Ολάντ:«Αν έφευγε η Ελλάδα, απο το ευρώ θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα»
Αποκαλυπτκός ήταν στις δηλώσεις ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στην ομιλία του κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα των πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγώντας το λόγο που βοήθησε την Ελλάδα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Ο τίτλος του Γάλλου προέδρου απονεμήθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Θανάση Δημόπουλο, και τον πρόεδρο του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, ενώ την ομιλία έκανε ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας.
Παρόντες στην τελετή ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμένος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η πρέσβειρα της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, βουλευτές και άνθρωποι από το χώρο του πολιτισμού και των επιστημών.
Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Ευρώπης λέγοντας «Το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει ότι εφαρμόζεις κανόνες, χάνεις κάτι από την κυριαρχία σου, ότι εφαρμόζεις μία οικονομική πολιτική που δεν θα εφάρμοζες αν ήσουν μόνος στη χώρα σου. Γι' αυτό και κατέβαλα προσπάθεια να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, γιατί και η Ελλάδα κατέβαλε προσπάθεια. Δεν ήθελα μόνο να διατηρήσουμε ως εργαλείο το ευρώ, αλλά, αν η Ελλάδα έφευγε, τότε θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, γιατί πρόκειται για την Ελλάδα, και γιατί κι άλλες χώρες θα ακολουθούσαν».
Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη νύχτα της 12ης Ιουλίου, λέγοντας ότι προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα και στους άλλους ηγέτες, κυρίως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποιος θα είναι ο επόμενος που θα ακολουθήσει την Ελλάδα. Είπε ακόμη ότι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, «στις οποίες δείξαμε αλληλεγγύη, πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη υπάρχει τώρα για τους πρόσφυγες».
Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας: «Η κρίση είναι κάτι μοιραίο και αναπόφευκτο, αλλά και μία ευκαιρία. Κάποια στιγμή θα ξαναβρεθούμε στο δρόμο της προόδου. Χρειάζεται θάρρος και προσπάθεια για να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Υπάρχουν κρυφές δυνάμεις, που λένε ότι η ιστορία είναι πιο δυνατή. Κάποιοι πιστεύουν ότι το παρελθόν είναι πιο ισχυρό από το μελλον.»