Αβραμόπουλος: Μόνο μέσω συντονισμένης προσπάθειας αντιμετωπίζεται το προσφυγικό

Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι μια συνεπής και συντονισμένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, τόνισε σε ομιλία του στο Harvard ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αβραμόπουλος: Μόνο μέσω συντονισμένης προσπάθειας αντιμετωπίζεται το προσφυγικό
4'

O Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέθεσε την εναρκτήρια ομιλία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στο Harvard Kennedy School με τίτλο: «Η Ευρώπη στα σταυροδρόμια της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης στην ασφάλεια».

Στην ομιλία του o κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική πρόκληση από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως λαμβάνοντας υπόψη την εκρηκτική αστάθεια στις περιοχές από όπου αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται, οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχισθούν και μάλιστα καθώς πλησιάζει η άνοιξη αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε το μήνυμα πως «όσο οι χώρες της ΕΕ ρίχνουν την ευθύνη η μία στην άλλη, η κατάσταση θα χειροτερεύσει» και έσπευσε να τονίσει πως η κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών οδηγεί σε επανεισαγωγή εσωτερικών συνοριακών ελέγχων σε διάφορα κράτη-μέλη. «Αυτό σημαίνει ότι δοκιμάζονται τα θεμέλια της ΕΕ. Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία, τη στιγμή αυτή βρίσκεται υπό δοκιμασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας Επίτροπος παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε Ελλάδα και Ιταλία για την καταγραφή των μεταναστών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στα μέτρα που λαμβάνονται και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των συνόρων.

Ο κ. Αβραμόπουλος πολλές φορές θέλησε να στείλει προς τους εταίρους της ΕΕ το μήνυμα πως θα πρέπει να επιδείξουν κλίμα περισσότερης αλληλεγγύης και συνευθύνης. «Αν δεν αποδώσουμε σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα, κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε αντι-μεταναστευτικά αισθήματα κατά μήκος της Ευρώπης. Η ξενοφοβία δείχνει το άσχημο πρόσωπό της ξανά. Ο λαϊκισμός αυξάνεται. Αρχίζουμε να παρατηρούμε ξανά σκιές του παρελθόντος, που δεν πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να ξαναζήσουμε», τόνισε.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για πέντε τομείς στους οποίους εστιάζεται η πολιτική της ΕΕ: Πρώτον, σε ό,τι αφορά στο σύστημα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και την πολιτική ασύλου. Δεύτερον, στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων άσυλου για τις νέες αφίξεις. Τρίτον, επιθυμούμε τη μείωση των παράτυπων μεταναστών χωρίς να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη φρούριο. Τέταρτον, αναλογιζόμενοι τα δημογραφικά στοιχεία και τη γήρανση του πληθυσμού, επιδιώκουμε να κάνουμε την ΕΕ πιο ελκυστική σε ξένα ταλέντα και πέμπτον, προτεραιότητά είναι η ένταξη, ένα πεδίο που συχνά λησμονούμε, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «πρόκειται για μια συνεργασία που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Τουρκία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν έκρυψε πάντως την ανησυχία του για τις «καταστρεπτικές επιπτώσεις του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού πάνω στο αξιακό σύστημα των Δημοκρατιών μας» που, όπως είπε, «υπονομεύουν όλες τις μεγάλες επιτυχίες του τελευταίου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου και του ευρωπαϊκού οράματος». Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «όλοι πρέπει να ανησυχούν ότι ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο», ενώ εξέφρασε την αγωνία του για το «επικίνδυνο και εκρηκτικό μείγμα που μαζί με τον εθνικισμό προβάλουν εύκολες και απλοϊκές απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αυτές οι δυνάμεις του λαϊκισμού επικρατήσουν τότε ο κόσμος θα οπισθοδρομήσει στο σκοτεινό παρελθόν του. «Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σκεφτόμαστε, να δρούμε και αντιδρούμε, σύμφωνα με τις αξίες και τη λογική πάνω στις οποίες χτίστηκε η μεταπολεμική παγκόσμια κοινότητα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Για να το θέσω απλά: Ναι, χρειάζεται να ορθώσουμε φράχτες και τοίχους, αλλά για να εμποδίσουμε αυτούς που θέλουν πραγματικά να χτίσουν τοίχους που θα διαιρέσουν και πάλι τα έθνη και τους πολίτες», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στην ομιλία του Επιτρόπου παρευρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος συμμετέχει και αυτός στις εργασίες του συνεδρίου. Μετά την ομιλία του επιτρόπου ακολούθησε ανοικτός διάλογος με φοιτητές, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, καθώς και με εκπροσώπους του προξενικού και διπλωματικού σώματος.

Σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος θα συμμετάσχει σε πάνελ για την μετανάστευση και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Χάγη, στα κεντρικά της Europol, για να εγκαινιάσει τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (European Migrant Smuggling Centre (EMSC).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή