Χαμός στη Βουλή για την «τακτοποίηση» Μυλόπουλου στην Αττικό Μετρό

Σε ρινγκ μετατράπηκε για μια ακόμη φορά η συνεδρίαση της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής όπου συζητούνται οι εισηγήσεις της κυβέρνησης για τους διορισμούς προσώπων σε κρατικές θέσεις και οργανισμούς.

Χαμός στη Βουλή για την «τακτοποίηση» Μυλόπουλου στην Αττικό Μετρό
7'

Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του Γιάννη Μυλόπουλου στην προεδρία της Αττικό Μετρό ΑΕ, καθώς η αντιπολίτευση, όπως αναμενόταν, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την αμφιλεγόμενη θητεία του πρώην πρύτανη στο ΑΠΘ όσο και για το αν τα τυπικά του προσόντα αρκούν για να ηγηθεί μιας από τις καλύτερες εταιρίες του δημοσίου.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρύτανης είναι καθηγητής υδάτινων πόρων, ωστόσο είχε ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη για 27 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων το WC που κατασκεύασε στο γραφείο του, τα ταξίδια που πραγματοποιούσε στην Κωνσταντινούπολη και τα iPhone που δώριζε σε γνωστές κυρίες της showbiz.

Από εκεί και πέρα, με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, πρόκειται να προχωρήσει το έργο της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας ('Αλσος Βεϊκου - Γαλάτσι) όσον αφορά στην χρηματοδότηση και την κατασκευή, αλλά όχι και στην λειτουργία, η οποία θα μείνει στο Δημόσιο, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την έγκριση του διορισμού του κ. Γιάννη Μυλόπουλου στη θέση του προέδρου της Αττικό Μετρό και του Θεόδωρου Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέδωσαν σε βαθμό ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αυξήσει την χρηματοδότηση από 50% σε 70% για το συγκεκριμένο έργο.

Εξάλλου, αναφορικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης, «το οποίο η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε κολλημένο», όπως είπε, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι υπάρχει πλέον απεμπλοκή ώστε πλέον με επικαιροποιημένα χρονοδιαγράμματα να ξεκινήσει και πάλι.

«Έγινε προσπάθεια να τεθούν νέα χρονοδιαγράμματα και για τους πέντε αυτοκινητόδρομους και τις συμβάσεις που βρήκαμε για να επανακκινηθούν», πρόσθεσε.

Οι εκπρόσωποι πάντως των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, άσκησαν κριτική για την επιλογή εκ μέρους του υπουργού στο πρόσωπο του κ. Μυλόπουλου, την οποία τόσο ο ίδιος ο προτεινόμενος όσο και ο κ. Σπίρτζης απέκρουσαν, επισημαίνοντας ο μεν πρώτος πως τα ζητήματα για τα οποία έχει ελεγχθεί έχουν κριθεί τελεσιδίκως από την Δικαιοσύνη, ο δε υπουργός ξεκαθαρίζοντας πως ο κ. Μυλόπουλος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του.

Υπέρ της τοποθέτησης του κ. Μυλόπουλου, ως προέδρου της Αττικό Μετρό, τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, κατά ψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Για την τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, το Ποτάμι διαφοροποίησε την ψήφο του από την αρνητική, που έδωσε για τον κ. Μυλόπουλο και δια του Σπύρου Λυκούδη, ψήφισε «παρών».

«Ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Σπρίτζης δεν μας εκπλήσσει, καθώς για μια ακόμη φορά μας φέρνει εδώ για έγκριση διορισμού σε Οργανισμούς, ανθρώπους που είναι συνεργάτες του -το λέω αυτό για τον κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο- και είναι φίλοι του….», ανέφερε αρχικά ο κ. Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ) προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη που ανέλαβε την εισήγηση της πρότασης.

