«Κλείδωσε» η συμφωνία - Την Πέμπτη η ψήφιση των προαπαιτούμενων
Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επετεύχθη σήμερα στη 1.30 το πρωί, μετά από πολυήμερες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα», ενώ το σχετικό πολυνομοσχέδιο (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.
Επίσης σήμερα, θα ενημερωθεί το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας, και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Παράλληλα, από αύριο αρχίζουν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αφορά άμεσα στο 25% των δανειοληπτών και επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Για ακόμη μια φορά, τα τελευταία 5,5 χρόνια, ο ελληνικός λαός είναι στο ίδιο έργο θεατής. Στην αρχή, ένας Έλληνας πολιτικός ρίχνει τη… βόμβα. Οι κυβερνήσεις σπεύδουν να το διαψεύσουν ανοίγοντας παράλληλα τον κύκλο της συζήτησης επί του θέματος. Στη συνέχεια κάποιος υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών και ξεκινάει συζήτηση με τους δανειστές. Οι εταίροι - δανειστές αρχίζουν τις επίσημες απαιτήσεις παραμένοντες ανένδοτοι στα αιτήματά τους και εκμεταλλευόμενοι την ισχύ τους, έχοντας επιπλέον την άνεση χρόνου, πιέζουν εκβιαστικά για την ικανοποίηση των εν λόγω αιτημάτων. Η… δήθεν διαπραγμάτευση κρατάει μέχρι το… και πέντε και η ελληνική κυβέρνηση λέει το «ναι σε όλα» σπεύδοντας να περάσει τα νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Ψήφιση προαπαιτούμενων μέχρι την Πέμπτη
Έως την Πέμπτη θα ψηφιστεί από την Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Συγκεκριμένα αναμένεται να κατατεθεί αύριο το βράδυ και να συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι, αλλά ο σχεδιασμός είναι να συζητηθεί την Τετάρτη στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και να ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια.
Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να είναι ψηφισμένο μέχρι την Πέμπτη το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις εκκρεμότητες για τα «κόκκινα» δάνεια, τους πλειστηριασμούς, τις 100 δόσεις και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Τελευταίες «πινελιές»
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξες ότι έως το βράδυ σήμερα, Δευτέρα (16/11/2015) θα υπάρξει συμφωνία.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα, ενώ δεν απέκλειαν σύγκληση δεύτερου Euro Working Group την Πέμπτη για το «πράσινο φως» της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι δανειστές αναμένουν τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση.
Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) την Τρίτη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να γίνει θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Διευκρίνιζαν επίσης, ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μόνο μετά τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οποία οι δανειστές αναμένουν εντός της εβδομάδας.
Τη Δευτέρα η εκταμίευση της δόσης
Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας που συμμετέχει στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των θεσμών.
Τη σχετική απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στο περιθώριο του προγραμματισμένου για την ίδια ημέρα Eurogroup (σ.σ. έχει ως αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Τι θα γίνει με «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς
Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, συμφωνία υπάρχει και από τις δύο πλευρές ώστε να παρέχεται «οριζόντια» προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για το 25% των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, όπως εξ αρχής επεδίωκε το Κουαρτέτο.
Έτσι, ως κατώφλι του εισοδηματικού κριτηρίου μιας τετραμελούς οικογένειας ορίζονται τα 18.659 ευρώ. Ταυτόχρονα, διευρύνεται υπό αυστηρότερους όρους το ποσοστό προστατευόμενων δανειοληπτών στο 58% μέσα από πρόσθετα κριτήρια, ενώ στοχοποιούνται στο εξής όλοι όσοι λογίζονται ως «κακοπληρωτές».
Αυτά τα πρόσθετα κριτήρια αφορούν, για παράδειγμα, τον χρόνο κατά τον οποίο οι οφειλέτες σταμάτησαν να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, το μέγεθος του εισοδήματος που έχουν χάσει στη διάρκεια της κρίσης, καθώς το πόσο «συνεργάσιμοι» εμφανίζονται απέναντι στις τράπεζες.