Για προσφυγικό και διμερή ζητήματα συζήτησαν τηλεφωνικά Τσίπρας – Νταβούτογλου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Νταβούτογλου για την εκλογική νίκη του κόμματός του στις χθεσινές (σσ 1η Νοέμβρίου) εκλογές, ενώ επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στις συνθήκες περιφερειακής έντασης που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία σε ημερομηνία που θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.
Πέραν των γνωστών προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις, το νέο κεφάλαιο που έχει ανοίξει είναι το προσφυγικό.
Η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία και η ΕΕ διαπραγματεύεται μαζί της τρόπους συγκράτησης των ανθρώπων αυτών σε τουρκικό έδαφος, έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν τον επαναπατρισμό τους.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρέμβει στις διαπραγματεύσεις ΕΕ -Τουρκίας επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν και σε ποιο βαθμό οι Βρυξέλλες το θέτουν στην 'Αγκυρα. Όπως είναι γνωστό στις διαπραγματεύσεις έχει παρέμβει σε διμερές επίπεδο η Γερμανία η οποία , θέλοντας να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί καλύτερα με την ΕΕ, υποστηρίζει και την οικονομική ενίσχυση της 'Αγκυρας, αλλά και την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Όλα αυτά τα θέματα περνούν εκ των πραγμάτων και από την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως είναι γνωστό η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να «ξεπαγώσει» σειρά κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επειδή η Τουρκία αρνείται να την αναγνωρίσει. Η Ελλάδα έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι σε συνάρτηση με την τήρηση των κριτηρίων, αλλά και με την αλλαγή της συμπεριφοράς της στο Αιγαίο και στο Κυπριακό.
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι είναι λάθος εκ μέρους της ΕΕ να συνδέει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την συνεργασία της 'Αγκυρας στο προσφυγικό, γιατί η ΕΕ έχει εντελώς δικό της πλαίσιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων που οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες οφείλουν να τηρούν.
Υπό αυτό το πρίσμα η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας, όταν πραγματοποιηθεί θα είναι πολύ μεγάλη. Θα συζητηθεί εκ των πραγμάτων το Κυπριακό, η επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο που έχουν παγώσει λόγω των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, το προσφυγικό, η κατάσταση στην Συρία , αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Ήταν η πρώτη ευκαιρία μετά από την συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ , για μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων.