Κέρι: Τέλος στη βία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης
«Θέλουμε η ηρεμία να επανέλθει και να σταματήσει η βία», τόνισε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, έχοντας δίπλα του τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να καταστήσουν σαφές το καθεστώς σε σχέση με το Τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ, και να συμφωνήσουν σε μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε αυτά που δήλωσε χθες στο Παρίσι, σε σχέση με την οριστικοποίηση συνάντησής του αυτή την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Γερμανία, και τη χωριστή συνάντηση με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στη Μέση Ανατολή προς το τέλος της εβδομάδας.
Ο Κέρι, ο οποίος δεν είχε επιστρέψει στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη από τον Ιούλιο του 2014, μετά την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας, μίλησε επίσης για τους κανόνες που διέπουν το καθεστώς της Πλατείας των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, τη διαχείριση της οποίας έχει η Ιορδανία.
«Δεν έχω ιδιαίτερες προσδοκίες εκτός από την προσπάθεια για την προώθηση της διαδικασίας και αυτό θα εξαρτηθεί από τις ίδιες τις συνομιλίες», δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους και επισήμανε ότι δεν περιμένει αλλαγές στο στάτους κβο του χώρου αυτού.Τόνισε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια σε ενέργειες βίας και στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο ισραηλινός ηγέτης δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί στη διατήρηση του στάτους κβο στον ιερό αυτό τόπο.
«Το Ισραήλ καταλαβαίνει τη σημασία του στάτους κβο... και ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε σαφές ότι δεν επιδιώκουμε νέα τροποποίηση (των κανόνων του στάτους κβο), δεν επιδιώκουμε εξωτερικές πλευρές ή άλλες να έρθουν εδώ. Δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ το θέλει, δεν πιστεύω ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα και η Ιορδανία το θέλουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σαφήνεια», δήλωσε ο Κέρι.
Ο Τζον Κέρι υποδήλωνε, χωρίς να το αναφέρει σαφώς, την ιδέα μιας διεθνούς παρουσίας στην Πλατεία των Τζαμιών, η οποία αποδόθηκε στη Γαλλία και απορρίφθηκε από το εβραϊκό κράτος.