Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Το απόλυτο φιάσκο μιας κυβέρνησης που παραπαίει

Επί 6 και πλέον ώρες κορόιδευαν ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί τον ελληνικό λαό - Απειλές, ύβρεις και εκβιασμοί χωρίς αποτέλεσμα

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Το απόλυτο φιάσκο μιας κυβέρνησης που παραπαίει
10'

Σε απόλυτο φιάσκο για τον πρωθυπουργό αποδείχτηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Βγαίνοντας οι πολιτικοί αρχηγοί από το Προεδρικό, εξέφρασαν την απόλυτη άρνησή τους τόσο στο Ασφαλιστικό, όσο και στο θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Επίσης αρνητικές ήταν και οι τοποθετήσεις τους για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Εξόχως θλιβερή ήταν και η εικόνα του πρωθυπουργού, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει ότι το «αριστερό» Μνημόνιο είναι καλύτερο από τα άλλα, ενώ ο Πάνος Καμμένος απειλούσε τα υπόλοιπα κόμματα, πώς αν δεν ψηφίσουν θα κάνει εξεταστική για το PSI...

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ο βασικός στόχος του κ. Τσίπρα δεν ήταν άλλος από το να μεταφέρει το ζήτημα των μειώσεων στις συντάξεις και την πλήρη αποδιοργάνωση του ασφαλιστικού, εκτός Βουλής!

Ήθελε, δηλαδή, να «κλειδώσει» το θέμα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και όχι μέσω Βουλής, όπου εκεί η κυβέρνηση είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να «φάει τα μούτρα της» και να υποστεί νέο πλήγμα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Επικοινωνιακό colpo grosso

Με ένα επικοινωνιακό σχέδιο που θύμιζε μια καλά στημένη σκηνή κινηματογράφου, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε επί της ουσίας να «διαμοιράσει» με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο τις κυβερνητικές ευθύνες, στηρίζοντας την επιχειρηματολογία του στη φράση «δεν ευθύνομαι μόνον εγώ για τις περικοπές στις συντάξεις, φταίμε όλοι μας».

Αυτή η τακτική έχει μια μικρή προϊστορία: Εδώ και εβδομάδες στελέχη της κυβέρνησης διοχέτευαν συστηματικά τρομολαγνικά σενάρια για «τσεκουρώματα» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αυτά στην αρχή, γιατί στη συνέχεια ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε σε μια στροφή 180 μοιρών. Απόδειξη ότι, μόλις λίγες ώρες προτού συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, άρχισαν να υποστηρίζουν ότι «επιδίωξη είναι να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις».

Αυτή η ιστορία συνέβαινε εδώ και μερικές εβδομάδες: πρώτα οι διαρροές για «σοκ και δέος» επί των συντάξεων, μετά οι δηλώσεις Κατρούγκαλου περί «δίκαιου συνταξιοδοτικού συστήματος» και έπειτα οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος έκαναν το μαύρο, άσπρο, λέγοντας πως «όποιος δεν υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, ώστε να υπάρξει «αρμονική» συμφωνία για το Ασφαλιστικό, ουσιαστικά συναινεί (!) σε περαιτέρω "πετσόκομμα" των συντάξεων».

Μικροπολιτική και μηχανορραφίες

Το ζοφερό αυτό πολιτικό κλίμα, προκαλεί – το λιγότερο – θυμηδία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φάνηκε να παλινωδεί, με μια παρελκυστική πολιτική που επικοινωνιακά μπορεί να έμοιαζε – κατά τα στελέχη της – «επικοινωνιακά άριστα ενορχηστρωμένη», ωστόσο δεν πέτυχε τίποτε περισσότερο από να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Πολλή βιτρίνα, μπόλικη λεκτική φανφάρα, αλλά ουσία μηδέν, τη στιγμή που ένας ολόκληρος κόσμος αγωνιά και ασφυκτιά υπό το βάρος του «Μνημονίου 3» και των μέτρων-φωτιά που φέρνει. Οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που απαιτούν οι Θεσμοί αγγίζουν περίπου το 1% του ΑΕΠ, ήτοι τα 1,7 δισ. ευρώ.

