Βόζεμπεργκ: Αύξηση 47% των κρουσμάτων βίας κατά γυναικών στην χώρα μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διοργάνωσε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα: «Ενωμένοι για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών».
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ γυναικών, ο τομέας ισότητας των φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και η Πανελλήνια Οργάνωση Γυναικών, "Παναθηναϊκή".
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ ανοίγοντας τη συζήτηση ως κεντρική ομιλήτρια, παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σχετικά με το φλέγον ζήτημα της έμφυλης βίας, η οποία εν έτει 2015 «όφειλε να είχε εξαφανιστεί», όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις διαφορετικές μορφές βίας που υφίστανται οι γυναίκες αλλά και στους ανεπαρκείς τρόπους αντιμετώπισης των περιστατικών και των καταγγελιών τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ορισμένα κράτη μέλη παρουσιάζουν ανησυχητικά υψηλό ποσοστό. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα περιστατικά βίας που σημειώνονται στη χώρα μας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οικονομική και κοινωνική κρίση και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία είναι αυξημένα κατά 47% σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.
Στην εισήγησή της, επίσης, η κα Βόζεμπεργκ υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας, στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (trafficking), καθώς και στην αντιμετώπιση των σταθερών, πλέον, περιστατικών πορνείας αλλά και παρενόχλησης μέσω του διαδικτύου. Περιστατικά, που έχουν ως επίκεντρο τη γυναίκα και, δυστυχώς, την εκμετάλλευσή της.
Κλείνοντας, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση ανάγκη ενίσχυσης της υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας κατά των γυναικών, παραθέτοντας τα αιτήματα που έχει ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή ερώτησή της και αφορούν στην αναγκαιότητα ενδυνάμωσης των δομών στήριξης των θυμάτων βίας, στην άμεση ενίσχυση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου καθώς και στη δημιουργία μίας ενιαίας διακρατικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας καταγγελίας περιστατικών βίας εντός ΕΕ.