Οι «κόκκινες γραμμές» της ΝΔ για ΑΕΙ-ΤΕΙ
Τις δικές της «κόκκινες γραμμές» στο νέο Νόμο Πλαίσιο, που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έθεσε η ΝΔ κατά τη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στελεχών της «Συγγρού» με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Στη συνάντηση των δυο πλευρών, η ΝΔ διαφώνησε ως προς τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου, καθώς πιστεύει, πως θα πρέπει να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα και η προώθηση του νομοθετήματος να δρομολογηθεί για το Φθινόπωρο.
Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με την οργάνωση της λειτουργίας και της διοίκησης των πανεπιστημίων. Κατέθεσε την πρότασή της, οι πρυτάνεις, τα συμβούλια διοίκησης και η σύγκλητος να συνεχίσουν να εκλέγονται από τα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος διατύπωσε ανοιχτά τις ενστάσεις του περί της κατάργησης των λεκτόρων ενώ «αγκάθι» για τη «Συγγρού» αποτελεί και η πρόταση της κυβέρνησης για τριετείς σπουδές.
Επιχειρηματολογώντας η ΝΔ τάχθηκε υπέρ των τετραετών κύκλων σπουδών, λέγοντας πως η ίδια η Ευρώπη επιστρέφει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση διαπιστώνοντας το σφάλμα της.
Το «γαλάζιο στρατόπεδο» αντιτίθεται στην κατάργηση των συγγραμμάτων, υπογραμμίζοντας πως η δωρεάν διανομή τους πέραν της ουσίας έχει και ένα συμβολισμό, που δεν πρέπει να χαθεί, όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς.
Η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά, πως μπορεί να επέλθει ένας περιορισμός στη διανομή τους αλλά όχι κατάργησή τους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προωθηθεί η ιδέα ανάγνωσης και μελέτης των συγγραμμάτων σε ηλεκτρονική μορφή.
Όσον αφορά στα σημεία σύγκλισης, συμφωνία φαίνεται ότι, υπάρχει στο θέμα της κατάργησης του προπαρασκευαστικού έτους, με τη ΝΔ να ζητεί, οι φοιτητές να εισάγονται κατευθείαν σε τμήματα, πρόταση, που η υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε και δεσμεύτηκε να τη μεταφέρει στον πρωθυπουργό.
Συμφωνία υπάρχει και στην κατάργηση του ασύλου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εκφράζει μάλιστα πιο προωθημένες απόψεις.