Η μηχανορραφία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής: όποιος συναινεί σε περικοπή, μπαίνει αυτομάτως στο «κάδρο του Μουτζούρη», γίνεται μέρος του προβλήματος και βεβαίως μετά η κυβέρνηση μπορεί περήφανα να τον δείχνει με το δάκτυλο, ότι ήταν κι αυτός ένας από εκείνους που συμφώνησαν.

Το χρονικό της ημέρας

Όπως διεφάνη από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, ειδικά για το θέμα των συντάξεων καταγράφηκε διάσταση απόψεων και οι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν συνάντησαν την αποδοχή και συναίνεση των παρισταμένων αρχηγών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία δύο επιτροπών από εκπροσώπους των κομμάτων οι οποίες θα επεξεργαστούν το ασφαλιστικό και την επιδιωκόμενη συνταγματκή αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε το κάθε κόμμα να ορίσει ένα πρόσωπο ως εκπρόσωπό του σε κάθε επιτροπή προκειμένου να εξειδικευθούν κοινές προτάσεις για την αναμόρφωση και την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και για τα θέματα που προτίθεται να τεθούν στην συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκαν αρνητικά στις προτάσεις του κ. Τσίπρα, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε «όχι» στην εισήγηση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό και εις ό,τι αφορά τα συνταγματικά πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένας νέος εκλογικός νόμος το 2016.

Τι είπαν οι αρχηγοί μετά το πέρας της σύσκεψης

Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας

Για σοβαρές επιφυλάξεις της ΝΔ, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, εξερχόμενος από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
«Στη συνάντηση προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας».
«Η Βουλή είναι το μοναδικό μέρος που συζητούνται όλα» είπε, ενώ ερωτηθείς για την διαφαινόμενη διαφωνία του με το θέμα του εκλογικού νόμου τόνισε «το θέμα του εκλογικού νόμου δεν είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας».
Ερωτηθείς επίσης αν είχε επαφή με τους άλλους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τόνισε: «Είχα συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες μου».

Γεννηματά: Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση των συντάξεων

Στη δέσμευση ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει μείωση συντάξεων, προχώρησε η Φώφη Γεννηματά.

Δήλωσε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά: «Πιστεύω στο διάλογο και την πολιτική συννενόηση. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας και αυτό απαιτούν οι πολίτες από εμάς. Όμως, αυτός ο διάλογος απαιτεί απ’ όλους μας σοβαρότητα, ειλικρίνεια και αξιοπιστία».

Συνέχισε λέγοντας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πως: «Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Όμως, δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα, γιατί αυτά δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, από την πλευρά της δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις για δημιουργία δύο Επιτροπών καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «παράκαμψη διαδικασιών της Βουλής».

Θεοδωράκης: Ο δρόμος που τραβάει ο Τσίπρας είναι λάθος

«Επεσήμανα στον κ. Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος, τα αδιέξοδα της κοινωνίας μεγαλώνουν και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν λύνει τα προβλήματα της κοινωνίας», τόνισε εξερχόμενος από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης

«Συζητήσαμε για το προσφυγικό, για το ασφαλιστικό και για τη συνταγματική αναθεώρηση» ανέφερε επίσης.

«Έγινε δεκτό, πλην της ΝΔ, ότι μπορεί ο εκλογικός νόμος να αλλάξει επί το αναλογικότερον» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού να γίνει κοινή επιτροπή για το ασφαλιστικό.

Λεβέντης: Λάβρος κατά Τσίπρα

Με σκληρή γλώσσα απέναντι τόσο στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αλήθειες που... μάλλον δεν θέλει ν' ακούει κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκστόμισε αποχωρίζοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Βασίλης Λεβέντης.

«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης γιατί οι 153 βουλευτές που έχει ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Καμμένος, είναι μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει», υποστήριξε ο Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας στη συνέχεια ότι: «Ο Τσίπρας μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέφτεται για οικουμενική κυβέρνηση. Επιμένει στον τρόπο διακυβέρνησης με ΑΝΕΛ».