Για «επιτομή της λαμογιάς» μίλησε από την πλευρά του ο Ηλίας Κασιδιάρης (ΧΑ). «Δεν έχουμε να κάνουμε με σύζυγο ή συγγενή αλλά με τον πρύτανη που έφτιαχνε τουαλέτες με τα λεφτά του δημοσίου», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και όπως όλα τα λαμόγια σήμερα βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνει ό,τι έκανε και στο ΑΠΘ και θα κάνει ταξιδάκια στην Κωνσταντινούπολη. Θα πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη να εξετάζει τα χαμάμ. Είναι πρύτανης στη διαπλοκή και στη λαμογιά. Έδινε 2.000 ευρώ μπόνους στον εαυτό του και iPhone στις γκόμενες».
Στις βαριές προσωπικές καταγγελίες που του απέδωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης και στις συνεχόμενες προτροπές του να απαντήσει, ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος αρκέστηκε σε πρώτη φάση να πει μονολεκτικά πως «η Δικαιοσύνη τα έχει κρίνει αυτά».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιάννης Μανιάτης αναρωτήθηκε «ο κ. Μυλόπουλος είναι καθηγητής υδατικών πόρων πως μπορεί να διοικήσει την μεγαλύτερη εταιρία της χώρας;» «Για λόγους ακαδημαϊκής συναδελφικότητας να μην θέλω να εκφραστώ προσωπικά για τον κ. Γιάννη Μυλόπουλο», συμπλήρωσε, ωστόσο ρώτησε τον παριστάμενο υπουργό «γιατί αντικαθιστά την προηγούμενη διοίκηση; Γιατί δεν ήταν ικανοί άνθρωποι ή γιατί δεν ήταν κολλητοί μας. Εάν δεν ήταν ικανοί καλώς να αντικατασταθούν, αλλά εάν αντικαθίσταντο επειδή δεν ήταν κολλητοί, να μην αντικατασταθούν. Να παραμείνουν και να κριθούν με αξιόπιστο και αντικειμενικό τρόπο για το έργο τους…».

Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρος Λυκούδης αναφέρθηκε σε παλαιότερη αρθρογραφία του προτεινόμενου που χρησιμοποίησε «υβριστικές» εκφράσεις για το Ποτάμι. Σε εκείνο το σημείο μάλιστα ο κ. Μυλόπουλος επέλεξε να ειρωνευτεί τον ομιλούντα βουλευτή με αποτέλεσμα ο κ. Λυκούδης να αντιδράσει οργισμένα: «Δεν ντρέπεστε; Θα έρθει η γη ανάποδα», αλλά και να αφήσει υπαινιγμούς για διασπάθιση δημόσιου χρήματος την περίοδο που ο κ. Μυλόπουλος ήταν πρόεδρος του Μουσείου Τεχνολογίας με αποτέλεσμα – όπως υποστήριξε – να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση για να τον προστατεύσει.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τάσος Κουράκης μίλησε για «το εξαιρετικό ήθος» του πρώην πρύτανη.

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του κ. Μάριου Γεωργιάδη που είπε ότι η κυβέρνηση έχει διορίσει και τον αδελφό του κ. Μυλόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Η γυναίκα του Καίσαρα θα πρέπει όχι μόνο φαίνεται αλλά είναι και τίμια», είπε ο βουλευτής της ΕΚ.

Ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος, σε εμφανή αμηχανία απάντησε πως «είναι αδελφός μου, αλλά δεν έκανα εγώ τον διορισμό του…» για να του επισημάνει ο βουλευτής «πως δεν είπα ότι τον διορίσατε εσείς, η κυβέρνηση τον διόρισε όπως και εσάς και αυτήν κρίνω…».

Την προβληματική τακτική των αναξιοκρατικών τοποθετήσεων σε κρατικές θέσεις παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι απαιτείται συνταγματική αλλαγή για την αξιολόγηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Μυλόπουλος αναφερόμενος στις βαρύτατες καταγγελίες για την περίοδο που ήταν πρύτανης του ΑΠΘ, έκανε λόγο για «αήθεις επιθέσεις» που κατέπεσαν στα Δικαστήρια.

«Η μόνη υπόθεση που έφτασε στο ακροατήριο ήταν για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη αλλά αθωώθηκα στο ακροατήριο γιατί ως πρύτανης τότε ήμουν επιστημονικός υπεύθυνος της αποκατάστασης της Ιεράς Μονής της Χάλκης. Δυο φορές τότε έπρεπε να ήμουν στο πατριαρχείο στην Θεσσαλονίκη», υποστήριξε, για να ξεσπάσει νέος γύρος σύγκρουσης με τον Ηλ. Κασιδιάρη.

«Και έτυχε τότε να συμπέσει με το γάμο της κουμπάρας σας. Πλήρωσε το πανεπιστήμιο τα ταξίδια σας; Μας παραμυθιάζετε. Δεν τρώμε κουτόχορτο», είπε ο βουλευτής, πριν συνεχίσει ο πρώην πρύτανης «ουδέποτε είπα ότι έβλεπα τον Πατριάρχη αλλά τον εκπρόσωπο» και ανταπαντήσει ο Ηλ. Κασιδιάρης «το φάντασμα του Γεννάδιου έβλεπε».

Για την αρθρογραφία του, τέλος, στην Εφημερίδα των Συντακτών επέμεινε ότι «δεν ντρέπομαι για τις πολιτικές μου θέσεις που έχω εκφράσει δημοσίως, εγώ έχω επιλέξει με τις δημόσιες παρεμβάσεις μου να είμαι χρήσιμος και όχι να κάνω δημόσιες σχέσεις μέσα από την αρθρογραφία μου»…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή