Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση – Τι είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Μεταρρυθμιστική τομή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και την αξιολόγηση ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να μπει μια τάξη στον κατακερματισμένο δημόσιο τομέα.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για προσπάθεια κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν επί της αρχής.
Νωρίτερα, ο κ. Βερναρδάκης είχε αποσύρει τα άρθρα 48 και 32, που είχαν δεχτεί την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το άρθρο 48 που αφορούσε τους δήμους και την απαλλαγή τους από ποινικές ευθύνες όταν παραιτούνται από ένδικα μέσα για εκκρεμείς υποθέσεις, και το άρθρο 32, το οποίο προέβλεπε κατ’ εξαίρεση προσλήψεις σε ειδικές επείγουσες περιπτώσεις.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλίου, έκανε λόγο για τομή σε ότι αφορά το νέο σύστημα αξιολόγησης κατά τρόπο ορθολογικό, αξιοκρατικό, αντικειμενικό, ενιαίο και άρτιο.
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, υποστήριξε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται όμηροι των κομματικών επιλογών της κυβέρνησης. «Η διαφάνεια και η αξιολόγηση είναι μόνο στους τίτλους. Γιατί η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο, σηματοδοτεί τις προθέσεις της, που είναι η δημιουργία πελατειακού κράτους», ανέφερε.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Αϊβατίδης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο καθιστά όμηρο και πειθήνιο όργανο τον δημόσιο υπάλληλο και είναι αποτέλεσμα ακραίας μνημονιακής πολιτικής.
Για προχειρότητα μίλησε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, τονίζοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δημιουργούν πελατειακές σχέσεις ενώ καταργούν κάθε έννοια αξιοκρατίας.
«Η σύσταση εθνικού μητρώου θα μπορούσε να είναι θετικό βήμα στη διαφάνεια και την αποκομματικοποίηση του κράτους. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσέτρεξε να τοποθετήσει με κομματικά απολύτως κριτήρια τους δικούς της», τόνισε ο κ., Παπαθεοδώρου.
«Με πρόσχημα την καταπολέμηση της κομματικοποίησης, της σπατάλης και των κακών υπηρεσιών, προωθείτε και εσείς μια κρατική διοίκηση που θα υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης», υποστήριξε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής.
Ο εισηγητής από το Ποτάμι, Ιάσων Φωτήλας, υποστήριξε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο είναι μία απολύτως ελεγχόμενη δημόσια διοίκηση.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση.
«Προχωράτε σε ένα σαθρό σύστημα αξιολόγησης. Θέλετε το δημόσιο να το αντιμετωπίσετε ως δικό σας μαγαζί», υποστήριξε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.
Εν τω μεταξύ, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία που δίνει την δυνατότητα για εξαετή δεύτερη θητεία, στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που είχαν εκλεγεί με τετραετή θητεία. Ειδικότερα, στη τροπολογία προβλέπεται ότι, η απαγόρευση ανανέωσης θητείας μελών Ανεξάρτητων Αρχών, δεν αφορά όσους έχουν επιλεγεί μία μόνο φορά από τη Διάσκεψη των Προέδρων και, επομένως, είχαν δυνατότητα ανανέωσης θητείας.
Την τροπολογία υπογράφουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο Γιώργος Παπαηλιού και οι, Σάκης Παπαδόπουλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Ελένη Σταματάκη.
Η ψήφισή του επί της αρχής έχει προγραμματιστεί αργά το βράδυ της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου, ενώ η συζήτηση του θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη με την ψήφιση και των άρθρων του.