Για «σχέδιο» μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης: «Σήμερα η όλη διαδικασία ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε προσφυγικό και ασφαλιστικό. Πιστεύω ότι στο μυαλό του ο Τσίπρας -και γι’ αυτό έκανε τη σύνοδο των αρχηγών- είναι ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση της πίεσης των δανειστών επί του ασφαλιστικού, καθώς ξέρει ότι το ασφαλιστικό δε μπορεί να περάσει και ότι θα πέσει η κυβέρνηση».

Γι' αυτό, όπως είπε, «ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να χρησιμοποιήσει την ενότητα του πολιτικού κόσμου». Πιστεύει, πάντως, πως αυτό δεν θα περάσει γιατί οι ξένοι έχουν κουραστεί με την αναξιοπιστία των Ελλήνων Αρχηγών και πως δεν είναι διατεθειμένοι «να δεχθούν άλλη υποκρισία και ψέμματα».

Υποστήριξε ο Βασίλης Λεβέντης πως: «Σε αυτό το πονηρό σχέδιο ο Τσίπρας θα αποτύχει». Κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργός καθώς: «Ο Τσίπρας αορίστως ζητούσε συναίνεση. Τίποτα δεν παρουσίασε, μόνον λόγια του αέρα!»
Στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα στηρίξει την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κυριολεκτικά «εξερράγη»: «Τι στήριξη να παράσχω όταν έχουν ήδη υπογράψει ότι θα κοπούν 40% οι συντάξεις; Αφού έχουν ήδη υπογράψει ότι η κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα υπάρχει πια». «Κακό του κεφαλιού του ο Τσίπρας!»

Ο Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε πως: «Πρότεινα οικουμενική κυβέρνηση. Η χώρα πρέπει να περάσει στην κουλτούρα των συμμαχικών κυβερνήσεων. Εάν δεν το αντιληφθεί ο κύριος Τσίπρας αυτό, κακό του κεφαλιού του!»
«Τα άλλα κόμματα; Σα να μην υπήρχαν»!

Στην ερώτηση δημοσιογραφου για την στάση που κράτησαν τα υπόλοιπα κόμματα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ισχυρίστηκε ότι: «Τα άλλα κόμματα ήταν σα να μην υπήρχαν»!

Καταφέρθηκε εναντίον ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού και άσκησε έντονη κριτική για την στάση τους λέγοντας ότι: «Σαν κόμματα είναι αντίθετα προς την κυβέρνηση. Αυτό δεν το πράττουν για κανέναν άλλον λόγο, αλλά γιατί θεωρούν ότι όντας αντίθετοι στις θυσίες και στα κοψίματα συντάξεων, κερδίζουν ψήφους. Ενώ μέχρι τώρα ψηφίσανε τα πάντα, όσα ήθελε να περάσει ο Τσίπρας, και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και η ΝΔ»!!!

Καμμένος: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προστατεύουν τις πολιτικές που οδήγησαν στην κατάρρευση των ασφαλιστικών Ταμείων

«Στο ασφαλιστικό, οι πρώην εταίροι ΠΑΣΟΚ – ΝΔ διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με τους άλλους αρχηγούς», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος μετά το πέρας της σύσκεψης.

«Η κυβέρνηση έχει εντολή από τους αρχηγούς να προχωρήσει σε λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα χωρίς περικοπές στις συντάξεις», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Παρά τη θέση που διαμορφώσαμε, θέση κοινής λογικής, για μη περικοπή συντάξεων, προτίμησαν να μη συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό μέχρι τις 5:30 (σσ απόγευμα Σαββάτου 28 Νοεμβρίου 2015) υπήρχε απόλυτη συμφωνία, με εξαίρεση τη ΝΔ,.

«Δεν υπάρχει θέμα κοινών περιπολιών με Τουρκία», τόνισε ο κ. Καμμένος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου