Σε ρυθμούς Μητσοτάκη η ΝΔ: Κλίνατε επί... Κεντροδεξιά!
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότιοι πρώτες 72 ώρες του Κυριάκου Μητσοτάκηστο «τιμόνι» τηςΝέας Δημοκρατίαςέχουν ήδη προκαλέσει ένα ντόμινο έντονων κομματικών ζυμώσεων και ιδεολογικών ανακατατάξεων τόσο στους κόλπους της «γαλάζιας» παράταξης, όσο και στα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που περιστρέφονται γύρω από το Κέντρο, όπως για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Αλλαγή σελίδας και πλεύσης στο κόμμα της ΝΔ – Στήθηκε με διαδικασίες-εξπρές ο κομματικός μηχανισμός – Το «ραντεβού» με τον Μεϊμαράκη, η συνεδρίαση της Κ.Ο., το άνοιγμα στο Κέντρο και η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη.
Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου
Ο κ. Μητσοτάκης κινείται, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, γρήγορα και αποφασιστικά, με τον αέρα του νικητή του β’ γύρου, αλλά χωρίς να προσπαθεί να εκβιάσει κάποια ρήξη στο εσωτερικό του κόμματός του.
Από τη μια πλευρά, προχώρησε χθες, Τετάρτη (13/01/2016) με διαδικασίες-εξπρές στη στελέχωση του κομματικού οργανισμού.
Ενδεικτικά, τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κατέλαβε ο βουλευτής Καρδίτσας και πρώην υφυπουργός Κωνσταντίνος Τσιάρας, ενώ ως αναπληρωτές γραμματείς ορίστηκαν οι: Κωνσταντίνος Βλάσης (Αρκαδίας), Στέργιος Γιαννάκης (Πρέβεζας), Αθανάσιος Καββαδάς (Λευκάδας), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐας) και Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας).
Παράλληλα, πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίστηκε ο βουλευτής Β’ Αθηνών Νίκος Δένδιας, ενώ σε θέση δεύτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Τη θέση του τρίτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κατέλαβε η βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, ενώ ο βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
Εξάλλου στη θέση-κλειδί του αναπληρωτή γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος θα διαδραματίζει και ρόλο συνδέσμου του κόμματος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το κρίσιμο ραντεβού με τον Μεϊμαράκη και η δεξιά πτέρυγα
Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα, Πέμπτη (14/01/2016) στις 17:30 στη Βουλή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τετ-α-τετ των δύο πρώην εσωκομματικών αντιπάλων οριστικοποιήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, κατά πληροφορίες, θα επιχειρήσει να πείσει το λεγόμενο καραμανλικό μπλοκ, το οποίο στήριξε τον κ. Μεϊμαράκη κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ότι οι μόνοι εχθροί για τη «γαλάζια» παράταξη είναι ο εαυτός της και σίγουρα η κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ως προς το πρώτο, παραμένει άγνωστο τι θα πράξει η λεγόμενη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, η οποία «φλερτάρει» έντονα με την ιδέα της απόσχισης από το άρμα - νιώθοντας ότι δεν εκφράζεται από την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη - με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, ενδεχομένως, κόμματος το οποίο θα απευθύνεται στη λεγόμενη «λαϊκή πατριωτική Δεξιά».
Επί της ουσίας, μέχρι στιγμής, η πτέρυγα αυτή τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας αφενός να δει τις επόμενες κινήσεις του νέου προέδρου αλλά και τις εξελίξεις γύρω από το νέο Ασφαλιστικό.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στη λογική ότι «κανείς δεν περισσεύει» από την παράταξη, επιθυμώντας τη συμμετοχή προσώπων από το ευρύτερο φάσμα του κόμματος, χωρίς περιορισμούς κομματικής προέλευσης, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν και πρόσωπα που δεν είχαν έως τώρα ενεργό πολιτική συμμετοχή.
Ως προς το δεύτερο ζήτημα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να δώσει ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι.
Ταυτόχρονα, αρχίζει σιγά-σιγά να αναθερμαίνεται η συζήτηση για την προσφυγή της ΝΔ σε συνέδριο επανακαθορισμού ιδεών, πολιτικών και αξιών, με τις πρώτες πληροφορίες να το τοποθετούν περί τις αρχές Απριλίου.
Το άνοιγμα προς το Κέντρο
Μπορεί, βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης να επιδιώκει μια σύνθεση των πολιτικών δυνάμεων από όλες τις αποχρώσεις εντός του κόμματος, ωστόσο ο κύριος προσανατολισμός του είναι η Νέα Δημοκρατία να καταστεί ξανά ένα κεντροδεξιό κόμμα, κινούμενο σαφώς μακριά από τις λογικές του παρελθόντος και κυρίως από το ιδεολογικοπολιτικό πρόσωπο της κυβέρνησης Σαμαρά.
Αυτή ακριβώς η στόχευση έχει προκαλέσει ένα θετικό κλίμα σε τμήματα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, τα οποία αν και φανερά ξορκίζουν τα σενάρια περί αποστασίας, εντούτοις επιθυμούν να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν με τον πρόεδρο της ΝΔ για όλα τα μείζονα προβλήματα.
Και ενώ η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να κατακεραυνώσει τον κ. Μητσοτάκη, προκαλώντας γκρίνια κυρίως στο λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» του ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε το ίδιο με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, η χθεσινή δήλωση του οποίου ερμηνεύτηκε ως ένα πρώτο σημάδι πολιτικού «φλερτ» προς το πρόσωπο του νέου «γαλάζιου» προέδρου.
Και στο βάθος η Ντόρα...
Το γεγονός, πάντως, που προξενεί τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερη εντύπωση είναι η ξαφνική μεταστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη απέναντι στον αδελφό της.
Είναι γνωστό πως τα δύο μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη είχαν εδώ και πολύ καιρό τραβήξει διαφορετικούς δρόμους, σε σημείο που πολλοί πίστευαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ξανασμίξουν πολιτικά.
Η φρασεολογία των αποστάσεων κατά τη διάρκεια του εσωκομματικού αγώνα, άλλαξε μεμιάς την επαύριον της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη και αντικαταστάθηκε από πληθώρα αναρτήσεων της πρώην υπουργού στο Facebook και το Twitter αλλά και δηλώσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς του τύπου «εγώ θα κάνω ό,τι μου πει ο Κυριάκος», «είμαι συγκινημένη που βγήκε ο αδελφός μου».
Δεν είναι, πάντως, λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν τη στάση της κ. Μπακογιάννη ως μια προσωρινή αναδίπλωση. Κι ενώ στο προσκήνιο η ίδια επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικόνα ρόδινη μέσω των social media, η σπουδή που μεταχειρίζεται για να το πράξει αυτό, μάλλον κρύβει μια προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους, μιας και η πολιτική πλάστιγγα έχει γείρει προς την πλευρά του νεοεκλεγέντα προέδρου της ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις που δρομολογεί η έλευση του κ. Μητσοτάκη στον «γαλάζιο» προεδρικό θώκο αναμένονται ραγδαίες και ήδη εξετάζονται με μεγάλο ενδιαφέρον ακόμη και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία τον θεωρούν ως δυνατό αντίπαλο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.