Εκβιάζουν οι δανειστές: Ζητούν πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε distress funds
Να βρουν κοινή «γλώσσα» στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων επιχειρούν κυβέρνηση και δανειστές.
Πιέζουν για να μην υπάρχει διαχωρισμός και να «μπουν» και καταναλωτικά - στεγαστικά σε πορεία πώλησης
Η διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν ανοιχτά αρκετά ζητήματα με μεγαλύτερο «αγκάθι» το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, παρότι χθες φάνηκε ότι οι δανειστές υποχωρούν αναφορικά με τα επιχειρηματικά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σήμερα φέρονται να πιέζουν για να μην υπάρχει διαχωρισμός και να «μπουν» και καταναλωτικά-στεγαστικά σε πορεία πώλησης προς τα distress funds, μαζί με τα μεγάλα επιχειρηματικά.
Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών στελέχη του ΥΠΟΙΚ ήταν σε διαπραγματεύσεις για να «κλειδώσουν» τα ανοιχτά μέτωπα, όχι μόνο στο πεδίο των προαπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ, αλλά και στο πεδίο των προϋποθέσεων της πρώτης διαπραγμάτευσης.
Οι επαφές περιλάμβαναν από το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα νοσοκομεία, έως το ασφαλιστικό και την πορεία των εσόδων και των δαπανών.
Την Πέμπτη θα τεθούν επί τάπητος τα εργασιακά στη συνάντηση των θεσμών με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο στόχος είναι η συμφωνία έως την Παρασκευή όταν οι θεσμοί έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν από την Αθήνα.
Νέες συναντήσεις των Θεσμών με Τσακαλώτο - Σταθάκη για κόκκινα δάνεια και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων την Πέμπτη (10/12)
Και αύριο θα συνεχιστούν πάντως οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Το πρωί έχει προγραμματισθεί συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αντικείμενο το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη για τα «κόκκινα δάνεια».
Στη σημερινή συνάντηση με τους δύο υπουργούς, αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα «κόκκινα δάνεια», χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στην επίτευξη συμφωνίας, ενώ έγινε και μια πρώτη διερευνητική συζήτηση για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Ως γνωστόν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε Funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι θεσμοί από την πλευρά τους φέρεται να επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή.