόρων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ (2015-2021) με ταυτόχρονη δημιουργία και διατήρηση περισσότερων από 50.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και τον επανακαθορισμό της έννοιας του «αγρότη κατά κύριο επάγγελμα» με στόχο τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση.
Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μέσα από τον ανοικτό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο και τους εταίρους, να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της υπαίθρου, με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών.
Η πολιτική στην Υγεία
Ως προς τον χώρο της Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για:
- Την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά ποιοτικά ασφαλή φάρμακα
- Έμφαση σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν τη βασική και κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
- Τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
- Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Πρόκειται για περίπου 1.100 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015, ενώ θέσεις λοιπών επαγγελματιών υγείας θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.
- Άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς.
- Άμεση αξιολόγηση του συνόλου των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.
Μεγάλος και εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας, προσθεσε, η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας. Θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς, με ισότιμη πρόσβαση και καθολική κάλυψη.
Στήριξη Κοινωνικού κράτους
«Δέσμευση και ύψιστη προτεραιότητά μας, είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάρτιση πανελλαδικού χάρτη της φτώχειας με στοχευμένες δράσεις για τη μείωσή της, την άμεση έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, την ενεργοποίηση των καρτών υγείας των ανασφάλιστων πολιτών, τη διανομή σχολικών γευμάτων σε μαθητές, καθώς και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες».
Μεγάλος στρατηγικός στόχος που θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί στον ορίζοντα της 4ετίας, είναι να ιδρύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία. «Αυτή σκοπεύουμε να είναι και μια από τις πιο σημαντικές κληρονομιές που θα αφήσει η κυβέρνησή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Καταπολέμηση της ανεργίας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ τόνισε ότι σε ορίζοντα τετραετίας, η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στην καταπολέμηση της ανεργίας στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων επιστημόνων και στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.
Συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τις χρόνιες αρρυθμίες του ασφαλιστικού συστήματος που επιβαρυνθήκαν από τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και υπογραμμίζοντας ότι το κύριο πρόβλημα δεν συνίσταται στο ότι το σύστημα ξοδεύει πολλά, αλλά στο ότι δεν εισρέουν πόροι σε αυτό, πρόσθεσε ότι πέραν του εξορθολογισμού και της ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων και της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση συνολικής μεταμόρφωσης του ασφαλιστικού ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και ενιαίο σύστημα κανόνων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Aλλαγή του Συντάγματος
Άμεσα θα ανοίξει μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική - και η αναθεώρηση να προκύψει μέσα από την πιο πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν και πήραν μέρος στην κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση, δεσμεύτηκε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αυτή ίσως θα είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης», τόνισε.
Πάταξη της διαφθοράς
«Η χώρα δεν μπορεί να σταθεί αν επιτρέψουμε την απαράδεκτη διαιώνιση του συστήματος διαφθοράς, της διαπλοκής, της εκτεταμένης φοροδιαφυγής», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «καμία τομή δεν μπορεί να γίνει αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στη λειτουργία της δικαιοσύνης».
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι σε αυτό το πεδίο είναι προτιμότερο να πράττει κανείς παρά να μιλάει, αλλά είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες οι πολίτες νιώθουν ότι κάτι έχει αλλάξει», τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «είναι καθημερινό θέμα η προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσουν οι κατεστημένες σχέσεις εξουσίας, η συγκάλυψη των οικονομικών σκανδάλων, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και οι εγκληματικές πρακτικές που άνθισαν τις προηγούμενες δεκαετίες και θέριεψαν την προηγούμενη πενταετία με την ανοχή των πολιτικών ηγεσιών».
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση ώστε να απαλλαγεί η χώρα από λογικές και αντιλήψεις που κατέστησαν τη χώρα παρία του δυτικού κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που έχει ξεκινήσει ήδη το ΣΔΟΕ. Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες των φοροφυγάδων, κυρίως η «λίστα Λαγκάρντ» για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια να παταχθεί το λαθρεμπόριο καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων αλλά και να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας. Εξάλλου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και θα υποστηριχθεί η ελληνική δικαιοσύνη σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής, ενώ θα ενισχυθούν όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλοι οι οικονομικοί έλεγχοι στις αθλητικές ομοσπονδίες που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μια δεκαετία.
Ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
«Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι σε αυτό τον αγώνα όχι μόνο δεν θα υποχωρήσουμε αλλά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα από αυτό το τέλμα της διαφθοράς, της διαπλοκής, του οικονομικού εγκλήματος», επισήμανε ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει όλες τις δυνάμεις της ώστε να αποκατασταθεί επιτέλους το αίσθημα δικαίου σε αυτόν τον τόπο και να πνεύσει καθαρός αέρας, γιατί αυτό ζητάει ο ελληνικός λαός, αυτό είναι το διαρκές αίτημα στα χρόνια της κρίσης και θα το κάνουμε πράξη».